Начало / Статии / Статии - Гватемала

Тикал - несравнимата призрачна метрополия на маите

Автор

/

В една империя, която някога е обхващала Мексико, Белийз, Хондурас, Салвадор и Гватемала, Тикал е бил най-бляскавият от всички градове на маите. Неговите извисяващи се като кули пирамиди и акрополи са били най-високите постройки в Западното полукълбо, а в дните на разцвета му през VІІ в. (смята се, че той е бил мистериозно изоставен около 900 г.) 50–100 000 (някои ги изчисляват двойно повече) души са живели в церемониалния град на площ 15 км2.

Тикал - Гватемала

Днес най-прочутите и внушителни руини от маите в Гватемала, негов център е Големият площад, обграден от високи, добре възстановени храмове, които някога са били измазани и боядисани в ярки цветове. Със своите съответно 56 и 64 м храм V и храм ІV са най-високите тук и идеални за любуване на залеза. Тикал лежи в средата на необятния, покрит с гори национален парк „Тикал“, така че наблюдаването на дивите животни и посещението на храмовете под крясъците на туканите и на маймуните ревачи вървят ръка за ръка.

Специални пропуски се дават за посещение на Големия площад след работното време при пълнолуние, но Тикал е магически по всяко време на деня. Вие може да се събудите и да заспите под звуците, издавани от големите папагали ара, като отседнете в скромните бунгала на „Джангъл Лодж“, първоначално построен за участниците в разкопките.

Къде: Тикал (Tikal): 1 час с кола североизточно от Flores, чието летище обслужва едночасови полети до Guatemala City.
Най-добро време: ноември-април.

>
20 октомври 2010 г.

Тагове

градове на маите

Забележителности наоколо

Избрани оферти