Лятно слънцестоене: 10 тайнствени ритуала, които да изпълниш

Предизвикателство 40: Отбележи деня на лятното слънцестоене

от книгата „203 предизвикателства за пътешественици“

Чувстваш ли се като самодива напоследък? Или ти се иска да изгориш нещо голямо?

На много места по света денят на лятното слънцестоене (21 юни в северното полукълбо) е специален. Освен че е най-дългият ден в годината, това е и времето, когато хората празнуват връзката между Земята и Слънцето с огньове, венци, събиране на билки и изпълняване на тайнствени ритуали.

Лятно слънцестоене 2017:  7:24 ч., 21 юни.

Ето няколко от забавните начини да отбележиш деня на лятното слънцестоене.

Излез от града, за да посрещнеш слънцето

Възползвай се от всяка възможност да изпълниш задръстените си от смог бели дробове със свеж въздух. Помириши билките, почувствай топлината на слънчевите лъчи върху кожата си, чуй песните на птиците.

Събери билки

Българската лятна традиция е свързана предимно с Еньовден (24 юни), когато всяка млада девойка трябва да излезе преди изгрев, да събере 77 билки и половина и да ги вплете във венец срещу вещици (ако напоследък си имате работа с проблематични вещици, ето как да се справите!). Вечерта на 23 юни се оставя китка в менче с вода (дотук най-сложно е осигуряването на менчето) да пренощува под звездите, а на следващата сутрин се слага накуп с други китки и се гадае коя за какъв мъж ще се омъжи.

Няколко събития по Еньовден: 

Еньовден в Природен парк Витоша

Еньовден по странджанските тракийски светилища

Бране на билки в село Бов

Бране на билки при Люляковото светилище, Брезово

Фестивал на билките в с. Младен

Празнувай Нова година като народа мапуче в Чили

В южното полукълбо по това време се отбелязва зимното слънцестоене, а народът мапуче празнува и Нова година, или Уе Трипанту. Празненствата включват ядене, пиене, разказване на истории край огъня и свирене на традиционни инструменти. Може и да звучи като нормално парти, но в отговор на евентуални нападки по темата, може да отбележиш, че ако някой не уважава традициите на народа мапуче, това не е твой проблем.

Присъедини се към хилядите на Стоунхендж

Стоунхендж е създаден специално като място за почитане на слънцето преди повече от 1000 години, няма по-логично място, на което да бъдеш от там. Освен това на 21 юни сутринта входът е свободен.

Направи си венец от цветя като шведите

Шведите изразяват радостта си от лятото като танцуват около украсени с цветя празнични арки и си плетат венци, с които украсяват главите на момичетата.

Изгори плашило като датчаните

Из цяла Скандинавия (включително и гореспоменатата Швеция) лятното слънцестоене (Мидсомер) е свързано с големите клади, които осветяват нощите. Датчаните отиват и по-далеч като горят плашила на тях.

Направи 108 поздрава към слънцето като йогите

Премини на следващо ниво в йога практиката си като изпълниш 108 (1+8=9, свещено число) пъти асаната поздрав към слънцето.

Измисли си сам

Може би точно сега ти се правят поздрави към слънцето, докато изгаряш венеца си от цветя в новогодишен огън край Стоунхендж? Всъщност, няма значение какво точно правиш, а как го правиш (препоръчително: от цялото си сърце).  

Дата: 20 юни 2017 г.
4.5/5, 12664 гласа
Забележителности около Витоша