Начало / Статии / Статии - България

Ротондата "Свети Георги" в София

Автор

/

Единствената добре запазена сграда от римската епоха в българските земи се намира в центъра на София.

Ротондата е построена през IV в., най-вероятно като мартириум - култова постройка в чест на мъченици християни, или мавзолей на тленните им останки. Изградените по-късно басейни в две от източните ниши показват, че сградата е била използвана за баптистерий (кръщелня) по време на масовото покръстване в края на IV в. След V в. ротондата съществувала като църква, но не е известно дали оттогава неин патрон е свети Георги, с чието име е известна от периода на османското господство.

През XVI в. била превърната в джамия, а след Освобождението за известно време отново станала действаща църква.
В ротондата са запазени три слоя стенописи. Най-ранните са от X-XI в. и са в горната част на нишите и над тях. Представят празниците Благовещение, Кръщение Христово, Сретение, изображения на четиримата евангелисти и на петима светци (на западната част на входа), между които се различава образът на свети Антоний Велики. От този период е и хороводът от ангели - шест или осем фигури, движещи се на изток от ляво и дясно, запазени са само части от техните двуметрови фигури и част от главите.

От XII в. има гръцки надпис върху вътрешната страна на барабана, който съобщава за патриаршеско посещение. Тогава живописта е подновена, най-вероятно чрез повтаряне и ново стенописване, когато е паднал куполът. В неговия барабан има 12 фигури на пророци в цял ръст. Третият период на стенописване е от времето на Втората българска държава.

Ротондата се намира в двора на Министерски съвет, зад хотел "Шератон". Представлява кубична постройка, покрита с полусферичен купол, стъпил върху цилиндричен "барабан". Вътрешността е оформена като ротонда (кръгла зала), с четири полукръгли ниши, разположени диагонално. На изток е издадена пета ниша, подобна на църковна апсида.

В ротондата се влизало през два вестибюла - овален и кръстовиден, водещи към преддверието. Под пода има хипокаустна система за отопление, заради което някои учени смятат, че първоначално постройката е била баня. Но тя може би е служела за вентилация, тъй като липсват следи от горене.

Любопитно: Източно от ротондата минавала антична улица, застлана според римската строителна традиция с масивни каменни плочи. През 1955-1956 г. са проучени и съхранени останките от римски обществени сгради от източната страна на тази улица. Върху развалините им ппрез Средновековието били изградени жилищата на гражданите от Средец, чиито останки днес са частично запазени. По това време наблизо, на юг, където е днешният хотел "Рила", се намирал административният център на областта, наричана хора. Тук била и резиденцията на средечкия управител. Знае се дори името на управителя, който отблъсквал турското нашествие през XIV в. - бан Янука (Янко).

Къде: гр.София, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
17 октомври 2012 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

културен туризъм

любопитно

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти