Начало / Статии / Статии - България

Могилата на Радинград край Разград

Автор

/

 Могилата се намира на 6 км източно от Разград, до самото село Радинград. Тя е висока около 2 м, с диаметър около 40 м и съдържа културни останки само от V хил.пр.Хр. – края на ранната до началото на късната каменномедна епоха. Проучена е напълно.

От изток и запад селището било укрепено с дървена ограда (палисада) с порта. Впоследствие палисадата била разширена на запад и изток, тъй като селището се разраснало, а от юг била обградена с ров, широк 3 м. Жилищата имали двускатен покрив и правоъгълен план с една или две стаи, оформени с конструкция от плет, обмазан с глина. Останките на една от постройките били запазени на доста голяма височина. Постройката явно е била двуетажна, което представлява и най-значимата част на откритието. Долният етаж е вкопан на около половин метър в земята и се състои от едно помещение. В него са открити останки от пещ и следи от централен подпорен стълб. До вратата имало купчина от огромно количество цели и фрагментирани глинени съдове. Горният етаж се състоял също от едно помещение, имало и голяма пещ при северната стена.

На около 100 м западно от селището е открито гробището. Телата на покойниците са полагани в позиция хокер – свити и здраво вързани, в поза, подобна на положението на дете в майчината утроба. Това се правело против „вампирясване”, тъй като съществувало вярване, че мъртвият може да стане от гроба и да навреди на живите. Телата на покойниците били боядисвани с червена охра (глина с жълт до червено-кафяв цвят), която археолозите открили, отложена по костите.

Любопитно: Могилата Радинград е открита от Тотьо Иванов от 1974 до 1977 г., а довършителните работи са направени през 1980 г. Поради ранната смърт на изследователя резултатите остават непубликувани. Неговите интересни наблюдения показаха, че обредите против вампирясване имат дълбоки корени. Страхът от мъртъвци се е появилоще при неандерталците, които първи извършват погребения. Оттогава насам, в различни култури, живите се пазят от „завръщането”на мъртъвците с помощта на различни обреди.

>
07 октомври 2013 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти