Начало / Екскурзии / Екскурзии - Бурса

Съвременната Турска Венеция - Ескишехир и Бурса - от Бургас и Варна

Номер на оферта

/

238418

Дати & цени

Цената включва

1 нощувка със закуски в хотел 3* в Бурса
3 нощувки със закуски в хотел 3* в центъра на Ескишехир
Посещение на крепостта с гробниците на основателите на Османската империя Осман и Орхан, Зелената джамия, Зеленият мавзолей, джамията Улу, Коза Хан.
Посещение на Изник (древна Никея) и църквата „Света София“ ( IV век ), портите и крепостните стени, великолепната Зелена Джамия и други.
Лицензиран турски екскурзовод на български език
Застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
Водач от туристическата агенция
Всички гранични и пътни такси
Транспорт с лицензиран туристически автобус

Цената не включва

Обяди и вечери
Полудневна екскурзия до светилището на цар Мидас – 35 лв при мин.10 записани
Доплащане за застраховка „Помощ при пътуване“ при лица над 65 години в размер на 20 лв
Застраховка „Отмяна на пътуване“, покриваща глоби и неустойки за анулиране на пътуването по здравословни причини в размер на 3% от стойността на договора
Разходи от личен характер

Програма на пътуването

ГОНДОЛИ, ЛЕГЕНДИ И ХРИСТИЯНСТВО - СЪВРЕМЕННАТА ТУРСКА ВЕНЕЦИЯ – ЕСКИШЕХИР И БУРСА - автобус

с тръгване от Бургас и Варна

Варна/Бургас - Бурса - Изник (Никея) - Ескишехир - Бургас/Варна

5 дни / 4 нощувки

ДАТА: 20.04.2023

ЦЕНА на човек в двойна стая - Хотел 3* - Закуска
с тръгване от Бургас - 598 лв.
с тръгване от Варна - 668 лв.

Намаление 40 лв за РАННИ ЗАПИСВАНИЯ до 31.01.2023 г. - калкулирано в крайната цена

=============================================================ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

ПРОГРАМА

ДЕН 1 :
20.04.2023 Варна / БургасБурса
Ранно отпътуване от Бургас за Бурса. Пристигане в Бурса следобяд, настаняване в хотела. Бурса е изключително модерен град, който в същото време е съумял да запази автентичните си културни богатства. Тук бихте могли да видите редом до средновековни сгради и съвременни, без това да изглежда неуместно. Градът се намира на пътя на коприната, което още от древността предпоставя издигането му в текстилен и търговски център за коприна и копринени изделия - най-вече великолепни и висококачествени шалове, с които всяка жена може да подчертае красотата си. Бурса е четвъртият по големина град в Турция след Истанбул, Анкара и Измир. След като пристигнем, ще посетим крепостта с гробниците на основателите на Османската империя Осман и Орхан, шедьоврите на ислямското изкуство Зелената джамия и Зеленият мавзолей (15-ти век), джамията Улу, представляваща ярък пример за ранната османска архитектура и Коза Хан – исторически кервансарай, построен от Байезид Втори през 1490 г. Нощувка.

ДЕН 2 :
21.04.2023 Бурса – Изник - Ескишехир
Закуска. След закуска ще се отправим към Изник.
Този град има богата антична и средновековна история, но най-значим е приносът му към християнството. Това е мястото, където през 325 година се е провел Първият Вселенски събор, на който жестоко преследваното дотогава Християнство става официална религия! Тук се е състоял и Седмият вселенски или Вторият никейски събор (787 г.), особено важен, защото слага края на пагубното иконоборчество.
Последният велик период за града е от 1204 до 1261 година, когато е столица на Никейската империя! Нейните владетели успяват да прогонят католическите кръстоносци и възстановяват Византия.
В османски времена Никея / Изник е известен най-вече с прочутия и много красив изнишки порцелан!
Тук ще видим реставрираната съборна църква „Света София“ ( IV век ), портите и крепостните стени, античния амфитеатър, великолепната Зелена Джамия и други.
Ще ви оставим свободно време за похапване и пазаруване на керамика и порцелан.
Когато говорим за керамика и порцелан е интересно да споменем, че Изник се славил като производител на уникални по рода си керамични плочки азулежу, с квадратна форма, използвани за облепването им по фасади и вътрешни помещения. Цветовете, които се използват за обрисуването им са основно син, тюркоаз, зелен, сив и черен, а върху тях се нанася прозрачен емайл.
Най-важната характеристика, която отличава плочките от Изник от другите, е вид стъкло, което се използва в производството им, наречено "фрита", което се смесва (около 20%) и с много специална глина, открита в Изник. Другата особеност на плочката Изник е нейната шарка. В моделите на плочките рисунките не са изобразени абсолютно еднакви, а са нарисувани с хоризонтални и вертикални секции. Азулежуси от Изник днес може да се видят в музеи и специални колекции извън дворци, джамии и гробници, построени по османско време. Подобна на чиния плочка от 15-ти век беше продадена на търг за 5,4 милиона паунда (39,3 милиона турски лири) в британска аукционна къща.
Отпътуване към Ескишехир. Настаняване.

ДЕН 3 :
22.04.2023 Ескишехир
Закуска. Ескишехир е един от най-модерните градове на Турция. Градът е известен като Турската Венеция, заради многото канали, които го прорязват и възможността да се разходиш по тях с гондола. И това не е преувеличено! Градът силно контрастира на повечето градове в Турция! Тук се намира един от най-големите университети в Турция, силно предпочитан поради светския му характер и поради утвърдените факултети по медицина, архитектура и инженерство. Основен принос за модерния облик на града има кметът, който с постоянство и с подкрепата на жителите на града допускасветския дух в града, но не забравя и традицията . Ежегодно градът приютява около 30 000 студента от цял свят и това придава на града европейски облик и дух. В днешния ден ще ви покажем етнографски комплекс - Одунпазар.
Това е старата част на града, където има множество реставрирани стари къщи, напомнящи на Копривщица. Тук може да си купите традиционен сувенир от морска пяна. Това е мек минерал, който се добива само около Ескишехир. От него се изработват и лули, които са много типични за района.
Желаещите могат да посетят и музея на восъчните фигури, а фигурите са изработени от кмета на града и неговите помощници.
Отделете време и за нощна разходка около канала! На фона на грейналите мостове гледката е наистина впечатляваща! За любителите на живата музика, препоръчваме горещо да си направят „тур“ по нощните заведения, които са пълни със студенти и младежи, забавляващи се до зори на фона на живите изпълнения на свои състуденти, вероятно от музикалния факултет на университета.
Нощувка.

ДЕН 4 :
23.04.2023 Ескишехир и светилището на цар Мидас
Закуска. В днешния ден предлагаме за любителите на древната история една много интересна екскурзия до светилището на цар Мидас (70 км) - митичния цар на древна Фригия, царувал във фригийската долина преди около 2600 години.
Цар Мидас е известен с две легенди: за способността си да превръща всичко, до което се докосне, в злато и за тайната за магарешките уши.
Първото се дължи на бог Дионис, който предложил да изпълни едно желание на царя. Мидас пожелал, каквото пипне, да се превръща в злато. Желанието му било изпълнено, но тъй като и храната и напитките ставали злато, той помолил да върне тази дарба обратно. При това Дионис го посъветвал да се изкъпе в река Пактол (днес р.Сарт близо до егейския бряг на Турция), където дарбата му изчезнала, а реката станала най-богатата на злато река в Мала Азия.
Втората случка е свързана с музикално състезание между красивия Аполон и грозния Пан, при което Мидас дал наградата на Пан. В знак на несъгласие и за да накаже Мидас, бо Аполон му издърпал ушите и така царят се сдобил с големи магарешки уши, които се опитвал да скрие с фригийската си шапка. Само бръснарят му знаел за този негов недъг и не казвал на никого, но един ден изпитал нужда да се освободи от тази тайна. Затова изкопал дупка на брега на реката и извикнал три пъти в нея „Цар Мидас има магарешки уши“. Тревата обаче го чула и не пропуснала да разкаже на целия свят за срамната тайна.
Въпреки легендите, цар Мидас действително е съществувал и за това има доказателство, а именно фригийският надпис върху високата 20 метра скала, наречена още „писаната скала“ или както местните я наличат „Язълкая“. В местността ще видим и множество релефи в скалите, гробниците, каменните стълби към цистерните на града, както и на кухия подземен тунел, който се познава само по звука на стъпките... или ако някой ви го посочи. Тъй като платото е на 1300м надморска височина, тук винаги духа, така че се подгответе с топли дрехи.
Екскурзията се заявява и заплаща допълнително и се провежда при минимум 10 записани.

ДЕН 5 :
24.04.2023 Ескишехир – Бургас / Варна
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за България. Вечерта пристигане в Бургас.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Условия за резервация
- Депозит в размер на 250 лв при подписване на договора
- Доплащане до 20.03.2023г.

Условия за анулации:
- Анулиране преди 20.03.2023 – удържане на депозита
- Анулиране след 20.03.2023 – удържане на пълната сума по договора

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ:
Екскурзоводско обслужване на български език
Транспорт с лицензиран туристически автобус
Включени гранични и пътни такси

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

Тагове

Оферти - Турция |  Оферти - Бурса |  Екскурзии - Турция |  Екскурзии - Бурса |  Пролет 2023 - Турция |  Пролет 2023 - Бурса

Избрани оферти