Начало / Статии / Статии - Швеция

Стокхолмският архипелаг - от остров на остров в предния двор на столицата

Автор

/

Има много начини да разгледате шведския архипелаг, дантела от около 24 000 острова и гладки полирани от ледници скали, които са осеяли 240-километров участък от неговия източен бряг. Можете да пътувате с ферибот, старовремски параход, тримачтова шхуна, частна платноходка или яхта. Но най-важното е да не ги пропускате – те са една от най-важните природни атракции на страната и нейната дива граница.

Стокхолмският архипелаг, Свеаланд, Швеция

Само 6000 души живеят върху 1000 острова; останалите са необитаеми. Шведското лято е кратко, но прекрасно и тук е мястото да го чествате – с каране на каяк, устройване на пикници, каране на велосипед и разходки по непавираните островни пътища.

Вземете ферибота от Стокхолм за трийсетминутно пътуване до много известния ресторант „Федерхолмарнас“, до който може да се стигне само с лодка, за един спокоен обяд от току-що уловена риба, перфектно сготвена. Или пък останете на борда на някой от параходите заради пейзажа: рифове (skargarden, шведската дума за архипелаг, означава „градина от рифове“), островчета, рибарски селца с цветя по балконите, ливади, ферми, плажове и късно вечерно небе със сменящи се пастелни цветове.

Писатели и художници традиционно биват привличани от Ваксхолм, докато любителите на лодките твърдо предпочитат Сандхамн, център на престижната ежегодна Кралска регата. Архипелагът има две околни среди – гористата, защитена част и голия, див външен архипелаг, обитаван от морски птици, тюлени и малцина много сурови рибари. Отдайте се на приятно, блажено плаване и ще разберете много за Стокхолм, построен върху 14 от островите на архипелага, и неговата връзка с морето.

Къде: Свеаланд, Швеция
Най-добро време: август е сезон за лов на вид омари

17 август 2011 г.

Тагове

велотуризъм

екзотика

каране на каяк

любопитно

острови

природни резервати

ресторанти

риболовен туризъм

Стокхолмски архипелаг

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН