Начало / Статии / Статии - САЩ

Остров Сайпан - вечно лято на края на света

Автор

/

Сайпан е главният остров на Северните Мариански острови - едно парче земя на планетата, за което е много вероятно никога да не сте чували. Островите са свободно присъединила се към САЩ територия, намираща се в Тихия океан.

Снимка: iStock by Getty Images

Самите Северни Мариански острови се състоят от 16 острова, от които пет са населени. Площта им е малко под 500 кв.км, климатът е тропичен с приятна средна годишна температура от 26 градуса.

Островите са покрити с тропически гори, а над 90% от населението живее на главния остров Сайпан. Той е хълмист, с размери 23 на 8 км, като най-високата му точка е връх Такпочао (471 м). Има международно летище и много хотели, които посрещат около половин милион туристи годишно.

Снимка: iStock by Getty Images

С целогодишното си лято островът е рай за почитателите на златистите пясъчни плажове (разположени по южното и западното крайбрежие на Сайпан) и на гмуркането. Голяма част от Марианските острови са с коралов произход и в околностите им има  богат подводен живот за изследване, като сред най-популярните места са Грото, Ийгъл Рей Сити и Нафтан. Само на 10 минути от Сайпан се намира малкото островче Манагаха, известно с едни от най-красивите плажове и места за шнорхелинг на Марианските острови.

Снимка: iStock by Getty Images

Местните обичат да правят дълги разходки по близо 5-километровата широка крайбрежна алея, а след това да седнат в любимите си ресторанти и барове. В туристическата зона на Сайпан (Гарапан) има и най-много магазини за сувенири, търговски центрове и улични павилиони за дреболии и улична храна, както и най-голямо разнообразие от заведения и места за забавления. На този малък остров адресите почти не се използват, а местните се ориентират по важни сгради и други обекти. Няма и градски транспорт. Туристите се движат с таксита или с шатъл автобуси. Има и мотопеди под наем, с които Сайпан става достъпен дори и извън туристическите зони.

Снимка: iStock by Getty Images

Сайпан е известен и сред почитателите на голфа. На острова има няколко класни голф игрища, две от които са по дизайн на Грег Норман и предлагат разкошни гледки към океана от крайбрежните скали.

Снимка: iStock by Getty Images

Местното население чаморо (езикът чаморо е официален заедно с английския) населява островите от векове и ако обичате да дълбаете в миналото, има няколко впечатляващи забележителности, свързани с историята на този народ. В пещарата Калабера има скални рисунки на чаморо, а на плажа Агинган има останки от древни села на чаморо. На този плаж могат да се видят и останките от корабокруширала през 17-и век тук испанска галера.

Снимка: iStock by Getty Images

Островът има решаваща роля по време на Втората световна война и на няколко места в Сайпан могат да се видят бункери и мемориали.

До Сайпан има директни полети предимно от Азия - Токио и Нагоя в Япония, Сеул и Бусан в Южна Корея и Хонконг.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
21 март 2023 г.

Тагове

екзотика

острови

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти