Начало / Статии / Статии - САЩ

Не пропускайте да видите в Ню Йорк!

Автор

/

Никой не може да се мери с върха на върховете - Ню Йорк. Голямата ябълка, както го наричат, е дом на най-изящните музеи, на много и разнообразни ресторанти, на най-новата музика и забавления. Безкрайните тротоари ще ви отведат до улици с кафенета, до уникални дизайнерски магазини и до зелените хълмове на Сентрал Парк. Ню Йорк е любимият град на света.

Пешеходни обиколки на Голямата луковица

Дълго преди Ню Йорк да стане известен като Голямата ябълка (Big Apple), той е бил Голямата луковица (Big Onion) – място, от което можеш да белиш пласт след пласт, без да стигнеш сърцевината. Пешеходните обиколки на Голямата луковица дават възможност на посетителите да надзърнат в много от тези слоеве, минали и настоящи, с посещаване на Гринуич Вилидж, Харлем и много други; исторически обиколки; и специални обиколки, показващи работата, животът на гейовете и много други слоеве на Ябълката/Луковицата. Всички екскурзоводи са завършили с отличие американска история в Колумбийския или Нюйоркския университет.

Бруклинският мост

Завършен през 1883 г. след 14 години строителство, този масивен висящ мост може би (не) е осмото чудо на света (както твърдят някои), но без съмнение е една от архитектурните перли на Ню Йорк, монументална, но при това изящна икона, която свързва Долен Манхатън с Бруклин. За истинско усещане на връщане назад във времето, разходете се по алеята, която преминава през центъра на моста между огромните каменни пилони и паяжината от стоманени поддържащи въжета. За някои от най-добрите градски изгледи в света вземете метрото за Бруклин Хейтс, разглеждайте известно време, след това се върнете обратно в Манхатън по моста.

Зоопаркът в Бронкс

Открит през 1899 г., зоопаркът в Бронкс е с над 6000 животни, повечето от тях в среда, наподобяваща тяхното природно местообитание. На 1060 декара това е най-голямата метрополисна зоологическа градина в Съединените щати, с изложби, които представят Хималаите ведно с редки снежни леопарди; 26-декаровата Конгоанска гора на горилите, в която живее една от най-големите популации горили в плен; и „Дива Азия“, чиято монорелсова железница ви пренася през равнина, обитавана от азиатски слонове, тигри и носорози. Наблизо Нюйоркската ботаническа градина е 1000-декаров оазис от друг вид, в който има 27 открити градини и най-голямата викторианска зимна градина в Америка – Кристалния дворец.

Клойстърс - филиал на музей Метрополитан

Близо до северния край на Манхатън, на върха на една крайречна скала в границите на красивия парк „Форт Трайън“, „Клойстърс“ е филиал на музея „Метрополитън“, посветен на изкуството и архитектурата на средновековна Европа. Неговият комплекс включва реални сгради от ХІІ до ХV в., пренесени от Европа и наново сглобени тук, включително секции от пет средновековни френски манастира. Вътре музейната колекция съдържа около 5000 творби, включително неговите знаменити гоблени и различни ръкописи, метални изделия, витражи и други експонати, типични за Средновековието.

Метростанция Гранд Сентръл

Има голяма вероятност така или иначе да минете през нея, но в случай, че това не стане, идете специално, защото „Гранд Сентръл“ е едно от най-добрите места в града за улавяне на духа на Ню Йорк и Америка от началото на ХХ в. – дните, когато обществените сгради са били все още в състояние да изпълнят сърцата с гражданска гордост. Тържественият външен вид на „Гранд Сентръл“ е украсен със статуи на Херкулес, Минерва и Меркурий; огромната главна зала е с таван, който имитира небесния свод (заедно със съзвездията); нейните сводести, облицовани с плочки проходи са също толкова изящни, колкото пътеките в някоя джамия; а високи прозорци осветяват нейния мраморен интериор с типа светлина, който обикновено виждаме само в картини. За класическо опознаване на гарата обядвайте в „Ойстър Бар“ на долното ниво. Работещ от 1913 г. той сервира към 2000 кг пресни морски дарове всеки ден, включително своята прочута новоанглийска гъста супа с миди (чаудър) и дузини различнивидове стриди.

Мач на Янки Стейдиъм

„Домът, който Рут изгради“ е на по-малко от половин час от центъра с метро и представлява съществен елемент от пълното опознаване на Ню Йорк Сити. Вижте в уебсайта на „Янкис“ каква е програмата на мачовете, купете билети отнапред или на входа (евтините непокрити места са за най-грубиянската публика) и след това скокнете в метро номер 4, линия D, или (само през уикендите) B до спирката на 161-ва улица, която не може да пропуснете, защото просто всички слизат там. Хотдозите тук са вероятно най-скъпите в света, но нали все пак веднъж се живее.

Бруклинската ботаническа градина

Основана през 1910 г., тя е най-популярната градина в Ню Йорк. На площ от 210 декара в съседство с Проспект Парк (проектиран от Фредрик Ло Олмстед и Калвърт Вокс след техния успех със Сентръл Парк), Бруклинската ботаническа градина има над 12 000 вида растения, аранжирани в над двайсет градини и сбирки, включително Градината на розите „Кренфърд“, градината в английски стил „Шекспир“, Японската градина с хълмове и езерца и вишневата еспланада, едно от най-хубавите места извън Япония за любуване на цъфтенето на вишните през пролетта.

>
08 октомври 2013 г.

Тагове

ботанически градини

екзотика

Класации

културен туризъм

лукс

музеи

спа туризъм

футбол

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти