Начало / Статии / Статии - България

Съкровището от село Равногор

Автор

/

В землището на село Равногор, край Пазарджик, високо в Родопите, е разположен некропол от 18 могили.

        Снимка: Николай Генов

В една от тях липсват следи от погребение. След отстраняване на могилния насип са разкрити две ями, вкопани в скалата под могилата. В първата очевидно е горял огън, който почти напълно е унищожил комплект за конска сбруя - юзда, сребърни и бронзови пластини за украса. В другата яма е намерен добре запазен втори комплект, състоящ се от юзда , сребърни мъниста, начелник и седем кръгли апликации от сребро с позлата. Предметите най-вероятно са изработени в края на III - началото на II в.пр.Хр.

По форма и украса начелникът е уникален. Единствен негов аналог в Древна Тракия има сред предметите от загубеното Каварненско съкровище. Двата комплекта гарнитури за конски сбруи са останки от ритуални дарове и вероятно са използвани като свещени атрибути по време на религиозен обред. Според някои изследователи той е свързан с култа към мъртвите. Следите от огън в едната яма и отсъствието на огън в другата са основание за други учени да свързват даровете и ритуала със соларния (слънчевите божества) и хтоничния (божествата на подземния свят) култ в Древна Тракия. Очевидно ролята им в обреда е била толкова значителна, че върху жертвените ями е бил издигнат отделен могилен насип.

Изображенията върху апликациите се отличават със своя реализъм и одухотвореност и имат висока художествена стойност. Шест от тях представляват три двойки нееднакви бюстове на древногръцките богини Атина, Артемида и Нике. На седмата апликация е скулптирано крилато тракийско божество, загърнато в животинска кожа, с бръшлянови клонки на гърдите и венец на главата.

Любопитно: През 1902 г. в малка могилка край Каварна случайно са открити златен венец, златна фиала с изображения на колесница с три коня, златна статуетка на пантера или лъвица, 66 украси от конска сбруя. За съжаление от предметите с общо тегло близо 1 кг е останала само снимка и описание на Карел Шкорпил. Но и от фотографията личи, че това са великолепни произведения на тракийското ювелирство от IV-III в.пр.Хр. Съкровището от Каварна е изцяло загубено за изследователите. Закупил го тогавашният руски консул във Варна. Венецът бил разкъсан на части и всеки от семейството си взел по късче "за спомен". Останалите предмети консулът разпродал в чужбина и до днес следите им се губят.

Къде: с. Равногор, на 23 км от Пещера, на 55 км от Пловдив, България. Съкровището се съхранява в Регионален исторически музей - Пазарджик.

Работно време на музея: Понеделник - Петък (09:00 - 17:00 ч.), Събота (10:00 - 17:00 ч.), Неделя (10:00 - 14:00 ч.)

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"
 

>
21 февруари 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти