Начало / Статии / Статии - Русия

Забележителности в Москва

Автор

/

Червеният площад

Червеният площад (Кра?сная пло?щадь) е един от най – известните градски площади в Москва, и един от най – известните в света. Основните булеварди тръгват от тук, поради което той често е смятан за централен площад на Москва и Русия. Богатата история на площада рефлектира върху творбите на някои художници като Василий Суриков и Константин Юон. Площадът е използван за различни публични церемонии и прокламации, като тук също са се провеждали и коронациите на руските крале. Някои от сградите, кои се намират на площада са мавзолея на Ленин, катедралата Василий Блажени, дворците и катедралите на Кремъл и др.

Катедралата Свети Василий Блажени в Москва

Катедралата на застъпничеството на Богородица за Ров (Собор Покрова пресвятой Богородицы, что на Рву) или известна повече като Катедралата Свети Василий Блажени се намира на Червения площад в Москва.

Построена е в периода 1555 - 1561 г. от Иван IV. Тя маркира геометричния център на Москва.

До построяването на камбанарията Иван Велики през 1600 г. катедралата била и най-високото здание в града. Архитектурата на Свети Василий Блажени претворява пламтящ огън, които се издига към небесата. Няма подобна построена сграда в Русия, а според легендата архитектът, построил катедралата, бил ослепен от царя, за да не може да построи никога повече толкова красива църква.

Катедралата е отворена като подразделение на обществения исторически музей.

Адрес: Червения площад, Москва

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.shm.ru

Мавзолеят на Ленин в Москва

Мавзолеят на Ленин (Мавзолей Ленина), известен още като гробницата на Ленин, е мястото в Москва, където се съхраняват тялото на Владимир Илич Ленин – основателя на Съветския съюз.

Тялото му било балсамирано почти веднага след неговата смърт през 1924 г. Мавзолеят се намира на Червения площад. За да влезете там обаче, трябва да се въоръжите с търпение. Обикновено има много и дълги опашки от посетители. Камерите и фотоапаратите са забранени за употреба в мавзолея, разговорите и пушенето вътре също.

Работно време и цени на билети: Посещения се допускат в сряда, четвъртък и събота между 10 и 13 часа, но понякога има и промени. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.lenin.ru

Държавен исторически музей в Москва

Държавният исторически музей (Государственный исторический музей) в Москва е най-доброто място, където да се запознаете с историята на Русия.

Той се намира на Червения площад. Неговите експозиции съдържат експонати от праисторически племена, населяващи тези земи, до днес. Там можете да видите и безценни произведения на изкуството, събирани от членовете на династията Романов.

Предметите, които музеят пази, са буквално милиони. Самият исторически музей е основан през 1872 г. от Иван Забелин, Алексей Уваров и няколко съмишленици на руската история. Днешното здание на музея е създадено от Владимир Осипович Шерууд през периода 1875 – 1881 г. Преди това там се е помещавал общински медицински магазин.

Има частични експозиции на историческия музей в общинската сграда на Москва, Новодевическия манастир и катедралата Свети Василий Блажени.

Адрес: Червения площад, Москва

Московският Кремъл

Разгледайте Кремъл в Москва за ден - ето кои са основните забележителности в района, които да не прпопускате. 

Кремъл (Московский Кремль) е величествен архитектурно-исторически комплекс и символ на Русия, разположен на хълм над река Москва в центъра на столицата. Построен в миналото като отбранителна крепост с високи стени и кули, комплексът се разраства и променя непрекъснато през годините, като днес се ползва за официална резиденция на президента на Русия.

Територията на комплекса е оградена с високи защитни стени от червени тухли, на които има изградени 20 кули. Първоначално кулите били 18 на брой, но се увеличили до 20 през XVII век. Най-високата от тях е 71 м.

В Кремълския комплекс има много културно-исторически паметници, сред които Успенският, Благовещенският и Архангелсият събор, Оръжейната палата, Ивановския площад с известните Цар Камбана - най-голямата камбана в света, изработена специално за Успенския събор, чието тегло е 200 тона, и Цар Пушка - най-голямото оръдие в света.

Успенският събор е главният православен храм в Кремълския комплекс и първият каменен храм в Москва, построен през 15-и в. В миналото тук са се извършвали коронациите на царете, провъзгласяването на нови митрополити и патриарси, обявяването на важни държавнически решения.

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на Кремъл: www.kreml.ru.

Болшой театър в Москва

Десетилетия наред Болшой театър (Большой театр) е бил свещена артистична институция, процъфтяваща както при управлението на царете, така и на съветските държавни ръководители. След падането на комунизма в условията на икономически упадък тръгнаха приказки, че Болшой театър се е изчерпал и сега просто предъвква миналите си славни постижения.

Радостното беше, че една от най-големите балетни и оперни трупи еволюира още веднъж в творческа сила, заслужаваща своя величествен, позлатен театрален дом от ХІХ в.

Макар традицията да остава неприкосновена – репертоарът все още се състои предимно от руска класика, – новаторството, реформите и свежите попълнения придвижиха Болшой театър в ХХІ в.

Не всички представления са разпродадени, което обаче не означава, че може лесно да си купите билети.  

Болшой театър е проект на архитекта Джоузеф Бове. 

Адрес: Театральная площадь №1, Москва.

Най-добро време: няма фиксиран балетен или оперен сезон. Театърът е затворен юли-август.

Програма и цени на билети: Информация за представленията и билети може да получите най-лесно чрез вашия хотел. Актуална информация за представления и билети вижте на уебсайта на Болшой театър: www.bolshoi.ru

Музеят за изящни изкуства Пушкин (Пушкински музей) в Москва

Музеят за изящни изкуства Пушкин (Музей изобразительных искусств им. А.С. Пушкина) е най-големият музей за европейско изкуство в Москва.

Той е построен в периода 1898 – 1912 г. Инициаторът за създаването на такъв музей е професор Иван Цветаев. Той привлякъл към проекта милионера Юрий Нечаев-Малцов, който го спонсорирал. Дизайнът бил поет от Роман Клайн и Владимир Шукхов.

Името на музея няма общо с дейността му, просто в Съветския съюз решили да го кръстят така, защото същата година се чествала 100-годишнина от смъртта на писателя.

В музея можете да видите картини на Ван Гог, Гоген, Пикасо, Матис и др.

Адрес: ул. Волхонка 12

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: pushkinmuseum.art

Новодевически манастир в Москва

Новодевически манастир (Новоде?вичий монасты?рь) е вероятно най-добре познатият манастир в Москва. Самият манастир е останал непокътнат от XVII век досега.

Той е построен през 1524 г. от принц Василий III в чест на победата му при Смоленск. В началото бил използван като крепост и бил важна част от защитата на столицата.

В миналото в него са приемани много дами от руските кралски семейства. През 1926 г. манастирът бил превърнат в музей на историята и изкуствата и през 1934 г. става клон на Държавния исторически музей. Повечето от сградите били превърнати в апартаменти. Това спасило комплекса от разрушаване.

Най-старата структура в манастира е катедралата, посветена на Дева Мария от Смоленск. Запазени документи свидетелстват, че е построена в периода 1524 – 1525 г.

Адрес: Новодевичий пр-д, 1

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на храма: novodev.ru

Кулата Останкино в Москва

Кулата Останкино (Останкинская телебашня) е свободно стояща телевизионна и радиокула. Проектът принадлежи на дизайнера Николай Никитин. Кулата достига височина от 540 м. Името й идва от името на квартала, в който се намира – Останкино. Конструирането на кулата започва през 1963 г. и завършва през 1967 г. В момента Останкино е третата по височина подобна кула в света.

Като посетители на кулата, можете да резервирате маса в ресторанта, да се качите на наблюдателната площадка на 340 м височина, да разгледате интерактивния мултимедиен комплекс с неговата експериментална лаборатория.

Адрес: ул. Академика Королева 15

Работно време и цени на билети: Билетът важи за определен час на влизане, като е препоръчително да си закупите билет предварително. Задължително си носете оригинален документ за самоличност, за да ви пуснат в кулата. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.tvtower.ru

Вижте тук още оферти за екскурзии до Русия!

>
26 януари 2010 г.

Тагове

площади

Забележителности наоколо

Избрани оферти