Начало / Статии / Статии - България

Страховете, срещу които да се изправиш на път

Автор

/

Много от хората, които не са запалени пътешественици, се въздържат от пътувания не защото не им е интересно или не искат, а защото ги е страх. Страх ги е от самолети, влакове, автобуси, завои, отвличане, убийства, заразни болести, изгубване в чужда държава, кражба или дори от това, че няма да има какво да ядат на новото място, защото са свикнали с друга храна?

Аз познавам много такива хора, но оправданието "не пътуваш, защото те е страх" не го приемам. Истината е, че те е страх, защото не пътуваш.

Ето няколко примера.

Страх от превозни средства

В повечето случаи човек не изпитва страх от нещо конкретно, а по-скоро се страхува от неизвестното. Когато не познаваме самолетите, автобусите или пътищата със завои, ние се чувстваме несигурни. Ако пътуваме по този начин веднъж в годината, те винаги ще си останат нещо непознато. За да преодолеете страха си от пътуване с всяко превозно средство и по всеки път, трябва да натрупате голямо количество километри зад гърба си. Буквално десетки хиляди. В един хубав ден ще установите, че без да усетите страхът ви от летене или от остри завои над пропасти просто е изчезнал, тъй като сте преживели достатъчно подобни емоции и организмът ви вече не реагира панически на тях.

Страх от отвличане, кражба, нападение

Ако сте гражданин на САЩ и цял живот сте живели там, най-вероятно мислите, че всеки човек с раница е терорист. Ако е мургав, то той трябва да бъде обезвреден на момента, защото гарантирано има бомба в себе си. Там темите за отвличания, разстрели и подобни се насаждат от медиите. В България медиите също се опитват да насаждат страх у хората и да ги карат да се чувстват застрашени, но истината е че на 90% от дестинациите, в които ще ви заведе туристическа агенция, вие сте в пълна безопасност. Понякога дори изглежда, че всичко около вас е крайно опасно - например в Израел изтребител може да мине на 50 метра над вас, докато се топите в Мъртво море. В Египет човек с автомат ви охранява в автобуса. В Йордания ви проверяват с метален детектор за оръжие при влизане в хотела. В САЩ в метрото често срещате групи от по 10 маскирани полицаи от спецчастите, които държат автомати в готовност да обезвредят някой терорист. Въпреки че тези неща изглеждат странни за нашата спокойна реалност, агенцията никога няма да ви заведе там и да постави живота ви в опасност. 

Страх от болести

Притеснението, че ще се разболеете от нещо екзотично някъде по света, е в по-голямата си част необосновано. Пак разчитайте на туроператора/агенцията, която ви води - те ви искат здрави и прави. В рамките на Европа можете да се чувствате напълно спокойни, а това означава, че имате да обикаляте по 2-3 държави на година в продължение на доста време. Това е една добра алтернатива, ако екзотичните дестинации ви плашат със своите странни заболявания. И все пак - има ваксини и хапчета за превенция. Живеем в 21-ви век, нали не сте забравили?

Страх от липса на любими храни

Това е може би най-необоснованият страх, но ще се изненадате колко често срещан е той. В някои държави месото се поднася кърваво, в други е прекалено люто, в трети е от камила или морско свинче, а в други части на света ядат насекоми на клечка или пък живи движещи се в чинията октоподи. Да, навсякъде се ядат странни неща, както и ние имаме не по-малко странни ястия като шкембе, мозък или език в масло. Въпреки това светът е станал толкова свързан, че където и да отидете, ще намерите кухня, която да ви хареса. Може да се намирате в Китай, но ще намерите италиански ресторант, арабски дюнери, гръцки гироси или различни форми на европейската кухня.

Страхът е най-лошият съветник и ако това е причината да не пътувате по света, по-добре се преборете с него като просто започнете да го правите максимално често и интензивно. Ще видите свят, ще излекувате страховете си, ще си създадете прекрасни спомени.

>
09 октомври 2017 г.

Тагове

любопитно

страх

Забележителности наоколо

Избрани оферти