Начало / Статии / Статии - България

Паметник Априлци и Антонивановци в Батак

Автор

/

Още от училище знаем за трагичната съдба на Батак по време на Априлското въстание. След двуседмични боеве по-голямата част от общо 6000 жители на селото (според различни източници жертвите са между 1500 и 5000) са избити, а Батак е изгорен до основи.

Като мрачен паметник на миналото и до днес се издига църквата Света Неделя, в която близо 2000 души прекарват три дни преди да намерят смъртта си с опожаряването на храма.

Църквата Света Неделя е превърната в музей веднага след Освобождението, за да бъде запазен споменът за саможертвата на батачани. Тя е и единствената сграда, запазена от онази епоха, оцеляла заради каменната си основа. По стените на църквата все още личат следи от куршуми, ятагани и човешка кръв, а в двора се вижда кладенецът, изкопан с голи ръце от майките, търсещи вода за жадните си деца.

Днес на високия хълм северно от центъра на Батак се издига величественият мемориал Априлци и Антонивановци. Открит е по случай 100-годишнината от Освобождението на България и носи посланието „Две епохи, един идеал – свобода”.

Трите мраморни пилона с фигури отдават почит към хиляди мъже, жени и деца, загинали в кървавата Априлска епопея през 1876 г., както и жертвите от родопския отряд „Антон Иванов”, който развива партизанска дейност през 1941-1944 г.

>
10 март 2017 г.

Тагове

музеи

паметници

възрожденски градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти