Начало / Статии / Статии - България

Гробницата при Свещари - сензационно откритие на българската археология през XX в.

Автор

/

През 1982 г. в Гинина могила, край село Свещари, близо до Исперих, е направено едно от най-сензационните открития на българската археология през XX в. Разкрита е тракийска гробница с уникална архитектура и украса, които я нареждат в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Гробницата е изградена от големи варовикови блокове и се състои от дромос (коридор) и три квадратни помещения (преддверие, и две камери), всяко покрито с отделен свод. В гробницата при Свещари е погребан владетел на тракийското племе гети със съпругата си, управлявал царството си през втората четвърт на III в.пр.Хр.

В централната камера са разположени две каменни легла. По-голямото е предназначено за погребално ложе на владетеля, по-малкото - за любимата му съпруга, която трябвало да го следва в задгробния живот. Любимите коне на покойника били положени в страничната камера и пред входа на преддверието.

Гробната камера е с изключително богата украса. Трите страни на помещението са оформени като колонада, но вместо на колони корнизът е положен върху десет женски фигури с вдигнати нагоре ръце, наречени кариатиди. Над тях има стенопис, представящ религиозна процесия и обреда хероизация - обожествяване на владетеля покойник, който получава златен венец от ръцете на богиня, облечена с дълга одежда.

В насипа на могилата са проучени останки от жертвени ями и огнища, които свидетелстват, че при идигането на могилата са извършвани сложни погребални обреди. Богатата окраса и съвършената архитектура на гробницата подчертават политическата мощ на владетеля, за когото е била изградена.

Любопитно:
Свещарската гробница е част от Националния историко-археологичеки резерват "Сборяново". Той се намира в долината на река Крапинец, между селата Поровец и Свещари, в община Исперих. На територията на резервата са разположени над 140 археологически паметници от праисторическата епоха (V-IV в.пр.Хр.) до късното Средновековие. Сред тях са некрополът в местността Нивата на певеца, тракийското светилище в местността Камен рид, Демир Баба теке, култовият комплекс в местността Новите коренежи, Тракийският град, за който се предполага, че е Хелис - столицата на гетския владетел Дромихет.

Къде: село Свещари, Исперих
Кога: целогодишно

*

Виж още:

Почивка - Троян

Екскурзия - Велико Търново

Екскурзия - Казанлък

>
24 август 2020 г.

Тагове

археологически резервати

гробници

тракийски селища

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти