Начало / Статии / Статии - България

Туроператор фалира: Какво да правя сега?

Автор

/

Когато туроператор фалира, няма нужда да изпадате в паника. Макар обикновено това да означава, че пътуването ви няма да се състои или може да бъде прекъснато, законът задължава всички туроператори да имат сключена застраховка Отговорност на туроператора, благодарение на която ще получите парите си обратно.

Какви рискове покрива застраховката на туроператорите:

1. Ако сте платили пътуването си, но то не се е състояло, ще получите парите си обратно.

2. Ако се е наложило да прекъснете почивката си заради фалита, ще получите обезщетение само за неизползваните услуги.

3. Ако останете блокирани по време на пътуването си, застраховката покрива и разходите ви за връщане до началната точка. Преди да запазите самолетни билети или друг вид транспорт обаче, свържете се със застрахователя, за да се информирате какви документи ще са ви необходими, за да ви бъдат възстановени сумите след това.

Важно преди да пътувате!

1. За да сте сигурни, че пътуването ви е легитимно, винаги изисквайте лиценз за туроператорска или турагентска дейност, когато подписвате договор за организирано пътуване.

2. Освен това винаги пазете всички документи, които получите при плащане на пари към туроператора – договор за организирано пътуване, касова бележка, платежно нареждане (ако сте платили по банков път). Те ще са ви необходими, ако се наложи да бъдете обезщетени.

Какво да правите, ако туроператорът, с който ще пътувате, фалира:

1. На сайта на туроператора или от сайта на Министерството на туризма проверете кой е застрахователят му и се обърнете към него за повече информация.

2. Съберете всички документи, с които разполагате – договора с туроператора, документи за плащане, касови бележки. Ще ви е нужен и писмен отказ за изпълнение на услугата, подписан от законен представител на туроператора.

3. От банката си трябва да извадите удостоверение с IBAN на вашата банова сметка, по която ще получите обезщетението си. Важно е това да е сметка на лицето, което е подписало договора с туроператора.

4. Важно е да знаете, че изплащането на сумите по застраховката започва едва когато се съберат исковете от всички потърпевши. След като се съберат всички искове, може да се окаже, че сумата по застраховката не стига да покрие всички задължения на търговеца. В такъв случай сумата се разделя пропорционално спрямо това, което всеки е платил на търговеца.

>
21 декември 2017 г.

Тагове

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти