Начало / Статии / Статии - Грузия

Давид Гарея - изсечен в скалите манастирски комплекс

Автор

/

Давид Гарея е изсечен в скалите православен манастирски комплекс, разположен в Източна Грузия на 60 – 70км от столицата Тбилиси. Комплексът включва стотици клетки, църкви, параклиси, трапезарии и жилища, издълбани в скалата. Част от комплекса се намира в  район Агстафа в Азербейджан и поради факта, че се намира на границата между двете държави се поражда спор между властите на Азербейджан и Грузия.

Областта е дом на защитени животински видове, като тук са намерени още и доказателства за съществуването на най – старите човешки жилища в региона. Комплексът е основан през VI век от Давид – един от 13-те асирийски монаси, които пристигнали в страната по същото време. Двама от учениците на Давид разширили комплекса с още два манастира. Грузинският светец Иларион видял потенциала на това място за разрастването му. Част от  Давид Гарея  бил покровителстван от кралското и други благородни семейства.

През XII век грузинския крал Димитри I, автор на известния религиозен химн, избрал Давид Гарея за място, където да се усамоти след като абдикирал от трона. Въпреки суровата среда, манастирът остава важен център за религиозни и културни дейности през вековете. В определени периоди на манастирите принадлежали обширни селскостопански земи и много селца.

Ренесансовите фрески съвпадат хронологично с най – големите промени и развитие на манастирите Давид Гарея. Високите артистични умения изразени във фреските са ги направили задължителна част от световното богатство. От късния XI век до ранния XIII век икономическото и културното развитие на Давид Гарея достига своята връхна точка, което рефлектира върху общото благополучие на средновековното кралство Грузия. Били построени още манастири, а старите били реорганизирани. Дълго време след падането на грузинската монархия, манастирите били опустошавани и разграбвани от монголската армия. По – късно били възстановени от грузинските крале.

Давид Гарея преживява и персийската атака през 1615г., когато монасите били избити, а уникалните творения и ръкописи на грузинското изкуство били разрушени. Те „възкръснали“отново по времето на Онопре Мачутадзе, който бил обявен за бащата на това място през 1690г.

Въпреки всички премеждия и разрушения, Давид Гарея днес е отворен и все още работи. Комплексът е популярна туристическа дестинация и място за поклонение.

>
30 юни 2010 г.

Тагове

манастири

Забележителности наоколо

Избрани оферти