Начало / Статии / Статии - Швеция

Стокхолмският архипелаг - от остров на остров в предния двор на столицата

Автор

/

Има много начини да разгледате шведския архипелаг, дантела от около 24 000 острова и гладки полирани от ледници скали, които са осеяли 240-километров участък от неговия източен бряг. Можете да пътувате с ферибот, старовремски параход, тримачтова шхуна, частна платноходка или яхта. Но най-важното е да не ги пропускате – те са една от най-важните природни атракции на страната и нейната дива граница.

Стокхолмският архипелаг, Свеаланд, Швеция

Само 6000 души живеят върху 1000 острова; останалите са необитаеми. Шведското лято е кратко, но прекрасно и тук е мястото да го чествате – с каране на каяк, устройване на пикници, каране на велосипед и разходки по непавираните островни пътища.

Вземете ферибота от Стокхолм за трийсетминутно пътуване до много известния ресторант „Федерхолмарнас“, до който може да се стигне само с лодка, за един спокоен обяд от току-що уловена риба, перфектно сготвена. Или пък останете на борда на някой от параходите заради пейзажа: рифове (skargarden, шведската дума за архипелаг, означава „градина от рифове“), островчета, рибарски селца с цветя по балконите, ливади, ферми, плажове и късно вечерно небе със сменящи се пастелни цветове.

Писатели и художници традиционно биват привличани от Ваксхолм, докато любителите на лодките твърдо предпочитат Сандхамн, център на престижната ежегодна Кралска регата. Архипелагът има две околни среди – гористата, защитена част и голия, див външен архипелаг, обитаван от морски птици, тюлени и малцина много сурови рибари. Отдайте се на приятно, блажено плаване и ще разберете много за Стокхолм, построен върху 14 от островите на архипелага, и неговата връзка с морето.

Къде: Свеаланд, Швеция
Най-добро време: август е сезон за лов на вид омари

>
17 август 2011 г.

Тагове

велотуризъм

екзотика

каране на каяк

любопитно

острови

природни резервати

ресторанти

риболовен туризъм

Стокхолмски архипелаг

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти