Начало / Статии / Статии - Швеция

Васамусеет - най-старият запазен боен кораб в света

Автор

/

На 10 август 1628 г. величественият кралски боен кораб „Васа“ потъва при първото си отплаване пред хиляди втрещени наблюдатели, преди още да излезе от пристанището на Стокхолм (внезапни пориви на вятъра и недостатъчен баласт са най-популярните обяснения).

Построен с огромни разходи, за да бъде най-големият и най-мощният боен кораб на всички времена, 69-метровият боен кораб с 64 оръдия трябвало да бъде гордостта на шведския боен флот. Построяването му отнело две години, върху мястото, където днес се извисява „Грандхотел“.

Изваден 333 години след гибелта си и старателно реставриран, сега той може да бъде видян с пълния си такелаж в музея „Васа“ (Vasamuseet), единствения по рода си морски музей в света. Достатъчно голям, та в сравнение с него да изглежда джудже дори чудесният музей, построен специално около него с огромни разходи и завършен през 1990 г., той е най-старият напълно запазен боен кораб в света.

Изкусни заплетени дърворезби покриват външната част на кораба; от 700 скулптури 500 са фигурални, всички възстановени с оригиналните си бои и позлата. Почти толкова е интересен е и товарът на кораба, който включва 4000 монети, медицинско оборудване и комплект за игра на табла.

Редовно се прожектира един видеофилм, онагледяващ усърдното петгодишно реставриране на кораба след откриването му през 1961 г. „Васа“ е най-посещаваният музей на Скандинавския полуостров и незабавно става любими на всеки посетил Стокхолм.

Къде: Стокхолм, Свеаланд, Швеция.

>
07 януари 2015 г.

Тагове

любопитно

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти