Начало / Статии / Статии - България

Светът на мастодонтите в село Дорково

Автор

/

През есента на 2013 г. врати отвори най-новата атракция в село Дорково – Плиоценски парк.

В него е направена възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди 5 милиона години. В центъра на залата над посетителите се извисява 4-метров мастодонт, а във въздуха се чуват звуците, които според учените са можели да се чуят преди милиони години в тропическа гора.

Всъщност край Дорково е открито най-голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис. През 1985-1987 г. българо-френска експедиция работи на място и открива стотици кости от над 30 вида животни, при това на изключително малка територия. Намерени са дори останки от бебета мастодонти с млечни зъби, което помага на учените да допълнят представите си за изчезналите видове.

В Плиоценски парк Дорково можете да видите триизмерни модели, цветни изображения, автентични примери от откритите край селото кости, както и възстановка на част от терена на разкопките.

Работно време: от 10 до 19 часа без почивен ден, входната такса е 5 лв. за възрастни и 3 лв. за деца над 3 години. Билетът важи и за крепостта Цепина, която се намира в другия край на село Дорково. 

 

>
15 октомври 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

идеи за уикенда

Забележителности наоколо

Избрани оферти