Начало / Статии / Статии - България

Къде е разрешено да се опъва палатка на Витоша

Автор

/

София е блажена европейска столица, която има планина на един градски транспорт разстояние.

Това означава повече възможности за време сред природата, а през топлите сезони – дори за спане под звездите всеки ден, стига да искате.

Напълно е постижимо да отидете след работа в планината, да нощувате в палатка, а сутринта да минете за един душ през вкъщи (или ако имате в офиса – още по-добре) и да се заемете заредени с чист въздух със служебните си задължения (както призовава едно от предизвикателствата в книгата „203 предизвикателства за пътешественици“).

Къде е разрешен къмпингът на Витоша

Ако решите да къмпингувате във Витоша, имайте предвид, че по-голямата част от територията на планината е природен парк, където къмпингуването е забранено.

Изпратихме официално запитване до дирекция на Природен парк Витоша и ето какво ни отговориха оттам:
„Опъването на палатка е разрешено в зоната по поречието на река Струма между селата Боснек и Чуйпетлово, по река Куртова – от пътя за село Плана до горна граница на гората и по туристическата пътека от местността Шумнатица до река Добри дол, като не се допуска за период по-дълъг от 3 дни на едно и също място."

Къде е забранено къмпингуването на Витоша

Къмпингуването не е разрешено извън посочените зони, както и около хижите и заслоните. Глобата за нарушителите е от 500 до 5000 лв.

Разрешено ли е да се нощува само в спален чувал в природния парк

Нощуването само в спален чувал не е изрично регламентирано, но ако човек реши да практикува подобно нещо, трябва да има предвид непрекъснато променящите се климатични условия в планината. "Витоша е много сурова и непредсказуема планина и никой не трябва да я подценява! Преди поход човек трябва да е много добре екипиран, физически подготвен и препоръчително да не е сам," съветват от Дирекцията на ПП „Витоша“.

Снимки: Мария Ангелова

Къде още можете да нощувате на Витоша

Ако не сте почитатели на палатките, на територията на природен парк Витоша има повече от 40 хижи и малки хотели и над 10 заслона, където можете да нощувате.
*
Още идеи за предизвикателства на път (в България и чужбина!) открийте в книгата „203 предизвикателства за пътешественици“. Купете от всяка книжарница в страната или поръчайте онлайн тук. Следете идеи за нови предизвикателства във фейсбук страницата на книгата.

>
23 януари 2017 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

планини

семеен туризъм

къмпинг

безплатно пътуване

предизвикателства

203 предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти