Начало / Статии / Статии - Япония

Икигай - как да практикуваш японската тайна за щастие

Автор

/

Има много причини човек да си стегне куфара и една от тях е да търси тайните на щастието и дълголетието. Избере ли да тръгне на изток, ще открие една от най-простите и същевременно ефективни философии за дълъг и щастлив живот. Нарича се икигай и идва от Япония.

Какво означава икигай?

Икигай е една от онези симпатични непреводими думи, която съдържа в себе си цяла вселена. Често я обясняват като "причината да ставаш сутрин" или "смисълът на живота". На японски е съставена от думите "живот" и "струва си". Икигай за японците са всички онези неща, които придават смисъл на живота им и го правят стойностен - приятелствата, труда и почивката, правенето на добро и отношението към храната и света около теб.

Казват, че за всеки човек икигай е нещо различно. За един може да е градината, в която работи всеки ден, за друг - професията, която упражнява цял живот без да се почувства отегчен, защото я усеща като призвание.

Но най-важното е, че икигай не излиза в пенсия. Това е смисълът, който остава цял живот и не зависи от това дали човек ходи на работа, пенсионер е или е безработен.

Защо в Япония?

Японският остров Окинава е едно от местата по света, където живеят най-много дълголетници, така че няма нищо по-естествено от това да се отправи човек натам в търсене на отговори по тези въпроси. Има едно село на острова, което дори е известно като Селото на столетниците - Охими.

Житейската философия и начинът на живот на жителите му са обект на многобройни изследвания. Всички "правила", които човек може да изкопира от жителите му, са всъщост смисъл на японския икигай - като се започне от естествената храна, която ядат, и се стигне до клубовете, в които всеки жител членува и чрез които се забавлява и върши добро за останалите жители на селото.

Не е нещо необичайно в село Охими да видите 90-годишни старци, които ходят на караоке няколко пъти седмично. Тези хора знаят как да поддържат духа си жив.

"Най-добрият начин да не се натъжаваш е да излезеш на улицата и да поздравяваш хората. Правя го всеки ден. Излизам навън и казвам "добър ден" и "довиждане". После се връщам вкъщи и се грижа за градината. А следобед се виждам с приятелите си", разказва един от жителите на село Охими, цитиран в книгата на Ектор Гарсия и Франсеск Миралес "Икигай. Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот".


Как да практикуваш икигай (в Япония или където и да си по света)

Има няколко основни принципа, които според жителите на селото на дълголетниците са причина те да доживяват до над сто години при това в отлично здраве и разположение на духа. Ето ги накратко:

1. Човек винаги трябва да се занимава с нещо дори и когато се пенсионира.

2. Това нещо трябва да му доставя удоволствие.

3. Приятелствата трябва да се поддържат.

4. Без тревоги и оптимистичен светоглед.  

5. Участване в местните общности - клубове по интереси, приятелски кръгове, доброволчески отряди - важно е да бъдеш част от група, за да се чувстваш щастлив.

6. Консумиране на естествена и разнообразна храна и движение всеки ден. Не е нужно да е непременно спорт, важно е движението да е част от живота на човек всеки ден.

7. Живот без излишно бързане - важни са както трудът, така и почивката.

Е, оказва се, че тайната на щастието май не е такава тайна. Единствено остава да я направим част от ежедневието си. 

Виж актуалните оферти за вълнуващо пътешестие в Япония в търсене на щастието чрез тайната на Икигай!

 

>
09 октомври 2023 г.

Тагове

любопитно

щастие

философия

Забележителности наоколо

Избрани оферти