Начало / Статии / Статии - България

Къде е разрешено да се опъва палатка на Витоша

Автор

/

София е блажена европейска столица, която има планина на един градски транспорт разстояние.

Това означава повече възможности за време сред природата, а през топлите сезони – дори за спане под звездите всеки ден, стига да искате.

Напълно е постижимо да отидете след работа в планината, да нощувате в палатка, а сутринта да минете за един душ през вкъщи (или ако имате в офиса – още по-добре) и да се заемете заредени с чист въздух със служебните си задължения (както призовава едно от предизвикателствата в книгата „203 предизвикателства за пътешественици“).

Къде е разрешен къмпингът на Витоша

Ако решите да къмпингувате във Витоша, имайте предвид, че по-голямата част от територията на планината е природен парк, където къмпингуването е забранено.

Изпратихме официално запитване до дирекция на Природен парк Витоша и ето какво ни отговориха оттам:
„Опъването на палатка е разрешено в зоната по поречието на река Струма между селата Боснек и Чуйпетлово, по река Куртова – от пътя за село Плана до горна граница на гората и по туристическата пътека от местността Шумнатица до река Добри дол, като не се допуска за период по-дълъг от 3 дни на едно и също място."

Къде е забранено къмпингуването на Витоша

Къмпингуването не е разрешено извън посочените зони, както и около хижите и заслоните. Глобата за нарушителите е от 500 до 5000 лв.

Разрешено ли е да се нощува само в спален чувал в природния парк

Нощуването само в спален чувал не е изрично регламентирано, но ако човек реши да практикува подобно нещо, трябва да има предвид непрекъснато променящите се климатични условия в планината. "Витоша е много сурова и непредсказуема планина и никой не трябва да я подценява! Преди поход човек трябва да е много добре екипиран, физически подготвен и препоръчително да не е сам," съветват от Дирекцията на ПП „Витоша“.

Снимки: Мария Ангелова

Къде още можете да нощувате на Витоша

Ако не сте почитатели на палатките, на територията на природен парк Витоша има повече от 40 хижи и малки хотели и над 10 заслона, където можете да нощувате.
*
Още идеи за предизвикателства на път (в България и чужбина!) открийте в книгата „203 предизвикателства за пътешественици“. Купете от всяка книжарница в страната или поръчайте онлайн тук. Следете идеи за нови предизвикателства във фейсбук страницата на книгата.

23 януари 2017 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

планини

семеен туризъм

къмпинг

безплатно пътуване

предизвикателства

203 предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти