Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Банкок
Банкок / Bankok

Когато сте в Тайланд задължително трябва да посетите този очарователен, оживен и космополитен град. Банкок (Bangkok)  ще ви приветства както с бляскави небостъргачи, така и с исторически храмове и луксозни хотели. Минало, настояще и бъдеще са хармонично преплетени. Посетете плаващите пазари, повозете се на известните тук-тук (tuk-tuk), разучете нощния живот на града или се пазарете за цената, докато пазарувате.

Банкок е столица на Тайлан от 1782 г., градът е и политическият, икономически и социален център на страната. Днес, Банкок е врата на международния туризъм в страната - тук пристигат повечето чуждестранни туристи, решили да опознаят тази невероятна страна.

Посещението на Банкок не завършва с обиколка на Големият дворец (Grand Palace) и храмовете, разпръснати из целия град и по течението на реката. Градът е домакин на множество културни събития и изложения.

Столицата на Тайланд пази славното минало и историческите забележителности и храмове и в същото време не спира да развива нови културни и развлекателни атракции, които предлага на посетителите си.

Важна информация

Валута: Тайландски бат (THB). 1 EUR = 40 THB

За предпочитане е обмяната на валута да става на бюрата на летището, местните банки, както и обменните бюра, които ще откриете по повечето пешеходни улици. Тегленето на пари от банкомат също е възможно, но трябва да сте сигурни, че вашата карта важи в Тайланд.

Работно време: Магазините са отворени от понеделник до петък от 08.00 до 20.00 часа. Работното време на банките е: от понеделник до петък от 09.30 до 15.30 часа. Изключение се прави на официални празници.

Интернет страници за Банкок: www.sawadee.com, www.bangkoktonight.com, www.tourismthailand.org

Вестници: Bangkok Post, Thai Rath, The Nation, Daily News

Официален език: таи

Спешни телефони
Полиция и бърза помощ: 191
Пожарна: 199

Туристическа информация
Официалната туристическа организация на Тайланд  - Тourism Authority of Thailand (TAT)
Офис на ТАТ е разположен на летището в Банкок. Седалището на организацията е в Банкок, но ТАТ има свои представителства в още 22 града в Тайланд. От тези информационни центрове можете да се снабдите с брошури, които предлагат полезна информация за града, възможностите за пазаруване, шопинг и разнообразни маршрути.

Туристическият информационен център в Банкок е отворен седем дни в седмицата от 08.30 часа до 16.30 часа.
Информация за главния офис на ТАТ (Tourism Authority of Thailand)
Le Concorde Building
202 Ratchadaphisek Road,
Huai Khwang, Bangkok 10310, Thailand
Tel. +66 (0) 2694 1222
Tel. +66 (0) 2694 1220 to 1
Уеб сайт: www.tourismthailand.org

Допълнителна помощ можете да получите от Центровете за туристическо обслужване. Обадете се на безплатния телефон 1155 и обяснете какъв е проблемът ви, от центъра ще се постарят да ви помогнат.

Какво трябва да знаете?

Пощи
Основно пощенските офиси са отворени от 08.00 до 16.30 часа, въпреки че някои от тях не приемат международни пратки след 15.30 часа.
Централен пощенски офис
Адрес: Thanon Charoen Krung

Аптеки

Фармацевтите в тайландските аптеки говорят перфектен английски. Аптеките са отворени до 01.00 часа. Много от аптеките ще ви продадат лекарства и без рецепта. Аптеките срещу комплекс Нана (Nana) са отворени 24 часа.

Болници
Както държавните, така и частните болници в Банкок предлагат високи стандарти на обслужване. Ако посетите лекар, за да ви изпише рецепта ще трябва да платите около 25 долара. Не се притеснявайте за комуникацията, медицинският персонал в болниците е изключително подготвен и спокойно можете за разговаряте на английски език.

Зъболекари
Зъболекарска клиника Bangkok Smile
Адрес: 32/5-6 Sukhumvit 21 (Asoke Road) Wattana
Тел: +66 (0)2 664 2800
Уеб сайт: www.dentalthailand.com

Телефонни кодове
Код на страната: +66
Код на областта: 02

Електричество
220V

Такси
В ресторантите  към сметката се прибавя 7% ДДС. Такса от около 10% се добавя в хотелите и по-изисканите ресторанти. Ако в сметката ви не присъства такса обслужване се счита за подходящо да оставите 10% бакшиш.

Кога да отидете в Банкок?
Горещият сезон в Банкок започва през март и продължава до май, а средните температури са около 35 градуса по Целзий. От юни до септември в тайландската столица вали много дъжд. Зимният период е от октомври до февруари. влажността е висока през цялата година.

Активният туристически сезон е от ноември до март, но трябва да знаете, че по това време и цените на хотелите се увеличават двойно, така че ако сте планирали пътуване до Банкок по това време, направете резервация от по-рано.
От януари до април е фестивалният сезон в Банкок - тогава ще можете с пълна сила да се насладите на богатството на тайландската кухня.Красиво украсени храмове и представления на монаси са сред възхитителните атракции по време на фестивалите. Седмицата на модата в Банкок се провежда през януари и март и предлага намаления, така че можете да се насладите на истински шопинг празник.

Полезна митническа информация
Тайландската митница забранява на всеки влизащ в Тайланд да носи повече от 50 гр. тютюн или 200 цигари на човек. Нарушителите ще бъдат глобявани с по 500 бата (около 12 евро) за всеки пакет ако цигарите са за лична употреба и с по 700 бата (около 15 евро) за всеки пакет, ако цигарите са внесени с търговска цел. За групи от туристи се препоръчва всеки пътник да носи отделно собствените си цигари. Цигари и тютюн не могат да бъдат пренасяни от друти лица в групата, тъй като митническите служби прилагат закона към носещия по-голямо количество от разрешеното. Закона за тайландските митници обхваща всички лица влизащи в Тайланд независимо от техните цели и престой в страната. Закона важи за всички видове тютюн независимо от начина на придобиване. Посетителите на Тайланд  имат право да носят максимум до един литър концентриран алкохол и 1.5 литра вино за лична употреба.

В Тайланд са забранени всички видове наркотици.Разрешение да влезете с домашния си любимец в Тайланд може да бъде получено на летището.

Съвети за облеклото

Не зависимо от това колко е топло, не носете потници без ръкави и къси шорти на публични места. Носете обувки, които се събуват лесно, защото не е позволено да влизате с обувки в будистките храмове. Шортите  и големите деколтета не са добре приети и ще бъдат сметнати за проява на лош вкус. Тайландците са много толерантни към чужденците, но в един случай ще ги засегнете със сигурност - ако сте с обувки пред олтар със статуя на Буда, даже и да не е в храм.

 

Забележителности около Банкок