Атина

За града

Оферти

Статии

Атина / Atina

Изпълнена с романтичност, история и митология, Атина (Athens) е приветлив град, оживен от кафенета на открито, пешеходни улици, изтъкан от старинни градски местенца и полагащия му се дял градски ексцентризъм. Ако опознаете истинската, вътрешна природа на Атина, ще се наслаждавате на един от най-привлекателните и чудни европейски градове. На пръв поглед градът прилича на джунгла от бетон и все още страда от пристъпи на ужасен смог, но не може да се отрече, че истинският му чар е скрит зад шумната и хаотична обвивка. Историческият център, главните забележителности и местата за хранене и забавление, събрани на едно място, превръщат гръцката столица в чудесно място за разходка.

Полезна информация

Население: около 4 милиона души

Валута: евро

Спешен телефон: 112 (също се ползват и 100 за полиция, 199 за пожарна, 166 за бърза помощ)

Работно време: Много от магазините работят до около 14:30 часа в понеделник и сряда. През останалите делнични дни е обичайно да затварят за обедна почивка между 14 и 17:00 - 17:30 часа. В събота повечето затварят около 15 часа. 

Електричество: 220V (като в България)

Телефонен код: +30 за страната, 210 за Атина

Транспорт

Летище

Международното летище на Атина се намира в Спата, на около 30 км от гръцката столица. За да се придвижите от летището до центъра на града и обратно, имате няколко възможности. 

Денонощни експресни автобуси пристигат на нивото за отлитащи и тръгват от нивото за пристигащи. Има четири възможни автобусни линии от/до летището заедно с времето за съответното еднопосочно пътуване: номер Х93 до автобусна станция Кифисос (65 мин.); номер Х95 до площад „Синтагма” (70 мин.); номер Х96 до пристанище Пирея (90 мин.); номер Х97 до метростанция „Елинико” (100 мин.). 

Можете да се качите на метро - линия 3 (Егалео – Дукисис Плакентиас - Летище), която свързва летището с центъра на града. Влакчетата минават на всеки 30 мин. през цялата седмица, между  6:30 и 23:30 ч. Пътуването от летището до станция „Синтагма” в центъра отнема 40 мин. Закупеният от летището билет важи за всички видове обществен транспорт в течение на 90 мин., тъй че се възползвайте. Билетът от/до летището не може да се ползва за други видове градски транспорт. На връщане се качете на която и да е метро линия до станция „Дукисис Плакентиас”, откъдето можете да вземете влакче за летището. 

Крайградският влак Proastiakos свързва летището с пристанището Пирея и централната жп гара на Атина. Влакът се движи на всеки час между 6:09 и 22:09 часа.

Такситата от летището до центъра имат фиксирани цени - 38 евро на дневна и 54 евро на нощна тарифа. 

Уебсайт: www.aia.gr

Градски транспорт

Един от най-евтините превози в Атина, трамвайната линия, свързва центъра с южната част на града и плажната ивица. Обхваща три линии: първа и втора тръгват от площад „Синтагма” и съответно стигат до „Стадиона на мира и приятелството” и предградието Вула, докато третата тръгва от Вула и минава през крайбрежието. Работното време е между 5:00 и полунощ. Има и четири денонощни автобусни линии. 

Метрото е един от най-удобните начини да се придвижвате из Атина. Има няколко трансферни станции.

Уебсайт: www.athenstransport.com/english (информация за градския транспорт) и telematics.oasa.gr (разписание на автобусите).

За да достигнете пристанище Пирея, откъдето се отплава към егейските острови, биха ви свършили работа линия 1 на метрото, както и автобусите 040 – от „Синтагма”; 500, който върви само нощем със сходен маршрут на линия 1; Х96, който е експресен и денонощен и върви от летището до Пирея.

Такси

Не е необичайно таксито, в което се возите, да качи и други туристи по пътя, пътуващи във вашата посока. Качвайте се само на таксита с работещ таксиметров апарат.

Заведения

Кафенета

Пиенето на кафе си е цяла религия в Гърция и Атина не е изключение. Кафенетата и откритите им тераси са винаги пълни с хора, тютюнев дим и оживление, независимо от сезона. Не пропускайте гръцкото кафе (тук така наричат познатото у нас като турско кафе), фрапето и фредо капучино за разхлаждане в летните дни. 

Хранене

Гръцката кухня е разнообразна и богата. В голям град като Атина бихте могли да откриете всичко - от местни специалитети до "МакДоналдс". Все пак не пропускайте традиционната салата хориатики, т.нар. "гръцка" салата, както и изобилието от ястия с морски дарове, които предлагат атинските ресторанти. Гирос, гръцка мусака, дзадзики, различните видове овче месо са още няколко причини всеки път да експериментирате с ново място.

Барове и нощен живот

Атина и гърците са всеизвестни с бурния нощен живот. Потърсете някой нощен клуб с местна музика, за да вкусите от истинския нощен живот на модерния грък. Съветваме ви още да посетите атинския промишлен квартал Гази, където са струпани огромно количество клубове и ресторанти, помещаващи се във вече нефункциониращи фабрики и заводи. 

 

Шопинг

Най-популярната търговска улица в Атина е Ерму (Ermou), започваща от площад Синтагма. По нея ще намерите магазини на световни вериги като H&M, както и няколко по-големи търговски центъра. В Hondos Center Ще откриете козметични марки на добри цени. Пресечките и уличките около Колонаки са другото място за шопинг.

Централен атински пазар – разноцветната и огромна атинска агора (известна още като Варвакиос Агора) е центърът на оживения търговски квартал Атинас. Тук ще откриете наслада за сетивата и стомаха с огромен избор от маслини, подправки, сирена. Историческият пазар за месо с висящи късове мръвки, осветявани от електрическите крушки, е направо сюрреалистичен като за тази част на Европа. Кръчмите в и около тържището също си заслужават!

Елефтерудакис - седеметажен рай за почитателите на книги, пълен с книги на гръцки и за Гърция, както и с англоезична литература, карти и пътеводители. На последния етаж има и луксозно кафене.

Мелисинос  арт – Пантелис Мелисинос продължава обущарските традиции в правенето на сандали на прочутия си баща Ставрос, чиито клиенти са били „Бийтълс” и София Лорен. Неговата дъщеря притежава магазин с голям избор на кожени стоки.

 

Забележителности

Акропола

Подобно на света на боговете, които господстват над света на хората, свещеният скалист хълм на атинския Акропол се издига над градския площад - агората. Акрополът е светилище с храмове и олтари, бил е укрепление и обществен център, там се е пазела държавната хазна, имало е библиотека и картинна галерия. Тук ще видите Партенона (храма на Атина), Одеона, древноримския театър за 5000 зрители (всяко лято ползван за оперни и балетни постановки на открито), Ерехтейона. Прочетете още за Акропола.

Музеят на Акропола

Новият музей на Акропола се намира в основата на хълма на Акропола. Освен находки от Акропола, в музея има и ресторант с гледка към Акропола, както и обществена тераса с панорама към историческите хълмове на Атина. Информация за работно време и билети вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.theacropolismuseum.gr

Римската агора

През Античността агората е била и пазар, и политически център. 

Византийският музей

Византийският християнски музей в Атина (Byzantine Museum) е основан през 1914 година. Днес музеят се  разширява и под земята. Прочетете още за Византийския музей.

Дионисиевият театър

Дионисиевият театър в Атина е издигнат през 534 г.  пр.н.е. по времето на Пизистрат  и с него се ражда едно ново изкуство в древна Гърция - драматургията. По времето на Пизистрат е извършено записването на Омировите поеми, а заедно с това той подарява на своя народ  и изкуството на театъра. Театърът се заражда от празниците, посветени на бог Дионис - Големите Дионисии и Ленеите. Част от тези празници били  драматичните представления и поетическите състезания. Дионис - като бог на плодородието, радостта, веселието и виното символизира  творческо-производителните сили в природата и обществото. Прочетете още за Дионисиевия театър.

Олимпийски стадион

Олимпийският стадион се намира в местността Маруси в Атина.Той е основният стадион в гръцката столица и е домакин на всички лекоатлетически и футболни събития, както и на Олимпийските игри през 2004 година. Построен е през 330 г. пр.Хр. и е възстановен за Олимпийските игри през 1896 г. Това е най-старият стадион в света, който все още се използва, както и единственият в света, изграден изцяло от бял мрамор. Прочетете още за Олимпийския стадион.

Статуята на Зевс и храмът на Зевс

Статуята на Зевс е направена в построения храм в чест на бог Зевс около 457 г. пр.Хр. в древния град Олимпия, където през 776 г. пр.Хр. са се състояли първите Олимпийски игри. Храмът и статуята са изработени от великия Фидий. Храмът е бил с дължина 64 метра и широчина 28, а височината на вътрешното помещение била 20 м. Зевс бил изваян от слонова кост, седнал на трон, облечен в златна роба. Прочетете още за статуята на Зевс и храма на Зевс.

Храмът на Хефест

Храмът на Хефест е един от най-добре запазените древногръцки храмове в цяла Гърция, а вероятно и в Европа. Построен е през 450 г. пр.Хр. в чест на Хефест, бога на ковачите, занаятчиите и скулпторите,

Aрката на Адриан

До храма на Зевс в Атина се намира арката на Адриан, издигната в чест на императора през  131 г. след като войските му завладяват града. 18-метровата врата е в коринтски стил и изработена от мрамор. Интересни са надписите от двете страни на арката. На тази, която гледа към Акропола пише: "Това е Атина, градът на Тезей", а на другата - "Това е градът на Адриан, не на Тезей". Арката е издигната на древен път, който някога е свързвал новият римски град със старата Атина. Прочетете още за Aрката на Адриан.

Монастираки

Монастираки е малък квартал на Атина, който се намира близо до централния площад Синтагма и е най-евтиното място в града. Монастираки е раят на сергиите. Тук се продават сувенири, дрехи, обувки, могат да се намерят най-много антиквариати, магазини за народно изкуство и традиционни сувенири. Търговците са гърци, сърби, руснаци, турци... Най-интересно е в неделя, когато атиняни масово купуват или продават нещо, ожесточено пазарейки се. Освен магазинчета, тук има и много работилници, наредени една до друга и  мястото поразително прилича на нашия "Етър". Прочетете още за Монастираки.

Площад Синтагма 

Площад Синтагма (Plateia Syntagmatos) се намира в самото сърце на Атина, представлява огромен квадратeн площад, свързващ околните улици. На площада има големи сгради, които днес са са банки, офиси, хотели. В близост се намира сградата на парламента. Прочетете още за площад Синтагма .

Кифисия

Кифисия (Kifissia) е елитно предградие на Атина, където се намират едни от най - скъпите имения и вили и хотели в града. Kifissia е търговски район, подходящо място за шопинг. Наоколо можете да намерите много кафенета на открито, където да си починете и да се насладите на архитектурата. Прочетете още за Кифисия.

Пристанище Пирея

Пирея е древното пристанище на Атина, все още действа като главна точка на достъп до града по море от островите в Егейско море и Източното Средиземноморие. В близост се намира Археологическият музей на Пирея, основан през 1935 г. Музеят е малък по размер но притежава значими произведенията, сред които бронзови статуи на Аполон и Атина. Прочетете още за пристанище Пирея.

Национален археологически музей

Тук се съхраняват най-големите съкровища на Древна Гърция. Една от залите пази находките, открити от Шлиман при разкопките на Микена, в друга са изложени прочутите фрески от Санторини, можете да видите и изящни колекции от идоли от Цикладските острови. Информация за работно време и билети вижте на сайта на музея.

Уебсайт: www.namuseum.gr

Хълм Ликавитос

Хълмът Ликавитос се издига в самия център на Атина, на 233 м височина, и предполага разкопна гледка към столицата и пристанището. При ясно време се виждат възвишенията на Пелопонес. Можете да се качите пеша или с лифт. 

Хълм Филопапос

Ако искате да избягате от шума и тълпите на Атина, отидете на хълма Филопапос, където ще бъдете възнаградени с красива гледка към града и една от най-добрите гледки към Акропола. 

Глифада и крайбрежието

Ако сте за няколко дни в Атина, непременно отидете до крайбрежния град Глифада, пълен с ресторантчета, кафенета и сувенирни магазинчета. Стига се с трамвай или автобус от Атина. Тук има и хубави плажове, където местните събират тен.

Събития

Фестивалът в Атина

Този културен фестивал показва истинската същност на Атина. Провежда се от 1955 година, като основна сцена е древния театър в подножието на Акропола. През лятото и есента всяка вечер може да се насладите на симфонични оркестри, театрални, танцови и оперни изпълнения. Програма за това разнообразно събитие с международни и гръцки творци, може да намерите в Информационния офис на Фестивала на улица Стадиу. Лятната фаза на фестивала е през юни, като обхваща малка част и от юли, а есенната е – от август до октомври.

Фестивал на гръцките танци

Този фестивал на танците показва енергията и топлотата на хората в тази страна. Никъде другаде не може да разберете гърците, както тук. И нищо не може да ви ги покаже, такива каквито са, по-добре от традиционните танци, представени по един невероятен начин.

Rockwave Festival (фестивал Рокуейв)

Провежда се от 1996 година и се е утвърдил като едно от най-добрите събития с рок музика на живо в Европа. Идват най-различни изпълнители, а феновете са десетки хиляди. Концертите са в продължение на три дни и включват три различни стила – рок, метъл и блус.  Уебсайт: www.rockwavefestival.gr

Седмица на модата в Атина            

Модната седмица в Атина привлича хиляди посетители, международна преса и много знаменитости. През годините това събитие се е утвърдило и много дизайнери пазят най-новите си модели, за да ги покажат точно тук. Уебсайт: www.facebook.com/AthensFW/

Фестивал на хълма Ликавитос

Това е фестивал на съвременното изкуство и е идеален начин да прекарате вечерта. Различни изпълнители представят своите изпълнения в открития театър на върха на хълма, откъдето се разкрива величествена гледка към Атина. Програмата включва и съвременни джаз, рок, и танцови представления. 

Забележителности около Атина

Избрани оферти