Белоградчик

За града

Оферти

Статии

Белоградчик / Belogradchik
Град Белоградчик (Belogradchik) се намира в Северозападна България, Област Видин. Селището е създадено от римляни, които са изградили днешната Белоградчишка крепост - използвана е за охрана на стратегически пътища. Крепостта се състои от 3 двора с обща площ 10 211 кв. м и отделно укрепление. Има две главни порти - Видин капия и Ниш капия. На крепостните стени, които са с височина до 10 м са изградени амбразури за пушки. Белоградчищките скали са скални феномени високи до 200 м. Намират се в близост до град Белоградчик и са една от най-големите забележителности в района. Друга интересна забележителност е пещера Магурата, която се намира на 18 км. от град Белоградчик. Разстояние: София - Белоградчик - 212 км. Пловдив - Белоградчик - 326 км. Монтана - Белоградчик - 67 км. Снимка: Klearchos Kapoutsis

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Белоградчик е свързан с околните селища и по-големите градове в България посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в посока София, Видин, Монтана, село Орешец и др.
Телефон за връзка с автогара - Белоградчик: 0936 3427
Website Централна автогара - София: http://www.centralnaavtogara.bg/

Железопътен транспорт
Град Белоградчик е свързан с железопътен транспорт със страната посредством село Орешец, което се намира на около 12 километра от града. Там се намира най-близката жп спирка до Белоградчик. Има редовни автобуси от града, които го свързват със селото. Орешец е разположен на железопътната линия Мездра-Видин.
Website БДЖ: www.bdz.bg

С кола
Град Белоградчик е разположен на важния международен път  E79. Намира се на около 170 километра от София в посока Север, на 55 километра от Видин в посока Югозапад, на 70 километра от Монтана в посока Северозапад.

Заведения

Хотел-ресторант "The Rocks"
Адрес: в центъра на град Белоградчик; ул. "Хаджи Димитър" №1
Телефон за връзка: 0936/54002; 0898733818
E-mail: 0936/54002; 0898733818

 

Забележителности

Историческият музей - Белоградчик
Включен е в Списъка на 100-те национални туристичеки обекта и се намира на 15-то място в него. Музеят е основан през 1970 година. В момента се помещава в "Пановата къща", която е образец на западно българската възрожденска архитектура.  
Адрес: ул. "Цоло Тодоров" No. 1
Телефон за връзка: 0936/ 34 69

Художествената галерия
Част от творбите в художествената галерия, които могат да видят посетителите, са направени по време на провежданите в град Белоградчик ежегодни пленери по живопис. В нея са оригиналните платна на Владимив Димитров - Майстора, Светлин Русев и др.
Телефон за връзка: 0936/ 30 42

Църквата "Св. Георги Победоносец"
Изградена е през далечната 1868 година. Намира се до центъра.

Астрономическата обсерватория
Астрономическата обсерватория е ма Института по астрономия на БАН. Разполага с три телескопа и мощен компютър за обработка и съхранение на получаваните данни от специалистите.
E-mail: aobel@astro.bas.bg
Website: http://www.astro.bas.bg/~aobel/index.html
Телефон за връзка:  0878 602 682; 0936/ 5 33 72

Природонаучният музей
Посетителите на Природонаучния музей могат да видят над 3000 експоната. В него е представен богатият растителен и животински свят в Северозападна България.

Скалните образувания - Белоградчишки скали
Включени са в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намират на 15-то място в него. Белоградчишките скали се уникален природен феномен. Простират се от запад на изток като минават от връх Ведерник, около Белоградчик и село Боровица, стигат до село Белотинци. Районът е дълъг около 30 километра и широк 3-6 километра.

Белоградчишка крепост
http://www.nasamnatam.com/patepis/Belogradchishka_krepost-433.html
Белоградчишката крепост, наричана още Белоградчишко кале е била изградена сред тези непристъпни скали, когато българската държава не е била образувана, а Балканският полуостров е бил в пределите на Римската империя.
 

Събития

- Празник на град Белоградчик - на Петровден - 29 юни

Забележителности около Белоградчик

Избрани оферти