Начало / Статии / Статии - България

Черни връх - първенецът на Витоша

Автор

/

 Витошкият първенец – Черни връх (2290 м) е най-посещаваният български връх. Издига се в централната част на Витоша, над билното плато, заето от торфища и заедно с Резньовете оформя купола на планината. Близо до върха извират началните притоци на най-големите витошки рекиСтрума, Владайска, Боянска, Драгалевска и Бистрица.

            Снимка: Свилен Енев

Средната годишна температура на Черни връх е 0,3 С, а абсолютната минимална температура, измерена през януари 1943 г., е 27,4 С под нулата. Зимата на върха е продължителна, истински летни месеци са само юли и август. Черни връх е едно от най-влажните места в България – годишните валежи са около 1100 мм, както и един от най-ветровитите въхове у нас.  Само 7% от дните през годината са тихи. По средногодишна скорост на вятъра (9,3 м/сек) е след старопланинския връх мургаш (10,3 м/сек). Черни връх често е обвит в мъгли, особено гъсти са мъглите през зимата. Ясните слънчеви дни на върха са средно около 50. От 1935 г. на Черни връх има метеорологична станция.

Черни връх се намира в югоизточния край на високопланинския резерват „Торфено бранище", а на югозапад под него е местността Сухото езеро, където някога ( преди 300-400 години) имало две естествени езера, пресушени за нуждите на рудодобива. От Черни връх се разкрива широка панорамна гледка във всични посоки – към Стара планина и Средна гора, към Рила и планинската мозайка на Крайще.

Между върховете Резньовете почти през цялото лято се задържа снежна преспа. Случвало се е дори тя да дочака падането на новия сняг. И двата върха са алпийски катерачен обект. Най-трудна (и лавиноопасна) за изкачване е източната стена на Големия Резен, изградена от стръмни сиенитни блокове и редуващи се тревисти площадки. На изток, под Резньовете, е биосферният резерват „Бистришко бранище”.

Черни връх е сравнително лесен за изкачване. Към него водят многобройни маркирани планински пътеки. Най-близкият изходен пункт е спортно-туристическият комплекс „Алеко”, в североизточното подножие на върха, където е и склонът Стената – една от най-големите български ски-писти, с дължина 4 км и денивилация 250м. При определени метеорологични условия обаче Стената е лавиноопасна.

Любопитно: С Черни връх е свързано началото на туристическото движение в България. По идея на големия български писател и страстен турист Алеко Константинов на 27 август 1895 г. било осъществено първото масово изкачване на витошкия първенец. На поканата му се отзовали 300 души – първите организирани туристи в България. С факли в ръце те се катерили цяла нощ и в ранните утринни часове достигнали върха. Сред тях бил и патриархът на българската литература Иван Вазов. Той обезсмъртил това събитие с творбата си „Невероятно, но факт – 300 души на Черни връх.”

Къде: планина Витоша, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
21 март 2013 г.

Тагове

върхове

зимен туризъм

идеи за уикенд

летен туризъм

маршрути

планини

ски туризъм

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти