Начало / Статии / Статии - България

5 филма за пътешествия, които да гледаш януари

Автор

/


  Ако януари не ти предложи пътуване, подари си пътуване от креслото със специалната селекция „Кервансарай” по време на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR.  От 14 януари в салоните на Дома на киното, Културен център Г8, Евро синема, кино Влайкова и Чешкия център ще може да пътувате из целия свят на цената на един билет за кино.  

„Алжир отвисоко”

Една от водещите дестинации е Алжир. За поредна година програмата на Sofia MENAR включва филм на прочутия френски фотограф Ян Артюс-Бертран – „Алжир отвисоко”. Полетете над най-голямата африканска държава, вижте отвисоко лазурните води на Средиземно море и безкрайните пясъчни дюни на Сахара, разходете се сред колоритните сергии на пазара в медината на Оран и сред тесните улички в емблематичната касба на столицата Алжир, понесете се над десетките мостове в древния Константин и оживените плажове на модерна Анаба.

„Музикално пътешествие по Пътя на коприната”

Филмът представя Силвен и Матийо - двама музиканти, които решават да се приберат от Индия до Франция с мотори. Поставят си за цел да записват традиционна музика от всички райони, през които преминават по пътя. Купуват два мотора от Индия и с отворени сърца за всичко ново, което им предстои, стартират своето 15 000 км. пътешествие.

„Ноев ковчег от светлини и сенки”

Още преди Джой Адамсън да напише „Лъвицата Елза” и преди да бъде основан първият национален парк в Африка, Мартин и Оса Джонсън снимат филми за черния континент. Чешкият режисьор Ян Сватош представя тяхната история в „Ноев ковчег от светлини и сенки”. Те се запознават в петък и се женят тайно в неделя. Бягат заради родителите си от вкъщи, за да прекарат медения месец сред канибали и диви зверове. Мартин и Оса Джонсън рискуват живота си, за да покажат на света как чезне дивата природа на Африка.

„Под конвой из света”

Този филм следва група авантюристи, които жадуват да обиколят света и решават да го направят с коли на старо, които купуват за по 150 паунда. Без никакви спестявания, без подготовка, само с голям ентусиазъм и огромно желание, те поемат по пътя. Загряват из Европа, продължават към Централна Азия и за финал стартират от Щатите, през цяла Южна Америка до Аржентина.

„Морски номади”

Филмът представя историята на двама братя, които решават да сбъднат детската си мечта да карат сърф по протежението на цяла Южна Америка. Сблъскват се с различните култури на континента, опитват традиционни храни, нощуват в малки селца, където не е стъпвал туристически крак, къмпингуват на необитаеми плажове и създават десетки нови приятелства.

***

Sofia MENAR стартира на 14 януари в Дома на киното с прожекцията на най-награждавания египетски филм „На края на света”. Фестивалът продължава до 30 януари с прожекции в  София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Пълната програма на фестивала е тук.

>
06 януари 2019 г.

Тагове

кино фестивали

филми

филми за пътуване

София Менар

Забележителности наоколо

Избрани оферти