Начало / Статии / Статии - Белиз

Белиз - гмуркане във втория по дължина в света бариерен риф

Автор

/


По волята на съдбата покрай брега на една малко известна страна с размерите на щата Масачузетс се намира гъмжащ от морски обитатели бариерен риф, който е най-дългият в Западното полукълбо и вторият по площ, само след Големия бариерен риф в Австралия.

Бариерен риф, Амбергрис Кайе, Белиз

Над 200 крайбрежни островчета и коралови рифове са разположени или направо върху, или само леко встрани от 297 километра дългия риф, като двата най-дълги са Кайе Каулкер и Амбергрис Кайе.

Последният е най-популярният, неговият чаровен лежерен град Сан Педро е най-важна отправна точка за над 40 места за гмуркане с шнорхел или акваланг в Белиз.

Край южния ръб на Амбергрис морският резерват „Хол Чан“ предлага едни от най-добрите дневни или нощни гмуркания заради страхотното разнообразие на морската фауна, включително 40 вида групер, гора от корал и сюнгер, толкова гъста и разнообразна, колкото джунглата на сушата.

Но ако гмуркането в Амбергрис е прекрасно, тогава гмуркането край единствените три атола на Карибско море е незабравимо.

Подобният на пръстен Фаров риф (Lighthouse Reef) е най-достъпният, което се дължи на една нова писта за кацане на самолети, построена върху кея, както и най-близкият до две от най-класните места за гмуркане на рифа: легендарната Синя дупка (Blue Hole, през 1970 г. Жак-Ив Кусто я нарича „едно от четирите задължителни за гмуркане места върху тази синя планета“) и националния парк „Хаф Мун Кайе“.

Фаровият риф има също поразително красива стена за гмуркане, с превъзходна видимост, която често стига до 60 м. В „Лайтхаус Рийф Ризорт“ 90 процента от гостите идват заради гмуркането, останалите заради затънтеността и спокойствието на това място.

>>> РАЗГЛЕДАЙ НАЙ-ДОБРИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ В БЕЛИЗ! >>>

>
11 октомври 2018 г.

Тагове

гмуркане

екзотика

любопитно

острови

рифове

романтика

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти