Начало / Статии / Статии - Грузия

Забележителности в Грузия, които непременно да посетите

Автор

/

Грузия е твърде непозната за нас държава, като се има предвид колко близо се намира. Разположена на брега на Черно море и в Кавказките планини, Грузия от хилядолетия се намира на важни търговски пътища. А всеки преминаващ керван е оставил по нещо от културата на далечните земи, от които идва.

Ето някои от забележителните места, вина и ястия, които да опитате в Грузия!

Столицата Тбилиси

След няколко произнасяния няма да ви се плете езикът. Тбилиси си има всичко, което би трябвало да има една столица – древна крепост, музеи, древни църкви... От крепостта Нарикала се разкрива невероятна гледка към града (достига се лесно с лифт или пеша), а в Стария Тбилиси разгледайте магазинчетата, галериите и кафенетата.

Кахети и прочутото грузинско вино

Грузинското вино е признато за едно от най-добрите в света. И няма как да не е така – с поред направени археологически проучвания по тези земи се прави вино от повече от 8000 години! Най-добрите винарни ще откриете в град Кахети.

Грузинската военна магистрала

Въпреки суровото си име този път е романтичен и живописен. Възхваляван е от поети и писатели. Построен е през 19-и век от Русия, като минава през Кавказките планини и достига в края си до град Владикавказ в днешна Русия. Покрай магистралата има много забележителности, интересни селца и манастири.

Планината Казбеги

Макар да не е най-високата планина в Грузия, Казбеги е любимо място на посетителите. Крие доста предизвикателни маршрути, но най-добре си осигурете водач, ако искате да правите по-дълги преходи. Тук е разположен и едноименният град Казбеги – на 1760 м надморска височина. Не ви остава нищо друго, освен да дишате с пълни дробове.

Боржоми

Това градче е прочуто по целия свят със своята минерална вода. Тук можете да се разходите из национален парк, да подишате чист въздух и да си починете по царски – все пак в собствена резиденция в Боржоми са отдъхвали представителите на руската династия Романови.

Грузинската кухня

Грузинската кухня е като самата Грузия – събрала най-доброто от Изтока и Запада. Средиземноморско и азиатско влияние се смесват в едно. Типични съставки на грузинските ястия са зехтин, нар, мляко, агнешко, ароматни подправки, сирене.

Старата столица Мицкхета

Това е старата столица на Грузия – защитена от ЮНЕСКО, живописно разположена на мястото, където се сливат две реки – Арагви и Кура. Тук ще видите уникални запазени църкви, манастири и древни гради. Оттук започва разпространението на християнството в Грузия. Манастирът Джвари се намира на хълм край Мицкхета и е любимо място на посетителите на страната.

Виж актуалните оферти за пътуване до Грузия!

Виж още:

Екскурзия в Армения

Екскурзия в Азербайджан

Екскурзия в Иран

Екскурзия в Узбекистан

13 февруари 2020 г.

Тагове

винен туризъм

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

манастири

маршрути

минерални извори

планини

природни забележителности

религиозен туризъм

романтични места

семеен туризъм

църкви

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти