Начало / Статии / Статии - Турция

Най-красивите джамии, които да видите по света

Автор

/

Независимо каква религия изповядвате, по света има храмове, които могат да спрат дъха ви с красотата и изяществото си. 

Джамиите с техните извисени към небесата минарета и блестящи куполи са централни забележителности в много мюсюлмански страни. От традиционни до модерни - вижте кои са някои от най-красивите джамии, които можете да видите по света.

Как да посещавате джамии: Както при всички религиозни храмове, и джамиите имат специални изисквания за облеклото на посетителите. И мъжете, и жените трябва да носят дълги панталони (или поли, покриващи глезените) и ризи с дълъг ръкав, на някои места от жените се изисква и да покрият косите си с кърпа или шал. 

Синята джамия в Истанбул, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

Официално наречена Султанахмет, една от най-грандиозните джамии на Истанбул е известна за повечето хора просто като Синята джамия. Построена е през 1609 г. и дължи прозвището си на многобройните сини плочки, с които е украсена. 

Не бързайте да я подминете, след като я снимате отвън. Вътре ви очаква магическа игра на светлината, която се процежда в различни цветове през прозорците със стъклопис, за да се отрази от гладките керамични плочки. 

Вижте актуални оферти за екскурзия в Истанбул!

Джамията Хасан Втори в Казабланка, Мароко

Снимка: iStock by Getty Images

Мароко е страна на чудесата и всяка от имперските й столици има по една разкошна джамия. Казват, че Хасан Втори в Казабланка е вдъхновена от думите в Корана: “Тронът на бог беше построен върху вода”, затова и половината от джамията е надвиснала над водите на Атлантическия океан. С огромните си размери джамията се вижда буквално от километри, а вътре е празненство на мароканските занаяти и традиционен изящен стил.

Вижте актуални оферти за пътуване до Мароко!

Голямата джамия Султан Кабус в Маскат, Оман

Снимка: iStock by Getty Images

Тази грандиозна джамия е един от символите на оманската столица Маскат. Посветена е на предишния султан на Оман - Кабус. Има пет минарета, които символизират петте стълба на исляма, а куполът й впечатлява с изящната си изработка с арабски орнаменти. Мозайките в градините и в самата джамия са наистина впечатляващи. Полилеят в залата за молитви за мъжете тежи 8,5 тона и е един от най-големите в света. В него са инкрустирани над 600 000 кристала Сваровски.  

В джамията могат да се съберат до 15 000 поклонници едновременно.

Голямата джамия Шейх Зайед в Абу Даби, ОАЕ

Снимка: iStock by Getty Images

Трудно е да подминете тази впечатляваща сграда в Абу Даби, макар всичко в емирството да е впечатляващо. Има 82 купола във форма на луковици, а аркадите й са украсени със злато и полускъпоценни камъни. 

В главната зала за молитви за мъже е застлан най-големият килим в света, чиято изработка струва около 11 милиона долара. Джамията е впечатляваща през деня, но се върнете да я видите и през нощта, когато е осветена - всяка вечер различно според променящите се фази на луната. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Дубай!

Джамията на шейх Лотфолах в Исфахан, Иран

Снимка: iStock by Getty Images

Построена само за 16 години в началото на 17-и век, джамията на шейх Лотфолах е създадена специално за управляващата династия и приближените й, заради което няма минарета и не е толкова голяма. Отвътре обаче тя е едно от най-разкошните творения на ислямската архитектура, които ще видите по света. През 16-те прозореца на купола през деня влиза светлина, която се пречупва и отразява в цветните орнаменти на интериора. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Иран!

Джамията Ал Харам в Мека, Саудитска Арабия

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да не е най-пищната като външност, Ал Харам със сигурност е най-свещената и най-голямата в света. Според преданията тя е първият дом, създаден за молитви към Аллах. Площта й е над 400 000 кв.м и побира до четири милиона поклонници едновременно. 

>
15 юни 2023 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти