Начало / Статии / Статии - Индия

Ню Делхи - дворецът на колела и върховните кулинарни наслади

Автор

/

Изработен по модела на луксозните частни влакове на бившите владетели на Гуджарат и Раджастхан, Дворецът на колела е отговорът на субконтинента спрямо „Ориент експрес“, пълен с горди от службата си капитани и персонал, облечен в колосани туники и блестящи тюрбани,сякаш взети направо от филма Бисерът в короната. Всеки от четиринайсетте вагона (или „салона“) е наречен на някое бивше княжество и украсен с неговите най-представителни цветове и тъкани.

Богатата дървена облицовка и изработените по поръчка мебели с инкрустирани мотиви са още един показател за класа. Влакът пътува главно през пустинните кътчета на Раджастхан, обикновено нощем, за да може целият ден да се отдели за разглеждане на такива магически градове, като Джайпур, Удайпур, Джайсалмер и Джодхпур. Към гостите се отнасят като към кралски особи, както във влака, така и на земята, с музиканти и слонове с разкошни хамути, които посрещат и поздравяват идването на влака. В бившите дворци на махараджите се устройват официални обеди, а походи с камили и фото сафарита за тигри запълват вълнуващата седмица на колела, която достига своята връхна точка с посещение на – какво друго? – Тадж Махал, преди да поеме обратно към Ню Делхи.

Индия има една от най-великите кухни в света, а ресторантите на луксозните кухни в страната са станали социални средища и гастрономически дестинации за местни бизнесмени и семейства, както и за чуждестранни туристи. „Мауря Шератон“ в Ню Делхи няма конкуренция, предлагайки денонощния избор на два от най-известните индийски ресторанти. Изисканият и лек декор на „Дум Пухт“ отразява царските начала на кухнята като изискана дворцова храна на навабите от Авадх през ХVІІІ в. Малко познатата, деликатна кухня използва пара за бавно сготвяне в запечатани глинени съдове на фино нарязано месо и зеленчуци, докато те станат готови да се стопят в устата ви.

Ресторант „Бухара“ е коренно различен, предлагащ скромна и непринудена храна и атмосфера на ловен лагер с каменни стени, маси върху дървени магарета и кухня зад стъклена преграда, тъй че самото готвене е едно добро представление. Храната е не по-малко изискана, но акцентът е върху съвършено приготвеното тандури – първоначално приготвяно за селяни, но подходящо и за крале.

Виж актуалните оферти за пътуване в Индия!

>
01 март 2020 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти