Копривщица

За града

Оферти

Статии

Копривщица / Koprivshtica

Град Копривщица (Koprivshtitsa) се намира в Западна България, в сърцето на Средна гора.

Копривщица в град музей, в който можете да усетите прекрасната атмосфера на Възраждането с типичната за тази епоха архитектура, с калдъръмените й улици, с вкусните традиционни български ястия. Обектите за настаняване са в традиционен копривщенски стил.

Забележителности в града: къща музей Любен Каравелов, Ослекова къща, родната къща на Димчо Дебелянов, къща музей Тодор Каблешков, Лютова къща, къща музей Георги Бенковски, родната къща на Найден Геров, църква Успение Богородично, храм Свети Никола, мавзолей на Априлци. Прочетете подробна информация в секция Забележителности в Копривщица.

В близост се намират градовете - Златица, Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище.

Разстояние: София - Копривщица - 107 км. Пловдив - Копривщица - 80 км. Варна - Копривщица - 404 км.

Транспорт

Автобусни линии

Копривщица се обслужва от автобусни линии в цялата страна.
Автогара Копривщица се намира на улица "Х.Н. Палавеев" 76. Тя е единствената за града и от нея се извършват основни автобусни превози. Някои от тях са: Пловдив - Копривщица; Панагюрище - Копривщица; Стрелча - Копривщица; Пирдоп - Копривщица, София - Копривщица.

ЖП линии

Копривщица основно е свързана с останалите градове чрез железопътния трнаспорт. ЖП гара Коприщица е на магистралната жп линия София-Карлово-Бургас. Намира се на около 10 километра северно от града, но има редовни автобусни линии, чрез които пътниците могат спокойно да стигнат до нея или от нея към града. Те обслужват всеки влак.

С кола

С кола съвсем спокойно може да се стигне до Копривщица от няколко места. По-трудно е пристигането от Северна България заради планинските проходи. От София до Копривщица разстоянието е около 110 километра по подбалканския път. От Бургас разстоянието е около 300 километра. Също така може да се мине през Пловдив, Пазарджик, Стрелча или Панагюрище.

Забележителности

Работно време на музеите в Копривщица: всички музеи в Копривщица работят от 9:30 до 17:30 (1 април - 1 ноември) и от 9:00 до 17:00 (1 ноември - 1 април). Почивни дни: понеделник (за музеите на Дебелянов, Каблешков и Ослековата къща) и вторник (за музеите на Каравелов и Бенковски). Билетите са по 4 лв. за всеки музей или 6 лв. за общ билет за всички музеи. Ослековата къща е с отделен билет 2 лв. 

Архитектурно-исторически резерват Копривщица

Включен в Списъка на 100-те национално туристически обекта заради цялостно запазените си архитектурни ансамбли от епохата на Възраждането.

Музей Лютовата къща

Построена е през 1854 година и представлява шедьовър на късната копривщенска възрожденска архитектура. Построена е специално за Стефан Топалов.Притежава богата стенописна украса отвътре, а отвън стените са оставени гладки. На приземния етаж се намира постоянна изложба на оригинални плъстени килими от копривщенския музеен фонд и колекция от съвременни плъсти. Особено голямо внимание се обръща на "синята стая" , чиято алафранга е с богато украсена рамка и ниша, която прилича на театрална сцена със завеси и красиви декорации. Намира се в Средната махала в града. 

Къща музей Георги Бенковски

Тази сграда от 1831 година пресъздава автентичната битова уредба в родния дом на апостола на Априлското въстание. Музеят е посветен на Гаврил Хлътев, по-известен като Георги Бенковски. Представен е документален материал, свързан с живота и дейността му. Къщата прави впечатление с архитектурата си - представител на типичната еснафска къща от времето на Възраждането. В експозицията е изложена и оригиналната пушка на войводата. Над къщата се намира паметникът на Георги Бенковски.

Къща музей Любен Каравелов

Сградата представлява комплекс от три сгради - родната къща на писателя от 1810 година с възстановка на битовата обстановка, "Стопанската сграда" от 1820 година с експонираната оригинална Каравелова печатница от Букурещ и двуетажната сграда от 1835 година. Намира се близо до коритото на река Тополка. Притежава обшиен красив двор. Най-интересна е печатарската машина на писателя, която той закупува през 1871 година. С нейна помощ той е печатал вестниците си, както и списание "Знание" и Ботевия вестник "Знаме". 

Къща музей Тодор Каблешков

Това е родният дом на видния възрожденец. Той е един от най-изящните и представителни паметници на копривщенската възрожденска архитектура. Чрез лични вещи, възстановки с оригинални етнографски материали и документи са представени животът и революционната дейност на Каблешков. Къщата е построена от майстор Генчо Младенов през 1845 година. През 1935 година тази сграда става първият реставриран копривщенски възрожденски паметник.

Къща музей Димчо Дебелянов

В музея са представени животът и литературното творчество на големия български поет Димчо Дебелянов. Възстановена е семейно-битовата обстановка, в която е живял той. Построена е от дядото на поета през 1830 година. Има два етажа и притежава голям красив двор, в който се намира трогателната скулптура на майката на Дебелянов. Обърнете внимание, че таваните на къщата са много ниски в сравнение с други възрожденски къщи. 

Музей Ослековата къща

Построена през 1856 година, тази къща е изключителен паметник на българската късновъзрожденска жилищна архитектура. Намира се в тесен двор и се състои от мазе, приземие и етаж. Фасадата й се изписана от Самоковски майстори. Тази къща е най-посещаваната в Копривщица. По стените й са очертани пана и пейзажи. Етнографската екзпозиция, показана за пръв път през 1956 година, представя оригинални женски облекла и накити, ръчно плетени чорапи и др. Собственик на къщата е бил Ненчо Ослеков, който участва през 1876 година в подготовката на въстанието.

Църквата Успение Богородично

Построена е през 1817 година от мирковски майстори. Отличава се с високата си архитектурно-художествена стойност. Разгледайте иконостаса от 1821 година.

Калъчевият мост

Наричан е още Мостът на първата пушка и е един от символите на Копривщица. Изграден е през 1813 година от грубо дялани камъни. Реставриран е след 100 години от правнука на първоначалния строител Хаджи Найден Калъчев. Оттам идва и името на моста. Наричан е още  Първата пушка, тъй като на 20 април 1876 година тук е произведен първият изстрел, отбелязващ началото на Априлското въстание.

Мавзолеят костница

Издигнат е в памет на участниците в Априлското въстание, които са избити от османците.

Други забележителности:
- Мемориалният комплекс със скулптурната фигура  на войводата Бенковски.
- Старинни мостчета и чешми.
- Църквата "Св. Никола" от 1844 година.

Какво да видим - забележителности около Копривщица

Средна гора

Средна гора се намира в Централна България, разположена е между Стара планина и Горнотракийската низина. Най-високият връх на Средна гора е връх Богдан – 1604 м. От планината извират реките: Тополница, Луда Яна, Пясъчник и др. Планински преход в Средна гора може да се комбинира с нощувка в хижа Средногорец.

Стара планина

Стара планина разделя България на Северна и Южна. Най-високият връх на Стара планина е връх е Ботев - 2376 м. Планината е пресечена от множество туристически маршрути, има и много хижи. 

Клисура

Град Клисура се намира на 25 км от Копривщица. Той е старо занаятчийско селище и балнеолечебен планински курорт. Градът е известен с героизма на своите жителите по време на Априлското въстание през 1876 г., след което е почти напълно опожарен.

Стрелча

Сред полегатите хълмове и вековни гори в подножието на Средна гора е разположена Стрелча. Тук можете да се насладите на уникални природни забележителности и археологически паметници като тракийския комплекс Жаба могила, историческия музей на града и крепостта Стрелчанско кале.

Панагюрище 

Панагюрище също като Копривщица има богата история и забележително културно-историческо наследство. 

Забележителности около Копривщица

Избрани оферти