Начало / Статии / Статии - България

Преходи със снегоходки - 5 причини да пробвате тази зима

Автор

/

Хрускането на снега под краката ви, наситената миризма на бор, внезапно изскочилият заек или сърна току под носа ви - малко неща през зимата могат да се сравнят с удоволствието от преходите със снегоходки.

Ако търсите начин да харесате зимата (много хора просто я чакат да отмине, мечтаейки за лятото, и вие ли сте от тях?) или пък се опитвате да намерите нови начини да прекарвате време навън в студения сезон, ето пет сериозни причини да опитате преход със снегоходки още тази зима.

Вие и недокоснатата от човека снежна планина

За разлика от повечето популярни зимни спортове, преходите със снегоходки ви отвеждат до зимната планина там, където тя е недокосната от човека. Снегоходките са идеални за пресен и дълбок сняг и няма нужда да чакате някой да избие пъртина или да пуснат лифтовете.

Усещането е все едно сте влезли в някой научнопопулярен филм за далечния север. Докато ходите, често се случва да видите стъпките на сърни, зайци и други горски животни, а ако имате късмет, ще се срещнете и очи в очи с някои от тях.

Магията да ходите по двуметрови преспи сняг

Ходенето със снегоходки е като ходене по вода (буквално, то е точно това). Леко носене по повърхността на огромни преспи сняг. Ходене по облаци. Всъщност никое от тези сравнения не може да предаде точно усещането, което ще изпитате.

Смята се, че снегоходките са измислени някъде преди около 6000 години от азиатски мигранти, които с тяхна помощ са минали през Берингово море и са създали инуитската култура в Северна Америка. Днес азиатските мигранти могат да ползват кораби и самолети, но снегоходките не са изчезнали, а само са сменили предназначението си.

Всеки може да ходи със снегоходки

Ако можете да ходите, значи можете да ходите и със снегоходки. За разлика от ските или сноуборда, няма нужда да се учите преди да можете да се впуснете в първото си снежно приключение. Дори и да имате леки здравословни проблеми с рамо, гръб или коляно, си струва да се пробвате, защото мнозина откриват, че един преход със снегоходки им се отразява добре (задължително се консултирайте с лекар, ако имате сериозни здравословни проблеми!). Има и снегоходки за деца - какъв по-добър начин да им покажете красотата на зимата и да им организирате незабравим ден в дивата природа?

Тренировка на открито

Тръгнете на преход в слънчев зимен ден и бързо-бързо ще започнете да сваляте дреха след дреха. Дори да няма стръмни изкачвания и целият преход да прилича на спокойна разходка, усилието да стъпвате в снега си е сериозна тренировка за тялото и приятно ще ви поизпоти. Облечете се на слоеве (тоест, сложете термобельо и блуза отгоре вместо само една дебела блуза), за да можете да се събличате.

Колко струват снегоходки под наем

Ако не сте решили да си купувате снегоходки, можете да си наемете. Цената е съвсем приемлива - обикновено е около 10 лева на ден, като на повечето места ще поискат да оставите и депозит, който ще ви върнат, когато върнете снегоходките. Трябва да носите и щеки. Друг разход, който евентуално трябва да предвидите, е за гид. Ако не познавате добре планината, можете лесно да се изгубите, така че не подценявайте планината и не надценявайте способностите си.

***

Търсите си водач за приключение със снегоходки?

Снимки: Ивалина Ненова/NasamNatam.com

Димитър Самунев е професионален планински водач с 13-годишен опит във водене на групи целогодишно в България. Говори английски и испански. Работи както с групи, така и с индивидуални клиенти. Едни от любимите му пътувания са точно тези със снегоходки през зимата. Обича да води хора по нетрадиционни маршрути, където все още може да се види запазена природа с интересни представители на местната фауна и флора. Член е на Сдружение “Български планински водачи“

Разгледайте предложенията за разходки със снегоходки тук.

>
07 февруари 2019 г.

Тагове

живописни пътешествия

идеи за уикенда

планини

семеен туризъм

трекинг

забавления за деца

идеи за подарък

снегоходки

Забележителности наоколо

Избрани оферти