Начало / Статии / Статии - България

Зелени дни или как да живееш зелено

Автор

/

Вече няколко години първите пролетни дни в София се събира многобройно ведро множество, обединено от ценности като предприемчивост, креативност, отговорност и етичност. „Зелени дни“ - това е фестивалът на новите бизнес хоризонти, зеления начин на живот и алтернативни туристически дестинации, за които тепърва ще се говори. Срещата през 2014 г. е пред Паметника на Съветската армия, до изхода на метрото и Софийския университет.

Тези, които търсят идеи или предлагат решения за един по-съобразен с природата и традициите начин на живот, както и неуморните радетели на вкусната чиста домашна храна, любителите на активния спорт и творчество – всеки открива своето място на „Зелени дни“.

В четирите зелени дни на фестивала се представят производителите и търговците на продукти, сертифицирани или не като „био“, както и хората, предлагащи автентично домашно гостоприемство – над 30 представители на най-добрите практики в тези области, хората, представящи модерен зелен спорт, като колоездене, катерене и трекинг. Сред нас ще бъдат и изпълнители на музика и автентичен фолклор, фотографите, любителите на аутдора и създателите на новата медийна култура.

Сред акцентите на изданието на „Зелени дни“ 2014 са изложбата „Националните паркове на САЩ” в чест на Джон Мюър (в градинката на Кристал), представяне на Природен парк Странджа, семинарът-беседа с проф. Валерия Фол „Предизвикателства пред опазването на природното и културното наследство", лекция на Екологично сдружение За Земята на тема градско земеделие и компостиране, изпълнение на хор „Космически гласове от България”.

Петите „Зелени дни” имат и прагматична насоченост – да се чуят идеите за устойчиво развитие на българската икономика чрез биологично земеделие, устойчив туризъм и съчетаването на двете сфери на зеления устойчив бизнес (pro-biodiversity business).

Новата инициатива „Зелени мениджъри” среща хора с опит в бизнеса за устойчиво развитие, които ще консултират посетители, възнамеряващи да започнат такъв в три области: 1. Как да станем биопроизводители; 2. Как да направим зелена къщи за гости; 3. Как да станем планински водачи.

Организатори на „Зелени дни, 2014” са Българска асоциация за алтернативен туризъм и туроператорът „Одисея-ин“, с подкрепата на Столична община, Френското посолство, Американското посолство и Министерство на икономиката и енергетиката.

>
12 май 2014 г.

Тагове

велотуризъм

екотуризъм

екстремен туризъм

идеи за уикенд

кулинарни изкушения

семеен туризъм

трекинг

фестивали

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти