Начало / Статии / Статии - САЩ

Мауи - предпочитаната дестинация на любителите на острови и голф

Автор

/

Кой не би се съгласил с местната поговорка „Мауи но ка ои“? Мауи е най-добрият. „Островът на долините“ е наречен на полинезийския полубог, който, след като издърпал всичките Хавайски острови от морето, решил да направи този – най-красивият – свой дом. Ненадминати са гледките на и от тежката маса на 3055-метровия Халеакала (Дом на Слънцето), чийто спящ вулканичен кратер е най-големият в света– толкова голям, че остров Манхатън би могъл да бъде поместен там.

Мауи - Хаваи

Гостите следват една задължителна традиция и в 3 часа сутринта се изкачват през прохладната вътрешна част на острова към извисяващия се връх, за да се любуват на изгрева (който Марк Твен нарича „най-възвишеният спектакъл, който някога съм виждал“), след това карат 60 км надолу по острите завои на „Халеакала Крейтър Роуд“, преминавайки през три различни климатични зони. В ясен ден ще видите вълнуващи гледки на тучните плантации с ананаси и захарна тръстика, част от прочутите 67 км плажове и четири от островите Нейбор – Молокаи, Ланаи, Кахоолаве и Хавай.

Край югозападния бряг на острова вие може също да уловите сянката на някой от хилядите севернотихоокеански гърбати китове, които идват в тези богати на водорасли води, за да се хранят и размножават след летуване в Аляска – най-голямата подобна концентрация на планетата. Освен „Крейтър Роуд“ до върха на Халеакала, другият прочут островен път (един от най-живописните в Тихия океан) е тесният, лъкатушен „Хана“ по тучното, изолирано североизточно крайбрежие. По неофициални изчисления има 617 завоя, 54 еднолентови моста, десетки водопади и достатъчно много разсейващи гледки. Започващ от бившия град на захарни плантации Паиа (който заедно с близкия Хоокипа Бийч става световноизвестен заради уиндсърфинга и кайтсърфинга), 80-километровият път отнема два-три часа, докато се изкачва и спуска, преди да достигнете тихия, старомоден, малък град Хана, твърдина на местната култура. Няма особени забележителности в града, освен уникалния хотел „Хана-Мауи“, най-луксозното островно убежище, основано през 1946 г. от един американски бизнесмен и днес присъединено към (и наскоро ремонтирано) прочутия калифорнийски хотел „Пост Ранч Ин“.

Група къщички са разположени върху 265 декара пищна зеленина край стръмните скали, откъдето се слиза до нащърбеното крайбрежие с два други великолепни плажа, пълния с палми Хамоа Бей и Каихалулу, единствения вулканичен плаж с червен пясък в Тихия океан. От север на юг по благословения с плажове западен бряг на Мауи ще намерите голф игрища от световна класа. Капалуа обхваща пет залива и има за своя граница работеща ананасова плантация, докато Каанапали е най-старото и най-голямото, а Уайлеа най-представителното, с красиви изгледи от съседните на Мауи острови.

На Макена се провежда откритото първенство на Хавайските острови. Ако професионалистите трябва да избират, те вероятно ще предпочетат „Плантейшън“, най-новото от трите игрища на Капалуа и обрамчените с палми окосени части между две дупки на „Уайлеа Голд Коърс“, централното от трите игрища. Можете да играете на всичките игрища, като изберете за своя база някой от трите най-добри хотела в областта. „Гран Уайлеа Ризорт Хотел енд Спа“ се гордее със своите 780 стаи, разкошен СПА-център с площ 4500 м2. и един удивителен аквапарк с водопади, запенени бързеи, пързалки и девет басейна – идеален избор за любителите на СПА-центровете, които имат деца.

Едва-едва по-малък, класически елегантният „Риц-Карлтън Капалуа“ има 548 стаи и безупречно обслужване сред викторианска пищна обстановка. „Фор Сийзънс Ризорт Мауи ет Уайлеа“ се гордее с разглезващото си обслужване и превъзходен ресторант, редовно класиран сред най-добрите в Мауи. Западният бряг на Мауи е мястото и на живописното китоловно селище от ХІХ в. Лахаина, което днес се концентрира върху екскурзии за наблюдаване на китовете, които местните хора някога са опитвали да убиват с харпуни. Някога седалището на краля на острова, днес той е приятен град, който може да бъде обходен пешком, неговите възстановени викториански сгради приютяват художествени галерии, модни кафенета и ресторанти и цял куп сувенирни магазинчета. В стария квартал на града Лахаина Луау автентична хавайска храна и традиционни танци хула осигуряват преживяване, различно от това, което може да имате на Уайкики.

Къде: Мауи: 25 минути по въздуха от Хонолулу.
Най-добро време: юни заради най-слънчевото и най-сухо време; ноември-януари за любуване на китовете(връхна точка януари-март).

>
21 септември 2010 г.

Тагове

голф туризъм

острови

Хавай

Забележителности наоколо

Избрани оферти