Начало / Статии / Статии - България

Ритонът от село Вазово

Автор

/

Находката от село Вазово, Разградско, представлява ритон, който завършва с предната част от тялото (протоме) на крилатия кон от древногръцката митология Пегас.

Древният майстор е проявил изключителен усет за движение, педставяйки коня в галоп, с насочени назад уши, озъбена муцуна и свити за скок предни крака. С линии от ситни точици са изобразени ремъци на сбруя, добавени вероятно доста след първоначалната изработка. Протомето е направено от електрон (естествена сплав от злато и сребро) и е изработено на части. Главата, крилете и краката са отливани отделно, после по тях са изковани и гравирани различни детайли, а накрая частите са споени в едно цяло. Изделието е произведено през IV в.пр.Хр. и свидетелства за изключително майсторство на траките и обработването на метала.

Протомето от село Вазово се отличава от всички подобни произведения, намерени досега, с късия извит назад рог между ушите на коня. Затова се смята за ранния предшественик на митичния еднорог (кон с дълъг, насочен напред рок на челото) – широко разпространен образ в средновековното изкуство на Западна Европа. Ритонът с протомето на Пегас със сигурност е принадлежал на тракийски владетел, чието царство се намирало на територията на днешна Североизточна България. Най-вероятно това е бил някой от царете на племето гети, който при определени обреди пиел вино от този съд, представляващ един от знаците (инсигниите) на неговата светска и духовна власт.

Любопитно: Ритоните са сред най-разпространените съдове в Древна Тракия. Представляват чаша във вид на рог с отвори в двата края. При ритуалното пиене долният отвор се затиска с палец, докато съдът се напълни с вино през горния отвор. Най-ранен сред намерените в тракия ритони е глиненият рог от могилния некропол край Равна, Провадийско, където са погребвани покойници на бедни и средно заможни тракийски фамилии през VI-V в.пр.Хр. Ритоните от сребро и злато с разкошна украса (от Розовец, Пловдивско, от Панагюрище, и от Борово), както и изображенията на ритуални сцени върху други паметници, доказват, че тези съдове са педставлявали символ на царската власт и основни атрибути при култовите ритуали.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
08 април 2013 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти