Начало / Статии / Статии - Тайланд

Шопинг по старите пазари (Част 1)

Автор

/

Нашумялото хоби шопинг или казано на роден език - пазаруване не би достигнало такива висини като "мол-шопинг" (пазаруване в търговски център) или уиндоу-шопинг ("обикаляне по магазините без цел покупка" или "зяпане на витрини"), ако не бяха добрите стари пазари.

Те съществуват от време оно и за щастие няма изглед това да се промени. Традиционните пазари са си един вид ретро изживяване за всеки заклет почитател на инвестирането на заплатата в необходими и не толкова вещи. Представяме ви едни от най-известните пазари по света, които непременно да включите в списъка си с шопинг дестинации, които да посетите.

Краеседмичният пазар в Чатучак - дядото на всички тай пазари

Един от най-големите открити пазари в света Чатучак е върховното пазарно преживяване в Банкок – ексцентрично място за пазаруване, където рядкото, скъпото и необичайното се продават редом с храна от ръчни колички, компютри, занаятчийски изделия от различни племена, фалшификати на всичко, подправки, орхидеи, пиратски компактдискове, сувенири и домашни любимци в диапазона от сиамски котенца до сиамски бойни риби.

Съботният пазар в Оаксака и „Камино Реал“

С главната жила от атрактивни магазини и галерии за занаятчийски произведения в този чудесен колониален град, всеки ден е ден за теренни проучвания за любителите на шопинга. Оаксака е наричан най-мексиканският град в републиката, но в събота – когато стотици индиански търговци се стичат от околните селища в своите традиционни носии, той се превръща в най-голямото и най-интригуващо индианско преживяване в Мексико.

Панаирът на камили в Пушкар - племенен сбор, който не прилича на никой друг

Ежегодния Панаир на камилите в град Пушкар е един от най-големите пазари за животни в раджастханската пустиня Тхар и няма равен на себе си по отношение на цветове, музика, костюми и празненства. Повече приличен на безспирен карнавал, с акробати, базари и танцуване под звездите, той е един от най-важните ежегодни панаири в този пустинен щат. Покритите пазари на Халеб - първият търговски център в света

Покритите пазари на Халеб - първият търговски център в света

От римско време Халеб е бил голям търговски център между Азия и Средиземноморието, с една силна гилдия от европейски търговци, въртящи безскрупулна търговия на местните пазари. Пазарите в този древен кръстопът все още продават на дребно канела, шафран, кимион, печени ядки и вкусния шам-фъстък, с който Халеб е прочут от векове.

Чичикастенанго - търговски град, който никога не умира

Най-големият пазар в Гватемала се провежда в Чичикастенанго, един от най-колоритните и достъпни планински градове в страната. Тук се продават занаятчийски изделия от цялата страна, а прочутият, провеждан два пъти седмично пазар на „Чичи“ е станал популярна туристическа атракция. Tой е бил важен търговски град далеч преди испанската колонизация, а индианският селищен живот все още е видим в амбулантните търговци и сергиите с апетитна храна, устроени, за да утолят глада ви.

Капалъ чаршъ и Чаалоолу хамами

На пазар за летящо килимче? Килими в изобилие и всичко друго, което може да си представите, може да бъде намерено на голямата истанбулска Капалъ чаршъ, миниград, който се е разпрострял на шейсет и пет улици и над 200 декара и включва около 4000 магазина, кафененца и ресторанти – всичко това заградено от стена, през която се влиза от някоя от единайсетте порти.

Пазарът „Толкучка “ в  Града на любовта

Всички цветове сякаш са се оттекли от прашната постсъветска столица на Туркменистан, но неделният пазар в Ашхабад, типичен азиатски пазар, какъвто Сесил Б. Демил би го създал, е пълен с хилядна тълпа. Това е връщане към миналото на пазарите, които хилядолетия са изпъстряли тази област, някога кръстосана от древната мрежа на търговски маршрути, познати под сборното име Пътят на коприната.

Пазарът „Пайк Плейс“ - сиатълски крайбрежен микрокосмос

Сиатъл действително е заобиколен от вода, така че всяко посещение до този метрополис трябва да започне от кея, достатъчно близко, за да чуете чайките и сирените за мъгливо време. Край залива Елиът в района на Морския аквариум преливащият от стока пазар „Пайк Плейс“ е институция в Сиатъл от 1907 г., което го прави най-стария непрекъснато действащ фермерски пазар в Съединените американски щати.

Най-големият пазар на открито в Африка „Хан Ел Халили“

Шумен, чудесен, хаотичен и изпълнен с миризмите на подправки, благовония и кожа, „Хан ел Халили“ е един от най-големите базари в света – разпрострял се на всички страни, объркващ, затворен град-в-града, за първи път изграден като кервансарай през 1382 г. Всеки тук иска твоето внимание, твоите пари, твоето време за чаша ментов чай. Това е мястото, където да упражните своите умения да се пазарите, но не очаквайте да излезете победител срещу търговци с хилядолетна практика в кръвта си.

Част 2 от класацията можете да видите тук.

>
13 декември 2012 г.

Тагове

екзотика

идеи за уикенд

Класации

кулинарен туризъм

кулинарни фестивали

пазари

фестивали

шопинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти