Начало / Статии / Статии - САЩ

Ланаи - ин и ян на един ананасов остров

Автор

/

Най-изолираният и интимен остров на Хаваите, миниатюрният, непретъпкан от туристи Ланаи някога е бил главната ананасова плантация на щата, с редящи се една подир друга ананасови горички, произвеждащи 8 процента от световната реколта.

Новата роля на острова като туристическа дестинация е подпечатана през 90-те години на ХХ в., когато той е поет от предприемача от Лос Анджелес Дейвид Мърдок, който прекратява засаждането на ананаси и вместо това изгражда два суперлуксозни хотела и 13 км път на иначе пустия остров.

Вътре в хотелите гостите са безсрамно глезени, докато навън от тях природната средата си остава непокътната, без никакви туристически магазинчета, нито пък хеликоптери над главата, които да нарушават фантазията. Елегантният хотел „Манеле Бей“ носи следите на полинезийски и средиземноморски влияния, с водопади, езерца с рибки и гъсти  тропически градини. Той дискретно заема носа на идиличния залив Хулопое, чиито кристални води и идеални белопясъчни плажове под сянката на палми, превъзходни за плуване и гмуркане с шнорхел, са често посещавани от делфини и гърбати китове.

Природната драма продължава до проектираното от Джак Никлаус голф игрище „Чалъндж ат Манеле“, разположено върху стръмните скали над Хулопое и с някои от най-приковаващите океански гледки на целите Хаваи. Курортната атмосфера на частен клуб и изобилието от удобства го превръщат в магнит за богати и знаменити гости, примерно Бил Гейтс.

Двойникът на хотел „Манеле Бей“ в гористите възвишения на Ланаи – елегантният, в колониален стил „Лодж ат Коеле“ – е прелестна смесица от старохавайска плантация, джентълменско ловно имение и британски извънградски дом, където гостите могат да се наслаждават на полета за крикет, боулинг на ливадата и дневния ритуал на чая в три часа. Прост и нешлифован в стилизирания, изтънчен стил на английските провинциални резиденции, той е разположен на 520 м н.в. между покрити с борове и евкалипти извисяващи се хълмове, с гледки на зелени пасища, пасящи коне и блуждаещи диви пуйки.

Огромните стаи на хотела са великолепно обзаведени, някои с камини на дърва, което не бихте очаквали на Хаваите. Шампионатното голф игрище на курорта, „Икспириънс ат Коеле“, е проектирано от Грег Норман и редовно е класирано сред задължителните за посещения в страната. Всъщност игрищата „Манеле“ и „Коеле“ са толкова високо котирани, че играчите на голф често долитат от Хонолулу или Мауи за ден игра.

И двата курортни хотела споделят една екзотична атмосфера на усамотеност, като че ли този далечен, неразвит остров не е навлязъл в ХХІ в., въпреки своите модерни, последна дума на техниката удобства. Тяхната старовремска изисканост насърчава гостите да се събират и прекарват дълго време на коктейли, на тенис кортовете или по време на чая.

Ланаи има няколко коли, няма светофари и само един истински път (от който 50 км са павирани), но посетителите могат да го опознаят чрез разходки пеша или с колело, или пък с всъдеходни автомобили. Гостите могат да използват улесненията и на двата хотела.

Къде: Хаваите, САЩ

Най-добро време: Ананасовият фестивал през юни

>
23 август 2012 г.

Тагове

гмуркане

голф туризъм

екзотика

лукс

романтични места

Хавай

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти