Начало / Статии / Статии - България

Марянски манастир Св. Преображение Господне

Автор

/

Възникването на манастира било свързано с приемането на християнството за официална религия в България през 864 г. По заповед на цар Борис I Михаил (852-907) започнало усилено строителство на храмове и манастири из цялата страна.

Най-вероятно Марянският манастир бил построен на място на по-стара християнска обител, което обяснява наличието на капители от мраморни колони от 4-5 в., както и разкритите при разкопки (1989) основи на трикорабна базилика с кръщелня.

Нищо не се знае за манастира до 14 в. След битката при Черномен (26.09.1371) на обединените християнски войски срещу турските завоеватели, цар Иван Шишман (1371-1395) се признал за васал на Османската империя. Като залог султан Мурад I поискал за жена сестрата на Шишман Кера Тамара, известна с изключителната си хубост. Според легендата търновската княгиня пренощувала в манастира на път за двореца на Мурад I в Бурса. Оттам селото носи името Марян, а също и манастира.

При изкопаване на основите за подновяването на църквата през 1835 г. били разкрити зидове на стар християнски православен храм. В олтара имало мраморен саркофаг. В него бил погребан човек с Евангелие в ръцете и корона до главата. Най-вероятно висш аристократ. Местните хора решили, че това е гробът на царя кръстител Борис-Михаил и отново го заровили. Страхували се от турските власти.

Сегашният манастир е възстановен през 1993 г. Дотогава съществувала само строената през Възраждането църква, която действала като енорийски храм. Църквата е украсена с икони, рисувани от майстори от Тревненската школа.

Любопитно: Кера Тамара е българска княгиня от рода Шишман, родена през 40-те години на 14 в. Дъщеря е на цар Иван Александър и първата му жена влахинята Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Според някои историци била омъжена за велбъждкия деспот Константин Драгаш, изобразен на ктиторския портрет в Земенския манастир. През 1371 г. султан Mypag I я поискал за жена. Привържениците на тезата за първия й брак смятат, че това било политически ход за влошаване на отношенията между България и Велбъждското деспотство. Кера Тамара била омъжена за турския султан и през 1378 г. заминала за неговия палат, но запазила християнската си вяра. Гробът й в Бурса е запазен до днес и се намира до този на султан Мурад I. Известен е като гроба на „българската царица Марийче".

Общи данни: Марянски манастир „Св. Преображение Господне", възстановен 20 в., действащ, девически, храмов празник - 6 август

Местоположение: с. Марян, 8 км от Елена
 

>
09 август 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти