Начало / Статии / Статии - САЩ

Не пропускайте да видите в Ню Йорк!

Автор

/

Никой не може да се мери с върха на върховете - Ню Йорк. Голямата ябълка, както го наричат, е дом на най-изящните музеи, на много и разнообразни ресторанти, на най-новата музика и забавления. Безкрайните тротоари ще ви отведат до улици с кафенета, до уникални дизайнерски магазини и до зелените хълмове на Сентрал Парк. Ню Йорк е любимият град на света.

Пешеходни обиколки на Голямата луковица

Дълго преди Ню Йорк да стане известен като Голямата ябълка (Big Apple), той е бил Голямата луковица (Big Onion) – място, от което можеш да белиш пласт след пласт, без да стигнеш сърцевината. Пешеходните обиколки на Голямата луковица дават възможност на посетителите да надзърнат в много от тези слоеве, минали и настоящи, с посещаване на Гринуич Вилидж, Харлем и много други; исторически обиколки; и специални обиколки, показващи работата, животът на гейовете и много други слоеве на Ябълката/Луковицата. Всички екскурзоводи са завършили с отличие американска история в Колумбийския или Нюйоркския университет.

Бруклинският мост

Завършен през 1883 г. след 14 години строителство, този масивен висящ мост може би (не) е осмото чудо на света (както твърдят някои), но без съмнение е една от архитектурните перли на Ню Йорк, монументална, но при това изящна икона, която свързва Долен Манхатън с Бруклин. За истинско усещане на връщане назад във времето, разходете се по алеята, която преминава през центъра на моста между огромните каменни пилони и паяжината от стоманени поддържащи въжета. За някои от най-добрите градски изгледи в света вземете метрото за Бруклин Хейтс, разглеждайте известно време, след това се върнете обратно в Манхатън по моста.

Зоопаркът в Бронкс

Открит през 1899 г., зоопаркът в Бронкс е с над 6000 животни, повечето от тях в среда, наподобяваща тяхното природно местообитание. На 1060 декара това е най-голямата метрополисна зоологическа градина в Съединените щати, с изложби, които представят Хималаите ведно с редки снежни леопарди; 26-декаровата Конгоанска гора на горилите, в която живее една от най-големите популации горили в плен; и „Дива Азия“, чиято монорелсова железница ви пренася през равнина, обитавана от азиатски слонове, тигри и носорози. Наблизо Нюйоркската ботаническа градина е 1000-декаров оазис от друг вид, в който има 27 открити градини и най-голямата викторианска зимна градина в Америка – Кристалния дворец.

Клойстърс - филиал на музей Метрополитан

Близо до северния край на Манхатън, на върха на една крайречна скала в границите на красивия парк „Форт Трайън“, „Клойстърс“ е филиал на музея „Метрополитън“, посветен на изкуството и архитектурата на средновековна Европа. Неговият комплекс включва реални сгради от ХІІ до ХV в., пренесени от Европа и наново сглобени тук, включително секции от пет средновековни френски манастира. Вътре музейната колекция съдържа около 5000 творби, включително неговите знаменити гоблени и различни ръкописи, метални изделия, витражи и други експонати, типични за Средновековието.

Метростанция Гранд Сентръл

Има голяма вероятност така или иначе да минете през нея, но в случай, че това не стане, идете специално, защото „Гранд Сентръл“ е едно от най-добрите места в града за улавяне на духа на Ню Йорк и Америка от началото на ХХ в. – дните, когато обществените сгради са били все още в състояние да изпълнят сърцата с гражданска гордост. Тържественият външен вид на „Гранд Сентръл“ е украсен със статуи на Херкулес, Минерва и Меркурий; огромната главна зала е с таван, който имитира небесния свод (заедно със съзвездията); нейните сводести, облицовани с плочки проходи са също толкова изящни, колкото пътеките в някоя джамия; а високи прозорци осветяват нейния мраморен интериор с типа светлина, който обикновено виждаме само в картини. За класическо опознаване на гарата обядвайте в „Ойстър Бар“ на долното ниво. Работещ от 1913 г. той сервира към 2000 кг пресни морски дарове всеки ден, включително своята прочута новоанглийска гъста супа с миди (чаудър) и дузини различнивидове стриди.

Мач на Янки Стейдиъм

„Домът, който Рут изгради“ е на по-малко от половин час от центъра с метро и представлява съществен елемент от пълното опознаване на Ню Йорк Сити. Вижте в уебсайта на „Янкис“ каква е програмата на мачовете, купете билети отнапред или на входа (евтините непокрити места са за най-грубиянската публика) и след това скокнете в метро номер 4, линия D, или (само през уикендите) B до спирката на 161-ва улица, която не може да пропуснете, защото просто всички слизат там. Хотдозите тук са вероятно най-скъпите в света, но нали все пак веднъж се живее.

Бруклинската ботаническа градина

Основана през 1910 г., тя е най-популярната градина в Ню Йорк. На площ от 210 декара в съседство с Проспект Парк (проектиран от Фредрик Ло Олмстед и Калвърт Вокс след техния успех със Сентръл Парк), Бруклинската ботаническа градина има над 12 000 вида растения, аранжирани в над двайсет градини и сбирки, включително Градината на розите „Кренфърд“, градината в английски стил „Шекспир“, Японската градина с хълмове и езерца и вишневата еспланада, едно от най-хубавите места извън Япония за любуване на цъфтенето на вишните през пролетта.

08 октомври 2013 г.

Тагове

ботанически градини

екзотика

Класации

културен туризъм

лукс

музеи

спа туризъм

футбол

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти