Банкок

За града

Оферти

Статии

Банкок / Bankok

Когато сте в Тайланд задължително трябва да посетите този очарователен, оживен и космополитен град. Банкок (Bangkok)  ще ви приветства както с бляскави небостъргачи, така и с исторически храмове и луксозни хотели. Минало, настояще и бъдеще са хармонично преплетени. Посетете плаващите пазари, повозете се на известните тук-тук (tuk-tuk), разучете нощния живот на града или се пазарете за цената, докато пазарувате.

Банкок е столица на Тайлан от 1782 г., градът е и политическият, икономически и социален център на страната. Днес, Банкок е врата на международния туризъм в страната - тук пристигат повечето чуждестранни туристи, решили да опознаят тази невероятна страна.

Посещението на Банкок не завършва с обиколка на Големият дворец (Grand Palace) и храмовете, разпръснати из целия град и по течението на реката. Градът е домакин на множество културни събития и изложения.

Столицата на Тайланд пази славното минало и историческите забележителности и храмове и в същото време не спира да развива нови културни и развлекателни атракции, които предлага на посетителите си.

Важна информация

Валута: Тайландски бат (THB). 1 EUR = 40 THB

За предпочитане е обмяната на валута да става на бюрата на летището, местните банки, както и обменните бюра, които ще откриете по повечето пешеходни улици. Тегленето на пари от банкомат също е възможно, но трябва да сте сигурни, че вашата карта важи в Тайланд.

Работно време: Магазините са отворени от понеделник до петък от 08.00 до 20.00 часа. Работното време на банките е: от понеделник до петък от 09.30 до 15.30 часа. Изключение се прави на официални празници.

Интернет страници за Банкок: www.sawadee.com, www.bangkoktonight.com, www.tourismthailand.org

Вестници: Bangkok Post, Thai Rath, The Nation, Daily News

Официален език: таи

Спешни телефони
Полиция и бърза помощ: 191
Пожарна: 199

Туристическа информация
Официалната туристическа организация на Тайланд  - Тourism Authority of Thailand (TAT)
Офис на ТАТ е разположен на летището в Банкок. Седалището на организацията е в Банкок, но ТАТ има свои представителства в още 22 града в Тайланд. От тези информационни центрове можете да се снабдите с брошури, които предлагат полезна информация за града, възможностите за пазаруване, шопинг и разнообразни маршрути.

Туристическият информационен център в Банкок е отворен седем дни в седмицата от 08.30 часа до 16.30 часа.
Информация за главния офис на ТАТ (Tourism Authority of Thailand)
Le Concorde Building
202 Ratchadaphisek Road,
Huai Khwang, Bangkok 10310, Thailand
Tel. +66 (0) 2694 1222
Tel. +66 (0) 2694 1220 to 1
Уеб сайт: www.tourismthailand.org

Допълнителна помощ можете да получите от Центровете за туристическо обслужване. Обадете се на безплатния телефон 1155 и обяснете какъв е проблемът ви, от центъра ще се постарят да ви помогнат.

Какво трябва да знаете?

Пощи
Основно пощенските офиси са отворени от 08.00 до 16.30 часа, въпреки че някои от тях не приемат международни пратки след 15.30 часа.
Централен пощенски офис
Адрес: Thanon Charoen Krung

Аптеки

Фармацевтите в тайландските аптеки говорят перфектен английски. Аптеките са отворени до 01.00 часа. Много от аптеките ще ви продадат лекарства и без рецепта. Аптеките срещу комплекс Нана (Nana) са отворени 24 часа.

Болници
Както държавните, така и частните болници в Банкок предлагат високи стандарти на обслужване. Ако посетите лекар, за да ви изпише рецепта ще трябва да платите около 25 долара. Не се притеснявайте за комуникацията, медицинският персонал в болниците е изключително подготвен и спокойно можете за разговаряте на английски език.

Зъболекари
Зъболекарска клиника Bangkok Smile
Адрес: 32/5-6 Sukhumvit 21 (Asoke Road) Wattana
Тел: +66 (0)2 664 2800
Уеб сайт: www.dentalthailand.com

Телефонни кодове
Код на страната: +66
Код на областта: 02

Електричество
220V

Такси
В ресторантите  към сметката се прибавя 7% ДДС. Такса от около 10% се добавя в хотелите и по-изисканите ресторанти. Ако в сметката ви не присъства такса обслужване се счита за подходящо да оставите 10% бакшиш.

Кога да отидете в Банкок?
Горещият сезон в Банкок започва през март и продължава до май, а средните температури са около 35 градуса по Целзий. От юни до септември в тайландската столица вали много дъжд. Зимният период е от октомври до февруари. влажността е висока през цялата година.

Активният туристически сезон е от ноември до март, но трябва да знаете, че по това време и цените на хотелите се увеличават двойно, така че ако сте планирали пътуване до Банкок по това време, направете резервация от по-рано.
От януари до април е фестивалният сезон в Банкок - тогава ще можете с пълна сила да се насладите на богатството на тайландската кухня.Красиво украсени храмове и представления на монаси са сред възхитителните атракции по време на фестивалите. Седмицата на модата в Банкок се провежда през януари и март и предлага намаления, така че можете да се насладите на истински шопинг празник.

Полезна митническа информация
Тайландската митница забранява на всеки влизащ в Тайланд да носи повече от 50 гр. тютюн или 200 цигари на човек. Нарушителите ще бъдат глобявани с по 500 бата (около 12 евро) за всеки пакет ако цигарите са за лична употреба и с по 700 бата (около 15 евро) за всеки пакет, ако цигарите са внесени с търговска цел. За групи от туристи се препоръчва всеки пътник да носи отделно собствените си цигари. Цигари и тютюн не могат да бъдат пренасяни от друти лица в групата, тъй като митническите служби прилагат закона към носещия по-голямо количество от разрешеното. Закона за тайландските митници обхваща всички лица влизащи в Тайланд независимо от техните цели и престой в страната. Закона важи за всички видове тютюн независимо от начина на придобиване. Посетителите на Тайланд  имат право да носят максимум до един литър концентриран алкохол и 1.5 литра вино за лична употреба.

В Тайланд са забранени всички видове наркотици.Разрешение да влезете с домашния си любимец в Тайланд може да бъде получено на летището.

Съвети за облеклото

Не зависимо от това колко е топло, не носете потници без ръкави и къси шорти на публични места. Носете обувки, които се събуват лесно, защото не е позволено да влизате с обувки в будистките храмове. Шортите  и големите деколтета не са добре приети и ще бъдат сметнати за проява на лош вкус. Тайландците са много толерантни към чужденците, но в един случай ще ги засегнете със сигурност - ако сте с обувки пред олтар със статуя на Буда, даже и да не е в храм.

 

Транспорт

Летища

Международно летище на Банкок - Суварнабхуми (Suvarnabhumi)
Летището поддържа международни и вътрешни полети. Намира в провинция Самут Пракан (Samut Prakan), на 30 км източно от Банкок. За да пристигнете в Банкок трябва да хванете редовните автобуси. Можете да използвате и влак, който свързва летището с гарата.

Airpot Еxpress осигурява автобусни услуги от летището до различни хотели в Банкок. Има четири линии, по които минава, а цената е 150 бати.

24-часов градски транспорт осигурява връзка между Банкок и летището.

Таксита могат да бъдат намерени на ниво 1 на летището.
Телефон: +66 (0)2 132 1888
Информация за летището: www.suvarnabhumiairport.com

Международно летище Дон Муанг (Don Muang)

Първото летище на града, разположено на 25 км северно от централната част на Банкок. То обслужва и вътрешни полети. Има пешеходна пътека около 500 м, която свързва международните с вътрешните терминали. Има и безплатен автобус, който обслужва терминалите.

Телефон: Airport Directory +66 (0)2 535 1111
Уеб сайт: www.airportthai.co.th

Обществен  транспорт
Влакчето Skytrian има две линии и преминава през най-популарните места в Банкок.Можете да си закупите индивидуални билети или такива, които са за определен период от време.
Уеб сайт: www.bts.co.th/en

Тук-тук (tuk-tuk)
Никое пътуване до Банкок не е истинско без да се повозите на тук-тук (моторна рикша). Някои хора не харесват този вид превоз, но той ви предоставя възможност да разгледате забележителностите на града. Цената за превоз зависи от това по кое време на деня ще се качите и каква е дистанцията. Шофьорите на тук-тук обикновено предлагат обиколка на града за около 10 бати.

Автобуси

Автобусните линии са много разпространен начин за придвижване за местните хора. Те обаче не са добра алтернатива за туристите, защото следват основните пътни артерии, където задръстванията са ежедневние. Освен това, знайте, че автобусните маршрути не са преведени на английски, така че е по-добре да помолите някои местен човек да ви помогне да се придвижите от едно място до друго.

Метро
Метрото (MRT) в Банкок обслужва линиите, по които SkyTrain не се движи
Сайт: www.bangkokmetro.co.th

Таксита

Взимайте таксита, които се намират на официална стоянка за таксита или такива, които ще ви покажат че машината за отчитане на работи. Пътят от летището до центъра ще ви струва 200 - 400 бати. Някои таксита могат да ви предложат да ви закарат до определено място за фиксирана цена. Не приемайте, защото в Банкок е незаконно да се кара такси без да е включен уредът му.
 

Заведения

Хранене
Където и да отидете в Банкок има изобилие от места за хранене. Хапнете в крайпътно ресторантче и гледайте как света минава около вас. Вкусете морска храна в местния ресторант, кацнал над реката, насладете се на ястията в луксозен хотел или просто хапнете набързо в мола. Каквото и да изберете, където и да отидете няма да бъдете разочаровани.

Ресторанти

Yaowarat Road
Това е китайския квартал на Банкок с изобилие от сергии с храна и китайски ресторанти.

Площада Сиам (Siam)
В този шопинг район ще намерите тайландски, европейски, китайски и японски ресторанти, улици със сергии с храна и места за бързо хранене. 

Sukhumvit Road
Има множество места за хранене в този оживен шопинг район и определено менюто е разнообразно – европейска, американска, мексиканска, индийска, японска и тайландска кухня.

The Ninth Cafe

С модерния си декор, италианска и тайландска храна, прекрасна обстановка The Ninth Cafe е много добро място за следобедно хапване или пък за вкусна вечеря.
Адрес: 59/5 Soi Langsuan, Ploenchit Road
Телефон: +66 (0)2 255 7125-7

Acoustic House

Елегантен мексикано-тайландски ресторант с пиано музика на живо. Тук ще ви сервират уникални мексикански ястия, докато се отпускате под звуците на пианото.
Адрес: 59/4 Lang Suan Rd., Pathumwan
Телефон: +66 (0)2 254 9250

Pan Pan
Кипяща смесица от гъби с чили и плата с паста. Цените са добри, а мястото е подходящо за семейства и срещи с приятели.
Адрес: 45 Soi Langsuan, Ploenchit Road
Телефон: +66 (0)2 252 7104

La Dalat Indochine

Очарователен виетнамски ресторант, определян като един от най-добрите в града. Той се намира във вила от 1950 г. и е заобиколен от зеленина и произведения на изкуството.
Адрес 14 Sukhumvit Soi 23
Телефон: +66 (0)2 661 7967-8

Le Banyan

Прекрасен ресторант, в който може да се насладите на френска кухня, включваща и морска храна.
Адрес: No. 59 Sukhumvit soi 8
Телефон: +66 (0)2 253 5556

Барове и нощен живот
В Банкок определено има изобилие от страхотни пъбове, клубове и места за забавление. Тук ще намерите всичко - жива музика, добри джаз клубове, места за танци и страхотни ресторанти.

Qbar
Qbar  е известен като едно от най-горещите места в града и е доста модерно. Напитките са на разумни цени, а списъкът им е доста дълъг. Мястото е прекрасно, ако си падате по модни барове.
Адрес: 34 Sukhumvit Soi 11
Телефон: +66 (0)2 252 3274
Уеб сайт: www.qbarbangkok.com

The Bed Supper Club

Това е един от най-популарните клубове в Банкок, в който наистина си заслужава да отидете. Оформен е като космически кораб и е разделен на две секции. В едната можете да пиете и да танцувате, а в другата да вечеряте и да се наслаждавате на компанията на добри приятели. Има и легла в заведението, където посетителите могат да се отпуснат и да се наслаждават на момента.
Адрес: 26 Soi Sukhumvit 11, Sukhumvit Road
Телефон: +66 (0)2 651 3537
Уеб сайт: www.bedsupperclub.com

Narcissus

Много добра дискотека, която винаги е пълна. Заслужава си да отидете там след полунощ. Тогава е истинската забава.
Адрес: 112 Sukhumvit Soi 23 Road Wattana
Телефон: +66 (0)2 258 4805

Nunglen
Горещ и моден нощен клуб с тайландски банди, свирещи на живо. Отворен е от 19.00 до 01.00 часа всяка вечер.
Адрес: Ekamai Road
Уеб сайт: www.nunglen.net

Escobar

През уикендите това място е изпълнено с хип-хоп музика, а главният бар бързо става претъпкан. Ако хората ви идват в повече, имайте предвид, че има и малък бар за по-спокойна вечер.
Адрес: 217/1-3 Sukhumvit Soi 63, Ekamai
Телефон: +66 (0)2 711 6565

RCA - Royal City Avenue

Тук младите тайландци идват, за да се забавляват, а те определено знаят как. Има диджей, който пуска разнообразна музика – хип-хоп, R&B, техно, хаус и др.
Адрес: Royal City Avenue
 

Шопинг

Банкок е смятан за рая на пазаруващите. Наистина може да направите добри сделки, ако се пазарите. Тук ще намерите от всичко по много  - дрехи, електроника, книги. Има огромен набор от възможности за пазаруване – съвременни центрове, бутици и едновременно с това екзотични пазари-лабиринти.

Пазарът Чатучак (Jatujak Weekend Market)
Масивен пазар, който е отворен само събота и неделя. Тук ще намерите всичко - от животни и растения до дрехи и антики. Пазарът е открит, на места с навеси и понякога става доста горещо. Пазарът е доста добре организиран има секции за облекла, животни, мебели. Не се притеснявайте ще се ориентирате.

Нощен базар Патпонг (Patpong Night Bazaar)
Всеки ден около 19.00 часа на тротоарите на улиците Silom road и Patpong се запълват със сергии с дрехи, дрънкулки, музика и други неща. Може да бъде наистина пълно с хора и има вероятност да ви ограбят, внимавайте.

Местни ръчни изделия
Най-голямата селекция от тайландски ръчни изделия можете да намерите в комплекса Нараяна Фанд (Narayana Phand), разположен на Radjamri road.

Антики

Ще намерите такива магазини във всички основни туристически райони. Имайте предвид, че купуването на антикити в Тайланд е забранено. Може да си закупите и направени наскоро предмети, които само изглеждат стари.

Mahboonkrong (mbk) Center

Той е един от първите големи магазини. Първият етаж е зает почти целия с мобилни телефони и аксесоари. На два други етажа има дрехи и чанти. Там можете да намерите и мебели. Туристите могат да получат и отстъпка, ако на информация си вземат специална карта. С нея могат да получат отстъпки и в някои заведения.
Адрес: Phayathai Road
Уеб сайт: www.mbk-center.com

Площада Сиам (Siam Pargom)
Тук ще намерите магазини на Армани и Шанел, това място наистина предлага пазаруване от висока класа. Тук се намира и най-големият аквариум Азия, който ще ви предложи защита от жегата.
Aдрес: 9991/1 Rama 1 Road, Pathumwan
Телефон: +66 (0)2 690 1000
Уеб сайт: www.siamparagon.co.th

Siam Centre & Siam Discovery
Двете части на този търговски комплекс са разхоложени в квартал Сиам и са свързани помежду си с въздушен коридор. Siam Centre е насочен към тийнейджърите, тук често има модни ревюта, концерти, гостуващи певци. Siam Discovery e с по-висока класа с множество арт мебели и скъпи магазини.
Aдрес: 9991/1 Rama 1 Road, Pathumwan
Телефон: +66 (0)2 690 1000
Уеб сайт: www.siamparagon.co.th

Panthip Plaza Pratunam
Това е мястото, на което ще намерите всичко в сферата на информационните технологи. От видео игри, компютри, софтуер, всичко, от което се нуждаете.
Aдрес: 22 New Phetchaburi Road
Телефон: +66 (0)2 254 9797
Работно време: 10.00 – 21.00 часа
 

Забележителности

Банкок е изпълнен с изумителни забележителности – културни и развлекателни, които задължително трябва да видите.

Кралският дворец (Grand Palace)

Кралският дворец трябва да видите със сигурност. Той е величествено архитектурно постижение, дом на смарагдовия Буда (Emerald Buddha), който е най-почитания образ на Буда в Тайланд. Дворецът е разположен на площ от 945 000 кв.м. и обхваща над 100 сгради, в които е събрана 200-годишна история на дворцов живот и архитектурни експерименти. Отидете рано сутрин, за да избегнете основните тълпи. Ще има хора, но няма да са прекалено много. Не носете къси панталонки и поли, защото това се счита за неуважение.
Адрес: Na Phra Lan Road, near Sanam Luang

Уат По (Wat Phra Kaew)
Това е най-старият и най-голям храм в Бангкок. Притежава най-богатата колекция от изображения на Буда - над 1000 и най-големия, който е дълъг 46 м и висок 15 м. Очите му са направени от перли. Това е най-почитаният  будистки храм в Тайланд.
Адрес: Sanam Chai road and Maharaj road
Телефон: +66 (0)2 225 9595
Уеб сайт: www.watpho.com

Маскираният танц Khon
Тайландски класически танц с маски в театъра Sala Chalermkrung. Танцът е признат като един от най-изящните. Изпълнява се всеки петък и събота.
Адрес: 66 Charoen Krung Road, Phra Nakhon
Телефон: +66 (0)2 222 0434
Уеб сайт: www.salachalermkrung.com

Древният град (Meuang Boran)
Meuang Boran е обявен за най-големият музей на открито в света. Стотици впечатляващи тайландски паметници са разположени на по-малко от 80 хектара. Тази атракция се намира на юг от тайландската столица, близо до залива на Тайланд. В зависимост от трафика, това пътуване ще ви отнеме около 2 часа.
Адрес: Samut Prakan (33 km SE of Bangkok)
Телефон: +66 (0)2 709 1644/5
Уеб сайт: www.ancientcity.com

Крокодилска ферма и зоологическа градина  в Самутпракан (Samutprakarn)

Това е най-голямата ферма за развъждане и отглеждане на крокодили (повече от 40 000 представители на вида) и мини зоопарк, където се отглеждат змии, тигри, маймуни и много екзотични птици. Можете да станете свидетели на уникално шоу, по време на което дресьори правят фантастични трикове с крокодили - дърпат ги за опашките, слагат си главите в устите им и т.н. Любителите на силни усещания могат да се снимат облегнати на мокрия гръб на крокодил. Крокодилската ферма се намира на 33 км от Банкок.
Адрес: 555 M.7, Taiban District, Amphoe Muang,Samutprakarn
Тел: +66 (0)2 703 4891 to 5

Парк Лумфини (Lumphini)
Най-големият парк в Банкок, наименуван на родното място на Буда в Непал -Лумфини (Lumphini). Хората в Банкок използват този парк за почивка и спорт. От декември до април тук се провежда фестивала "Музика в парка", входът е свободен. Във фестивала участват различни групи, които свирят разнообразни стилове музика - от големи и известни групи до тайландски народни и класически музикални групи. Понякога има куклено шоу и khon изпълнения.Там ще видите ученици по тай чи, пеещи хора, продавачи на змийска кръв, играчи на шах или хора с кайтове. Някой хора казват, че това е най-доброто място да избягате от забързания град.
Адрес: Rama IV Road, Wangmai Subdistrict, Patumwan

Паркът Саранром (Saranrom)

Създаден през 1874 г. по време на управлението на Крал Рама V и е мястото, където е разположена статуята на кралица Сунанта. Той е бил разширен и отново отворен като място за почивка на хората от Банкок.

Царският парк "Рама IX"
Този парк е известен с богата си растителност. В него е разположена сграда в чест на краля, която показва аспекти на неговите разнообразни задължения и интереси.

Паркът Романинат (Rommaninat)
Този парк е бил стар затвор при управлението на крал Рама V и до скоро е бил използван. След закриването на затвора сградата е адаптирана за магазин, в който са показвани продукти, направени от затворниците. Дворното място на затвора сега е облагородено и се използва като зелена зона от хората на остров Ратанакосин (Rattanakosin).

Паркът Сантичайпракан (Santichaiprakan)
Най-голямата забележителност в парка е Pom Phra Sumen - бяла крепост от времето на създаването на Банкок. Крепостта е разположена по продължението на парка.

Океански свят Сиам

Най-големият воден и образователен център в Тайланд и Югоизточна Азия. Аквариумът има повече от 30 000 водни създания от около 400 вида. Тук дори можете да поплувате с истински акули.
Уеб сайт: www.siamoceanworld.co.th

Плаващият пазар и градината на розите
Световно известният плаващ пазар се намира на 80 км извън Банкок. Можете да стигнете до там с организиран тур или с автобус от южната автогара. Всеки ден лодки обкръжават пазара от сутрин до обяд. Ако искате може да се качите на лодка и да разгледате отблизо как изглежда живота в тайландско селце.
Адрес: Damnernsaduak
 

Събития

Нова година - 1 януари
Въпреки че Тайландската нова година се празнува през април, ако сте в Тайланд на 31 декември преди полунощ ще станете свидетели на изключителни празненства по случай настъпващата нова година.

Ден на династията Чакри (Chakri) - 6 април
Отбелязва се паметта на откривателя на династията Чакри - крал Рама I.

Фестивалът Сонгкран (Bangkok Songkran Festival)
С фестивала Сонгкран се отбелязва посрещането на Нова година в Тайланд, провежда се от 13 до 15 април. Офис сгради, банки, малки магазини и ресторанти затварят, за да могат всички да се включат във веселбата. По време на този празник много от хората в Банкок се връщат по родните си места и градът става малко по-спокоен. Много разпространени са боевете с водни пистолети, пръскането с вода е ритуал за здраве и късмет. Смята се за важно да посетите девет храма по време на празника.

Ден на Коронацията - 5 май
Празнува се коронацията на крал Бхумибол Адулядей (Крал Рама IX).

Кралската церемония по сеитба  - 7 май

В присъствието на Краля или член на кралското семейство се отбелязва началото на сезона на ориза. Това е древен ритуал се провежда на Санам Луанг (Sanam Luang, пространство в близост до централния площад на Банкок). Фермерите вярват, че ритуалът предсказва изобилието на реколтата, провежда се от 1960 г. Церемонията следва строг ред, при  който представител на религията, облечен в церемониални дрехи води два свещени вола на сеитба. Символиката на ритуала се появява, когато  воловете започнат да се хранят с ориза, царевицата, граховите зърна – по това се разбира дали реколтата ще е плодородна или не.

Будистки празник "uVisakha Puja Day" - 2 юни

Празнува се при пълнолуние в шестия лунарен месец. Отбелязва се раждането, смъртта и просвещението на Буда.

Будистки празник "Asalha Puja Day" - 31 юли

Отбелязва се първото слово (с поучителен характер) на Буда.

Будистки празник "Khao Phansa" - 1 август
С този празник се отбелязва началото на дъждовния период.

Празници за рождения ден на кралицата – 12 август
За да покажат почитта си към кралица Сирикити,  хората в Тайван украсяват домовете и обществените сгради.

Празниците за раждането на краля – 5 декември
Празникът е в честа на най-дълго царувалият крал Бхумибол Адулядей (Bhumibol Adulyadej). Възкачил се е на престола на 9 юни 1946 г.

Традиционнота състезание с лодки на крал Рама VІІ
Провежда се през втората седмицата на декември. Всяка година над 50 отбора участват в двудневното състеозание с дълги лодки. Хиляди зрители наблюдавата борбата между отборите, а победителят печели трофея на краля, което е на-високата чест, която може да бъде оказана от краля.

Фестивал на Червения кръст
Фестивалът на Червения кръст се провежда два пъти в годината – през април и май. Целта му е да представи дейносите на организацията, освен това в рамките на фестивалните дни има безплатни лекарски консултации. Събитието привлича доста хора.

Фестивалът на вегетарианците – през октомври
Това е един от най-очакваните фестивали в Банкок. Освен сред вегетарианците, празникът е популярен и сред останалите хора. Ресторантите по улиците поставят жълт флаг, за да покажат, че се присъединяват към празника. Докато някои ресторанти продължават да предлагат месни ястия, участващите в празника предлагат само вегетарианска храна. Фестивалът се провежда в Китайския квартал на Банкок.
 

Забележителности около Банкок

Избрани оферти