Начало / Статии / Статии - Шри Ланка

Какво да видим в Шри Ланка

Автор

/

Острови, кокосови палми, много забележителности – това са само част от нещата, които може да ви предложи Шри Ланка. Ако търсите екзотика и се чудите кое да е следващото място, което да посетите, няма да сбъркате, ако се насочите към островната държава.

Там няма да скучаете. Напротив, ще имате възможност да вършите разнообразни неща като това да разгледате забележителностите й. Те са отличителен белег не само на Шри Ланка. А седем от тях са под егидата на ЮНЕСКО. Ето и част от местата, които да посетите:

Град Коломбо
Най-големият град и столица в Шри Ланка. Там ще имате възможност да попаднете в мултикултурна среда и да се сблъскате с много етноси (цели 9) и техните различни традиции и обичаи. Разходете се и вижте разликата в начина на живот в едно общество с различни вярвания. Посетете и различните забележителности, които са част от културната история на островната държава.

***

Шри Далада Малигава (Храмът на зъба на Буда)

Продължете пътешествието си към град Канди, където не трябва да пропускате свещения за местните хора храм. Там се съхранява зъбът на Буда, който е една от най-ценните реликви за изповядващите будистката вяра. Открай време зъбът на Буда е обект на желание на много хора, тъй като се счита, че който го притежава, ще властва над цялата страна. Това е причината храмът да е добре защитен. Не пропускайте да се разходите и сред другите забележителности на Канди и да станете част от спокойната атмосфера, която се асоциира с града. Всяка година през лятото се провежда празника в чест на зъба на Буда - Есала Перахера.

***

Сигирия

С богата история, още от 5 в. пр.н.е., Сигирия е първият планински манастир. Най-отличителният белег на скалата е издяланата форма на седнал лъв, между чиито лапи се намира стълбата, която отвежда към двореца. За да стигнете до него, ще трябва да минете през красиви градини, които с времето са останали непокътнати. Добре запазени също са и руините на двореца, които ще видите при посещението си там.

***

Пещерният храм Дамбула

На територията на Шри Ланка можете да намерите много пещерни храмове, но не пропускайте Дамбула, който е най-големият от всички. Той също има богата история, която датира от 1 в. пр.н.е. До днес е непокътнат и привлича много туристи от целия свят.

***

Горски резерват Синхараджа

Ако сте любители на природата, задължително отидете в резервата Сихараджа, където можете да погледате слонове в естествената им среда. Името на резервата буквално означава „Царството на лъва“. Той е дом и на много други животински видове – насекоми, птици и бозайници. Това, че е по-трудно достъпен, е помогнало да се запази почти необременен от човешка намеса.

***

Форт Галле

Форт Галле е една от забележителностите с голяма културна стойност за Шри Ланка. Тя е една от най-добре запазените крепости в цялата държава. Историята й е богата и има много интересни факти, които да научите. Именно затова Форт Галле е едно от културните наследства на Шри Ланка, които са под егидата на ЮНЕСКО.

***

Анурадхапура

Ако сте почитатели на историята и древните градове, посетете Анурадхапура. Той е един от най-старите градове в Шри Ланка и днес там можете да видите руини от далечното минало, които са едни от най-добре запазените в държавата и до днес. Градът също така е свещено място и за будистите и се слави с многобройните си манастири.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Шри Ланка!

Виж още:

Екскурзия в Сингапур

Екскурзия в Индия

Почивка в Бали

Почивка на Малдивите

>
16 декември 2019 г.

Тагове

екзотика

Забележителности наоколо

Избрани оферти