Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности в Грузия, които непременно да посетите

Грузия е твърде непозната за нас държава, като се има предвид колко близо се намира. Разположена на брега на Черно море и в Кавказките планини, Грузия от хилядолетия се намира на важни търговски пътища. А всеки преминаващ керван е оставил по нещо от културата на далечните земи, от които идва.

Ето някои от забележителните места, вина и ястия, които да опитате в Грузия!

Столицата Тбилиси

След няколко произнасяния няма да ви се плете езикът. Тбилиси си има всичко, което би трябвало да има една столица – древна крепост, музеи, древни църкви... От крепостта Нарикала се разкрива невероятна гледка към града (достига се лесно с лифт или пеша), а в Стария Тбилиси разгледайте магазинчетата, галериите и кафенетата.

Кахети и прочутото грузинско вино

Грузинското вино е признато за едно от най-добрите в света. И няма как да не е така – с поред направени археологически проучвания по тези земи се прави вино от повече от 8000 години! Най-добрите винарни ще откриете в град Кахети.

Грузинската военна магистрала

Въпреки суровото си име този път е романтичен и живописен. Възхваляван е от поети и писатели. Построен е през 19-и век от Русия, като минава през Кавказките планини и достига в края си до град Владикавказ в днешна Русия. Покрай магистралата има много забележителности, интересни селца и манастири.

Планината Казбеги

Макар да не е най-високата планина в Грузия, Казбеги е любимо място на посетителите. Крие доста предизвикателни маршрути, но най-добре си осигурете водач, ако искате да правите по-дълги преходи. Тук е разположен и едноименният град Казбеги – на 1760 м надморска височина. Не ви остава нищо друго, освен да дишате с пълни дробове.

Боржоми

Това градче е прочуто по целия свят със своята минерална вода. Тук можете да се разходите из национален парк, да подишате чист въздух и да си починете по царски – все пак в собствена резиденция в Боржоми са отдъхвали представителите на руската династия Романови.

Грузинската кухня

Грузинската кухня е като самата Грузия – събрала най-доброто от Изтока и Запада. Средиземноморско и азиатско влияние се смесват в едно. Типични съставки на грузинските ястия са зехтин, нар, мляко, агнешко, ароматни подправки, сирене.

Старата столица Мицкхета

Това е старата столица на Грузия – защитена от ЮНЕСКО, живописно разположена на мястото, където се сливат две реки – Арагви и Кура. Тук ще видите уникални запазени църкви, манастири и древни гради. Оттук започва разпространението на християнството в Грузия. Манастирът Джвари се намира на хълм край Мицкхета и е любимо място на посетителите на страната.

Виж актуалните оферти за пътуване до Грузия!

Виж още:

Екскурзия в Армения

Екскурзия в Азербайджан

Екскурзия в Иран

Екскурзия в Узбекистан

Дата: 13 февруари 2020 г.
4.5/5, 19811 гласа
Забележителности около Тбилиси