Начало / Статии / Статии - Аржентина

Театро Колон в Буенос Айрес - изисканият театър и животът след него

Автор

/

Театро Колон - Аржентина


Буенос Айрес е столицата на несекващия нощен живот, а голяма част от яркия му културен живот се дължи на неговите 300 театъра. Най-величественият от тях, „Театро Колон“, е замислен като най-доброто място за изпълнителите и е завършен през 1908 г. като място за зимния сезон. Той се гордее с безукорна акустика и привлича такива светила като Анна Павлова, Мария Калас, Енрико Карузо и Лучано Павароти, като Михаил Баришников го нарича „най-красивият от театрите, които познавам“. Огромна величествена сграда, в която се помещават неговият собствен симфоничен оркестър, оперна и балетна трупа, а интериорът с шест балкона, целият в позлата и червен плюш, е обект на силна национална гордост.

Ако вашият престой тук се пада между представленията, задоволете се със запленяваща обиколка на неговите репетиционни зали, танцови студия и работилници за костюми, перуки и декори – всички разположени в един изумителен триетажен подземен лабиринт, в който работят над 1000 души. Не се обезсърчавайте от надписа на касите „Agotado!“, който обявява, че билетите за представленията са разпродадени: едно огромно преддверие във версайски стил, наречено „Салон Дорадо“ (Златна зала) приютява безплатни камерни концерти почти всеки следобед през работната седмица.

След всяко представление в „Театро Колон“ има само едно място, където да идете: гран-кафе „Тортони“, най-разкошното и най-старото кафене в града. Може да си помислите, че сте в Париж, а не в Буенос Айрес. В това историческо място за срещи Айнщайн е споделял възгледите си с интелигенцията, а Жозефин Бекер се е радвала на възможността да бъде видяна в най-изтънченото и културно средище на града. Въпреки че множеството confiterías – всяко със своя собствена атмосфера, история и клиентела – прославят всеки уличен ъгъл (те са традиционно място за porteños за започване и завършване на деня), никое не чества Бел епок като „Тортони“, с неговия оригинален (от ХІХ в.) декор от стилна дървения, декоративни плочки, тъмночервени кожени столове и боядисани  берлихти. Никакво извинение не е необходимо, за да се помайвате сам или в компания над едно café con leche или sidra, леко алкохолен сайдер, с който „Тортони“ отдавна е известен.

„Театро Колон“
Адрес: Avenida Cerrito 618, Буенос Айрес, Аржентина;
Кога: сезонът продължава от февруари до ноември.

Гран-кафе „Тортони“ 
Адрес: 825 Avenida de Mayo близо до Plaza de Mayo, Буенос Айрес, Аржентина.
Кога: 08–01 ч. всеки ден.

Виж актуалните оферти за пътуване до Аржентина!

Виж още:

Екскурзия в Бразилия

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Куба

 

>
01 септември 2010 г.

Тагове

театри

Забележителности наоколо

Избрани оферти