Начало / Статии / Статии - България

Манастир Св. Димитър Басарбовски - единственият действащ скален манастир у нас

Автор

/

Единственият действащ скален манастир у нас най-вероятно бил основан през 13 в., когато в България се разпространил исихазмът и скалното отшелничество станало популярно. Възможно е да е бил част от големия манастирски комплекс край с. Иваново. Името на Басарбовския манастир се среща за пръв път в турски данъчни регистри от 15 в. като владение на влашкия войвода Иванко Басараб.

Следващите писмени данни за обителта са чак от 1912 г., когато чешките изследователи братя Шкорпил направили описание на скалните манастири по поречието на р. Русенски Лом. Местните легенди свързват манастира с живота на св. Димитър Нови, български светец, живял тук през 17 в. Паисий Хилендарски пише за него в „История славянобългарска": „Тоя светец имал няколко овци и живял при една река и скала... Починал на това място. Там бил и погребан. После Бог открил на някои хора неговите мощи и ги пренесли в с.Басарбово... тук дават на мнозина изцеление."

През Руско-турската война от 1768-1774 г. генерал Петър Салтиков пре­несъл мощите на светеца в Букурещ (Румъния) в патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена", където са и днес. Манастирът бил пуст до 1937 г., когато в него се заселил монахът Хрисант от Преображенския манастир. Събрал средства от дарения и постепенно животът в манастира се възродил.

Любопитно: Св. Димитър Басарбовски е роден в с. Басарбово. Водил свят живот на отшелник в манастира. Починал сам край реката. Проливен дъжд вдигнал нивото и тя свлякла останките му под водата. Светецът се явил на сън на една сляпа девойка от селото и й казал, че ако извади мощите му, ще оздравее. Момичето разказало на баща си съня и двамата намерили на сутринта нетленните останки на светеца. Пренесли ги в селото за поклонение. Момичето прогледнало и много от поклонниците получили изцеление.

Къде: в долината на река Русенски Лом, на 10 км. от град Русе

Най-добро време за посещение: март - октомври

Виж актуалните оферти за пътуване в Русе!

*

Виж още:

Екскурзия в Букурещ

Екскурзия - Велико Търново

Почивка в Златни пясъци

 

>
25 август 2020 г.

Тагове

манастири

семеен туризъм

идеи за уикенд

Забележителности наоколо

Избрани оферти