Начало / Статии / Статии - Шри Ланка

Шри Ланка – островът на градините

Автор

/

Когато прочетете някъде, че островната държава Шри Ланка (някога известна като Цейлон) е рай на земята, това няма да е просто клише. Освен с богатата си култура, островът има още нещо, с което да си запази място в сърцето ви завинаги – многобройните си градини.

               Снимки: Malcolm Browne

Ботаническа градина Перадения

Пригответе си повече време за разходка из най-голямата ботаническа градина в Шри Ланка. Над 4000 вида растения, сред които гигантски бамбук от Бирма (достигащ до 40 м височина), столетна смокиня от остров Ява (чиито корени са се разпрострели на 1800 квадратни метра) и двойната кокосова палма. Градината е посещаван от известни личности като Юрий Гагарин и кралица Елизабет II.

Ботаническа градина Хакгала

Тази ботаническа градина се намира в подножието на скалата Хакгала. Известна е с красивата си розова градина. Най-много посетители има през пролетта, когато всичко е в цвят. А годишно броят на туристите достига половин милион.

Ботаническа градина Хенаратгода

Тук растат дървета от всяко кътче на тропичния пояс – най-много от Бразилия. Намира се близо до град Гампаха.

Ботаническа градина Мириджавил

Това е първата ботаническа градина, създадена в сухата зона на Шри Ланка. Целта й е да съхранява растителността в тази по-негостоприемна част на острова, както и да запознае местните хора и туристите с малко известни растения на острова.

Градините с подправки

Още в древни времена гърците, римляните и арабите са поддържали търговски връзки с Шри Ланка заради разнообразието от подправки, които се отглеждали на острова. Градини и плантации с подправки има на много места в страната, само попитайте в хотела си или туристическия си агент коя е най-близката до вас и се потопете в море от екзотични аромати, които дълго ще помните.

Вижте актуалните оферти за Шри Ланка!

Вижте още:

Екскурзия в Индия

Почивка на Малдивите

Екскурзия в Сингапур

Почивка в Бали

>
20 октомври 2022 г.

Тагове

ботанически градини

градини

екзотика

лукс

море

острови

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти