Начало / Статии / Статии - България

Музеят в Брацигово – спомени от Априлското въстание

Автор

/

Едно от най-ярките събития в историята на Брацигово е Априлското въстание – следи от него можете да видите и днес на много места из родопския град. Тук миналото не е забравено, а е превърнато в естествена част от градските пейзажи - като паркове, автентични къщи, паметни плочи.

За да разберете Брацигово днес, отделете част от времето си в града на сбирките на Историческия музей. Разположени в красиви възрожденски сгради, те ще ви разходят из миналото на града, ще възродят събитията от Априлското въстание, ще ви срещнат с най-прочутите майстори-строители по време на Възраждането, от които се е учил Колю Фичето...

Централно място в музея заемат събитията около Априлското въстание – и няма как да е иначе – Брацигово е родното място на Васил Петлешков, една от главните фигури в организацията му, загубил живота си след потушаването му. В музея ще видите единственото запазено в България оригинално черешово топче, както и оригиналното знаме на въстаниците от града. На третия етаж на музея има картинна галерия с творби на български художници.

Не пропускайте да надникнете и в останалите експозиции на музея - в родната къща на Васил Петлешков се пази обстановката от времето, когато революционерът е живял тук.

Интересна етнографска експозиция е подредена в Къневата къща. Ако не сте знаели досега, тук ще научите, че Брацигово и до днес е един от големите производители на рози в България, наред с Казанлък и Карлово. Ще научите как са се обличали брациговци в миналото, с какво са си изкарвали прехраната, как е изглеждало ежедневието им.

В друга възрожденска къща – Поповата къща, ще видите макети на най-популярните сгради, създадени от ръцете на прочутите брациговски майстори-строители. Майсторите, преселници от Костурска Македония, работели из цялата Османска империя (изградили са по-голяма част от къщите в Стария Пловдив, църквата Света Неделя в София преди атентата, мостове, камбанарии). Имали си собствен таен език от над 700 думи, създаден за запазване на тайните на занаята им.

Музеят в Брацигово работи от 9 до 18 часа без почивен ден. Останалите експозиции отварят при интерес от туристите (заявки в музея).

>
19 май 2014 г.

Тагове

архитектура

идеи за уикенд

музеи

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти