Начало / Статии / Статии - Шри Ланка

Канди - свещеното сърце на Шри Ланка

Автор

/

Канди е свещеното сърце на Шри Ланка, тучен и зелен царски град, разположен край спокойно изкуствено езеро, скътано в долината между тропическите хълмове. Тук сингалските царе се съпротивлявали в продължение на векове срещу португалците, а след това, до 1815 г. – и срещу британците. Най-ценното им съкровище било – и все още е - зъбът на Буда, за който легендата гласи, че бил спасен от погребалната клада в Индия през 543 г. пр.н.е, а след това внесен тайно в Шри Ланка през 4-ти век след Христа, в косите на една принцеса. Който притежавал зъба, имал и божественото право да владее тази земя.

           Снимки: Malcolm Browne

Канди е оживен малък град, пропит от спокойната атмосфера на светостта. Но при пълнолуние през юли или август всяка година той избухва във вихъра на вековния и шумен десетдневен фестивал, наречен Есала Перахера. Пет нощи не спират церемониите и танците пред петте главни будистки и хиндуистки храма. След това, на шестата нощ, тръгват шествията от светилищата към Храма на зъба. Всяка вечер те стават все по-пищни и грандиозни, с костюмирани танцьори, барабанисти, музиканти, акробати и артисти, които ходят на кокили, размахват цветни ленти, плющят с бичове и жонглират с факли, всичко това на фона на десетки слонове, нашарени и загърнати с обсипани в светлинки наметала. За финалната процесия всички изпълнители, както и повече от сто слона, се събират заедно, водени от най-големия мъжки слон, който носи копие на светия реликварий. За онези, които идват тук извън дните на фестивала, целогодишно се организират изпълнения с танци и барабани.

Останалите атракции включват Националния музей на Канди, както и живописните разходки например до парка на Кралския дворец с изглед към езерото или до светилището Удауата Келе с неговите канелени, бетелови и смокинови дървета и кариотови палми. Храмът „Ланкатилака Раджа Маха“ се издига върху оголена скала на около 12 км югозападно от Канди, близо до село Даулагала. Основан през 14-и век, той по необичаен начин съчетава будисткия и хиндуисткия култ.

Кога да отидете там:

Канди се намира на 500 м над морското равнище, което допринася за свежия му, умерен климат. Най-топлите месеци са от март до юни, а най-хладните – от ноември до януари.

На какво да обърнете внимание:

Гледайте мач по крикет на стадиона „Асигирия“, за който се казва, че е един от най-красивите терени за тази игра в света.

Полезни съвети:

Посетете сиропиталището за слонове в Пинауала, на около 40 км западно от Канди, за да видите неговите над 80 питомци по време на къпане или хранене.

ВИЖ АКТУАЛНИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ В ШРИ ЛАНКА!

Виж още:

Екскурзия в Индия

Почивка в Малдиви

Почивка в Бали

Екскурзия в Сингапур

>
08 март 2021 г.

Тагове

градове

екзотика

кулинарни фестивали

културен туризъм

мечтани туристически дестинации

Забележителности наоколо

Избрани оферти