Начало / Статии / Статии - Малдиви

Забележителности в Мале – столицата на Малдивите

Автор

/

Мале е столицата на Малдивските острови, като на местен език се произнася „Маа – лей“. Тя е разположена на най-големия атол – Каафу. (Атолите са ниски коралови острови, състоящи се от коралов риф, заобикалящ централната низина. Низината обикновено е лагуна. Тези острови са характерни с ниската си надморска височнина - най-високата точка в Малдивите е 2,3 метра.)

Близо една трета от населението на Малдивите живее в Мале. Това е нормално, защото там са съсредоточени основните дейности на държавата. Тук се намира и Международното летище, което ежедневно докарва в „рая“ стотици туристи.

Освен вълшебните плажове (предизвикателство за гмуркачите), в Мале могат да се видят и доста забележителности. Някои от тях са джамията Хукуру Миски, пристанището с традиционните лодки „дхонис“, мавзолеи и религиозни паметници. Основната религия на малдивците е ислям. След дълъг будистки период мюсюлманите донасят със себеси суни ислям. Островите преминават към тази религия през 12-и век и тя остава преобладаваща сред населението.

Елитът на Малдивите живее в Мале. В старата пазарна част, която все още помещава центъра на търговията на едро и дребно в страната, алеите са толкова тесни, че е изключително трудно да се придвижите с превозно средство, особено сред безкрайните тълпи от хора.

Вероятността туристите да се срещнат с местното население е малка, тъй като туристическите курорти не са разположени на острови, където живее местно население. Все пак Мале си заслужава да се види, а и задължително условие е оттам да се купи или поне да се опита прясна риба. Основният и най-печеливш поминък след туризма на Малдивите, е риболовът. В кристално сините води има огромно разнообразие от риба, но се лови само тази, която не е застрашена – риба тон, махи-махи, баракуда и др. 40% от трудоспособните хора в столицата са ангажирани с риболова. Освен идустрия, риболовът е и развлечение, както за местните жители, така и за туристите.

Любопитно: Интересен факт за работната седмица на Малдивите е, че първият й ден е неделя, а първият почивен ден от седмицата е петък.

Вижте най-добрите оферти за почивка на Малдивите!

>
21 ноември 2023 г.

Тагове

бял плаж

лукс

нова година

приказните острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти