Начало / Статии / Статии - България

Лятно слънцестоене: 10 тайнствени ритуала, които да изпълниш

Автор

/

Предизвикателство 40: Отбележи деня на лятното слънцестоене

от книгата „203 предизвикателства за пътешественици“

Чувстваш ли се като самодива напоследък? Или ти се иска да изгориш нещо голямо?

На много места по света денят на лятното слънцестоене е специален. Освен че е най-дългият ден в годината, това е и времето, когато хората празнуват връзката между Земята и Слънцето с огньове, венци, събиране на билки и изпълняване на тайнствени ритуали.

Лятно слънцестоене 2021: 21 юни, 6:32 часа.

Ето няколко от забавните начини да отбележиш деня на лятното слънцестоене.

Излез от града, за да посрещнеш слънцето

Възползвай се от всяка възможност да изпълниш задръстените си от смог бели дробове със свеж въздух. Помириши билките, почувствай топлината на слънчевите лъчи върху кожата си, чуй песните на птиците.

Събери билки

Българската лятна традиция е свързана предимно с Еньовден (24 юни), когато всяка млада девойка трябва да излезе преди изгрев, да събере 77 билки и половина и да ги вплете във венец срещу вещици (ако напоследък си имате работа с проблематични вещици, ето как да се справите!). Вечерта на 23 юни се оставя китка в менче с вода (дотук най-сложно е осигуряването на менчето) да пренощува под звездите, а на следващата сутрин се слага накуп с други китки и се гадае коя за какъв мъж ще се омъжи.

Празнувай Нова година като народа мапуче в Чили

В южното полукълбо по това време се отбелязва зимното слънцестоене, а народът мапуче празнува и Нова година, или Уе Трипанту. Празненствата включват ядене, пиене, разказване на истории край огъня и свирене на традиционни инструменти. Може и да звучи като нормално парти, но в отговор на евентуални нападки по темата, може да отбележиш, че ако някой не уважава традициите на народа мапуче, това не е твой проблем.

Запознай се с мистичен ритуал

Светилището Бегликташ, само на десетина минути с кола от Приморско, е идеалната комбинация от древна история и тракийска мистика.

Най-известна е скалната група, наречена Брачното ложе. Макар да се знае твърде малко за мистичните ритуали на траките, изследователите вярват, че изсечените в скалите улеи при техните светилища (включително и тук, при Брачното ложе на Бегликташ) са използвани за изливане на свещени течности за жертвоприношения - вино, кръв от жертвени животни, мед, мляко. Ритуалът се изпълнявал в деня на лятното слънцестоене, когато символично се женели Богинята Майка и Богът Слънце.

Виж повече за светилището Бегликташ тук.

Направи си венец от цветя като шведите

Шведите изразяват радостта си от лятото като танцуват около украсени с цветя празнични арки и си плетат венци, с които украсяват главите на момичетата.

Изгори плашило като датчаните

Из цяла Скандинавия (включително и гореспоменатата Швеция) лятното слънцестоене (Мидсомер) е свързано с големите клади, които осветяват нощите. Датчаните отиват и по-далеч като горят плашила на тях.

Направи 108 поздрава към слънцето като йогите

Премини на следващо ниво в йога практиката си като изпълниш 108 (1+8=9, свещено число) пъти асаната поздрав към слънцето.

Измисли си сам

Може би точно сега ти се правят поздрави към слънцето, докато изгаряш венеца си от цветя в новогодишен огън край Стоунхендж? Всъщност, няма значение какво точно правиш, а как го правиш (препоръчително: от цялото си сърце).  

Виж актуални оферти за почивка в Созопол!

>
18 юни 2021 г.

Тагове

любопитно

традиции

лятно слънцестоене

слънцестоене

ритуали

стоунхендж

Забележителности наоколо

Избрани оферти