Начало / Статии / Статии - Япония

Старо Киото - забележителностите на един императорски град

Автор

/

Да се разходиш бавно и спокойно през Киото, означава да извървиш единайсетте века на японската история. Някога приютявал императорския двор, градът е бил също център на японската религия, естетика, музика, театър и танц, като достига своя зенит като средище на занаятите по време на периода Муромачи (1344–1568). Пощаден при бомбардировките през Втората световна война, за града казват, че държи 20 процента от всички съкровища на Япония, включително над 1700 будистки храма и 300 шинтоистки светилища, всичките разпръснати, често скрити, сред неговия модерен градски пейзаж.

Красотата на Киото може и да е изплъзваща се, но внимателните посетители са в състояние все още да зърнат Япония, каквато е била в миналото, в нейните храмове и градини, всеки от тях комплекс от няколко сгради, като малко село. Двуетажният, с покрив като на пагода Гинкакуджи (Храмът на сребърния павилион) е заобиколен от градини, оформени от майстор на ладшафтното изкуство за медитативни бавни разходки; неговият Път на философията, край който се редят вишни, следва тесен 1,6-километров канал, който е красив целогодишно.

Гинкакуджи е вдъхновен от построения през ХІV в. Кинкакуджи (Храмът на златния павилион), който е бил унищожен от пожар през 1950 г. Днес едно триетажно копие, построено скоро след това, е разположено върху покритите с мъх земи на предишното място. Приятна половинчасова разходка оттук води до храма „Рьоанджи“, чиято малка градина от подравнен бял чакъл и петнайсет камъка е станала символ на същността на дзен мъдростта. Храмът от епохата Кийомидзу, построен върху стръмен склон, пред лага сензационни гледки на Киото от своята дървена платформа.

По едно време всички квартали на Киото са се развивали около определен занаят; най-изкусните занаятчии в страната са работили в града, обслужвайки императорския двор и феодалните господари. Днес работилниците на техните потомци могат да бъдат открити из тихите странични улички на историческите квартали на Киото, а градските изделия – включително щампи от дървени клишета, коприна и текстил, японски лак, кукли и изделия от хартия – са все още известни  със своята изтънченост, изящност и художествено майсторство. До ден днешен представката кио- пред някое изкуство е синоним на добре свършена работа.

 Няма по-добро време да навестите Киото от някой от древните мацури, или празници. Трите най- значими – Джидай, Аой и Гион, си струват включването по всякакъв начин във вашия маршрут и резервирането на хотел далеч отнапред. Гордите жители на Киото с хиляди участват във фестивала Джидай на 22 октомври – един от най-новите, началото му е сложено едва преди малко повече от век. Театрална процесия с костюми на династиите от VІІІ до ХІХ в. се вие из улиците на града, като началото е при Императорския дворец.

 Цъфтенето на вишните ще е отминало, когато платформите при празника Аой преминават през града на 15 май, но пролетта все още е в най-прелестния си вид, докато стотици участници в костюми на придворни от императорския двор преминават в процесия до светилището „Шимогамо“, за да се помолят за процъфтяването на града. Аой датира от VІ в. и е смятан за един от най-старите оцелели празници в света.

На 16 и 17 юли трийсет и една огромни колесници платформи оформят популярния празник Гион, процесията, която се моли за защитата на Киото. Тя е проведена за първи път през ІХ в., когато древната столица е била опустошена от чума.

3 часа с влак стрела от Токио. Най-голямата концентрация на малки специализирани магазини е в квартала Гион. За притиснатите от времето Центърът на занаятите в Киото предлага пазаруване с едно спиране или само разглеждане: Heian Jingu Kita, Sakyo-ku;


Най-добро време: април за цъфтенето на вишните; празникът Джидай – 22 октомври; празникът Аой – 15 май; празникът Гион – 16–17 юли.

>
30 април 2010 г.

Тагове

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти