Начало / Статии / Статии - България

Възстановяват заслона в местност Три кладенци на Витоша

Автор

/

Това, което причиняваме на природата, причиняваме на себе си.

50 години след като е построен и незнайно колко, откакто от него са останали само основи, един заслон във Витоша ще бъде възстановен.

Заслонът в местност Три кладенци ще бъде възстановен по принципите и методите на устойчивото строителство и архитектура с грижа за човека в суровите условия в планината. На близо 2000 м надморска височина, заслонът може да се окаже единствената „капсула на живот“, в която да се подслони турист в беда.

По идеята работят Природен парк Витоша и организацията за устойчиво строителство Bring.

Информация за заслон в местност Три кладенци:

Заслонът е бил построен през 40-50-те години на миналия век в типичен стил за такива съоръжения на Витоша, но с годините е разрушен и към момента са налични само част от основите. Те ще бъдат използвани за новия сглобяем модул. Възстановяването на заслона е проект, какъвто не е реализиран от 50 години в България.

Намира се по средата между заслон "Конярника" и „Седлото“, които са на 30 минути. Разстоянието до най-близкото село Кладница е 3 часа, до Черни връх е 55 минути, до хижа Кумата - 50 минути.

Заслонът в местност Три кладенци е достъпен пешеходно по следните маршрути:

с. Владая – Черни връх,

с. Кладница – вр. Селимица - Черни връх,

м. Танчовица – вр. Селимица – Черни връх

Не е възможен автомобилен достъп.

Размери 3х4 метра вътрешно пространство. Отстояние от пътека: 30 м.

Намира се извън вододайна зона и Природен парк Витоша

Сграда, която да е актуална през 2050 г.

Авторите на идеята са определили 2050 г. като бъдещ период, с който трябва да се съобрази сградата - т.е. да бъде построена с иновативни материали и устойчиви методи в дивата природа, така че да не се усети човешката намеса и да не се вреди на заобикалящата среда. Реализирането на този проект е част от инициативата на BRING за изграждане на пет супер павилиона.

2050 г. е обявена от ООН за преломна година, до която все още ще бъде възможно да се поправят евентуалните последствия от замърсяването. Смята се, че след тази година негативните процеси ще са толкова големи, че няма да могат да бъдат ограничени или предотвратени. Затова и проектът цели да остави обект на бъдещите поколения, който ще допринесе за тези цели.

Журито и подробности за конкурса

Журито, което ще определи проекта-победител, се състои от проф. д-р Христо Пимпирев, инж. Снежана Петрова, арх. Мартин Христов, арх. Борислав Игнатов, Теренс Бекет и Красимир Стоянов.

Изборът на проектант ще бъде след състезание в три етапа: по документи, жури, гласуване на публиката. В състезанието имат право да вземат участие архитекти, ландшафтни архитекти, студенти по архитектура и ландшафтна архитектура и други с интерес и отношение към Заслона. Пълна информация за условията на конкурса можете да видите тук.

>
18 юли 2017 г.

Тагове

планини

новини

заслони

Витоша

Забележителности наоколо

Избрани оферти