Начало / Статии / Статии - България

Снежанка - една от най-красивите български пещери

Автор

/

Eдна от най-красивите български пещери, с приказното име Снежанка, се намира в Баташка планина, недалеч от град Пещера. Тя е сравнително малка (дълга само 145 м), но богата на великолепни пещерни образувания.

Пещерата е образувана преди около 3,5 милиона години от Новомахленска река, в мощни, захаровидни, дребнозърнести мрамори с доминиращ снежнобял цвят, откъдето идва и вълшебното й име. Двата входа на пещерата се намират под 6-метрова отвесна скала сред вековна букова гора, на около 380 м над нивото на реката. Новият вход води към Залата на виметата, често я наричат Залата на китайските фенери.

В Голямата зала са Обелискът и приказният Хор на джуджетата, а вляво от тях е Каменната гора. В малката Музикална заличка многобройни кухи сталактити звънят с кристално чисти тонове при леко почукване. Най-топлата зала на пещерата е Срутището.

Тесният Тайнствен проход (дълъг 25 м), с пищна украса от мраморнобели чудновати сталaктити, води към най-красивата - Вълшебната зала, подземното приказно царство на Снежанка и седемте джуджета. Тя е малка (само 180 кв.м.), но предлага изобилие от изящни синтрови образувания, сред които се откроява кристално бялата фигура на Снежанка, фееричния снежнобял балдахин на леглото й, кокетна масичка, арфа и други детайли от интериора на любимата приказка.

В петте по-големи синтрови езера блестят пещерни бисери с полепнали по тях мънички калцитни кристалчета. Забележителна е Залата на виметата с причудливо оформените сталактити. При стария вход се намира Залата на брадите. Мраморният пласт над нея е дебел само 1,5-2 м. Това позволило на корените на вековните дървета да достигнат до залата през пукнатините. Поради благоприятната температура и голямата влажност те се развили в своеобразни кичури, които висят от тавана като тъмнокафяви бради, обсипани с капчици роса.

Залата на виметата е сравнително малка (25 на 20 метра и височина до 4,70 м). Ниският таван, стените и подът са покрити с млечнобели синтрови образувания. Най-забележителни са сталактитите, приличащи на огромни вимета, които завършват с тънки кухи тръбички (сламкови сталактити).

Пътят към пещерата е осеян с любопитни окуражителни табели за ентусиастите, тръгнали на пътешествие в търсене на приказната Снежанка.

Любопитно: В Чепеларе, Западните Родипи, е уреден мзей на бългасрския карст - един от малкото пещерни музеи в Европа. Създаден е от Димитър Райчев - учител по биология, страстен  изследовател на Родопите.

Къде: на 5 км от гр.Пещера, България

Кога: целогодишно

Работно време: лятно - всеки ден от 09.30 до 17.15 ; зимно - всеки ден от 10.00 до 16.00 ч.

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
03 октомври 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

пещери

природни забележителности

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти