Начало / Статии / Статии - Румъния

Орадя - спокоен туризъм в Трансилвания

Автор

/

Орадя рядко влиза в маршрутите на туристите, при това напълно незаслужено. Макар и позападнал в някои краища, градът все още носи осанката на елегантното си минало и енергията на съвременен град със собствена култура. И днес Орадя е дестинация за спокоен, лишен от стрес и туристически тълпи туризъм.

Орадя е бил унгарско, трансилванско, османско и хабсбургско притежание, преди да стане част от днешна Румъния. Накъдето и да се обърнете, по историческите фасади си личат следи от шареното минало на града. Повечето емблематични сгради в центъра са дело на виенския архитект Антон Хилебранд, който изцяло префасонирал центъра на Орадя в необароков стил.

В града има и много сгради в стил арт нуво с влияние от австрийския сецесион - всъщност толкова много, че е част от Европейския маршрут на арт нуво.

Все повече исторически фасади се реновират и си връщат вида от славното минало. Миксът от стилове е симпатичен и цветен. Дори и да не се заглеждате в стиловете на всяка сграда, ще усетите общата необяснимо хармонична атмосфера.

Снимка: iStock by Getty Images

Една от главните атракции в Орадя е крепостта - мястото, където можете да видите и почувствате историята на града. Петоъгълната твърдина е играла централна роля в конфликтите между османски турци, австрийци и унгарци. Крепостта има пет кули и изписани вътрешни стени, а днес се използва за летни фестивали, концерти и други събития на моравата край крепостните стени.

Разходете се без посока из централната част на Орадя - заведенията, магазините и слънчевите тераси са пълни с щастливи млади хора. През последните години градът влиза в различни класации, включително е обявена за най-красивия град в Румъния и за едно дестинация за щастливи хора. Заради университета в Орадя нощем градът е шумен до късно, а партитата са от бюджетни до наистина класни.

Снимка: iStock by Getty Images

Наемете велосипед и покарайте по велоалеите край реката, а ако предпочитате адреналинът да е повече, изследвайте маршрутите за планинско колоездене в горите край Орадя.

Ако искате да се поглезите, отправете се към спа курорта Байле Феликс, който се намира на около 10 км от Орадя. Дотам можете да стигнете с кола, с автобус или с влак.

Орадя се намира на западната граница на Румъния, на 8 км от Унгария и на повече от 650 км от столицата Букурещ.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Румъния!

>
03 ноември 2023 г.

Тагове

любопитно

семеен туризъм

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти