Начало / Статии / Статии - Тайланд

Шопинг по старите пазари (Част 2)

Автор

/

Представяме ви Част 2 от класацията ни на едни от най-известните пазари по света, които непременно да включите в списъка си с шопинг дестинации, които да посетите.

Рибният пазар „Цукиджи“ - преди пукване на зората носете си галошите

Времевата разлика може да бъде прекрасно нещо. Ако се окажете събуден в 5 часа сутринта и сте в настроение да свършите нещо преди зазоряване, в огромния рибен пазар „Цукиджи“ кипи дейност, каквато бихте очаквали от място, което доставя 90% от рибата, консумирана в Токио. Поскитайте из смайващите странични крила на пазара; няма да повярвате, че някои от нещата там се смятат за ядивни, още по-малко пък за много ценени деликатеси.

Неделен пазар - кръстопътища по Пътя на коприната

В подножието на Памир, където е малко трудно да помниш, че си все още в Китай, още по-малко в ХХ в., затънтеният град Кашгар приютява един умопрачителен неделен пазар, който е мечтата на всеки фотограф. По повечето пресмятания той е най-големият пазар в Азия. 100 до 150 хиляди посетители си звучи сериозно – забележителна статистика, като се има предвид, че той се провежда всяка седмица и вероятно повече от 1000 години.

Пазарът „Вер-у-Пезу“ и „Ла Ем Каза“ - колоритен хаос в устието на Амазонка

Белен е изходната точка за повечето речни екскурзии нагоре по Амазонка, а неговият процъфтяващ всекидневен пазар „Вер-у-Пезу“ (чието име идва от вика на продавачите през колониалната ера – буквално, „Виж теглото!“) е безпорядъчна, сякаш безкрайна разпиляна маса от екзотични стоки.

Меркадо де Ечисерия - знахарски пазар, който обещава чудати находки

Всекидневният Знахарски пазар в Ла Пас е очарователно място за посещение: има в изобилие билкови чайове и хомеопатични народни церове, стари колкото самите Анди, както и листа от кока, статуетки, змийски кожи и дебели парчета мас от лама, които се изгарят като приношение за боговете, амулети, гарантиращи дълъг и щастлив сексуален живот, и други странни неща.

Европейският панаир на изящни изкуства - холандската Мека за добър живот

Произведения с музейно качество на най-престижния пазар за произведения на изкуството в международния календар излизат за малко на сцената на маастрихтския ежегоден Европейски панаир на изящните изкуства. Древният римски град Маастрихт е идеалният град домакин заради своя чар, изтънченост, великолепни възможности за пазаруване, вечеря и новооткрита бонвиванска атмосфера.

Изложбата на антики в Нюарк - тръпката на лова

Представете си рая на любителите на антики и ще се сетите за Лондон. Но как и откъде безбройните продавачи на антики, които пълнят сергиите и магазинчетата на Портобело и Камдън Песидж, се снабдяват с нова стока? Нюаркската изложба на антики, открита за публика, е най-голямата в Европа, простира се върху 344 декара площ с около 4000 щанда на закрито и открито.

Големият аукцион на амишите

Файтони, теглени от един кон, започват да се появяват преди зазоряване за седмичния аукцион за старинни и разни други предмети в Шипшеуана (население 542 души) посред една от най-големите в САЩ общини на амиши и менонити. Аукционът и пазарът са привлекателни колкото заради изложените стоки, толкова и за да се насладите на гледката на онези, които идват от близките ферми да купуват.

Oтавало - най-прочутият пазарен град в Южна Америка

Най-старият, най-известният и най-важният индиански пазар в Южна Америка се провежда всяка събота високо в Андите. 4000 години пазарът в Отавало отмерва социалния и икономическия пулс на северните планински територии; днес той е най-популярната дестинация на Еквадор след островите Галапагос.

Битпазарът в Бримфийлд - шампионатът на битпазарите

Три пъти годишно близо 500-те декара на най-големия и най-прочут пазар на старинни предмети в Америка се изпълват с над 6000 търговци и около 130 000 посетители, които идват да тършуват из историческия пазар.  Двайсет и трите отделни полета около Шосе 20 наподобяват колоритен бедуински лагер, препълнени с разпънали палатките си търговци, които идват от цяла Америка, като носят само най-добрата си стока тук.

Бар „Рекс“ и пазарът „Бен Тан“

Хошимин в момента е място за ударен бизнес и търговия и не е изненадващо, че има над 40 пазара, пръснати из града. Изграденият от французите градски пазар „Бен Тан“, традиционната алтернатива за търговците, които не могат да си позволят високите наеми в другите части на града, е пазарът. Порадвайте му се: стотици търговци образуват тесен лабиринт от сергии, продаващи всичко: от най-последните японски джунжурии до топове коприна и вино от кобра.

Част 1 на класацията можете да видите тук.

>
03 януари 2013 г.

Тагове

екзотика

идеи за уикенд

Класации

кулинарен туризъм

кулинарни фестивали

пазари

фестивали

шопинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти