Начало / Статии / Статии - Швеция

Еньовден - краткотрайното завръщане на дългите летни дни и една езическа възхвала на природата

Автор

/

Целият Скандинавски полуостров чества северния празник Еньовден (Midsommar), но може би никъде толкова ентусиазирано, колкото в Швеция.

Този древен германски обичай в чест на самия живот има древни езически корени – ритуал за плодородие, той бил извършван точно когато се смятало, че земята и слънцето са във върха на своята репродуктивна сила. Всеки излиза извън града,често облечен в някой от колоритните местни костюми, възкресяващи старовремски традиции, яде любими ястия и пие значителни количества аквавит, в резултат на което хора от всички възрасти и социални слоеве пеят и танцуват.

Девойките вярват, че ще сънуват бъдещите си съпрузи, ако заспят с букет от накъсани през този ден девет диви цветя под възглавницата си. Но кой може да каже кога е време за сън през дългите часове на полунощното слънце, когато дори птиците се объркват? Едно от най-добрите места за отпразнуване на Еньовден е в шведската централна провинция Даларна около красивото езеро Силян, хълмиста област, често наричана шведския „фолклорен край“.

Традиции и обичаи се пазят живи тук, благодарение до голяма степен на местните старовремски фамилии като Окерблад. Изживейтe празника тук, като посетите техния чифлик от ХV в., който те превръщат в странноприемница през 1910 г. Смесицата от старинни предмети (представяйте си легла с балдахини и старинни часовници) и декоративни картини и дърворезби, откривани навсякъде, подсилва старовремската селска атмосфера, с която Даларна е прочута. Не пропускайте шанса да хапнете тук: шведите идват от цялата страна само заради това.

Къде: Талберг, Свеаланд, Швеция
Кога:  май-септември

>
10 май 2012 г.

Тагове

обичаи

скандинавия

фолклор

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти