Начало / Статии / Статии - България

Чуй Генезис – симфонична поема за четец и оркестър

Автор

/

СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ представя:

Пламен Бейков  и маестро Антъни Арморе в интернационалния концерт: Ернест Блох, Густав Малер и д-р Барух Берлинер

24 септември 2017 г. от 19:00  ч., зала „България”, Софийска филхармония

След успешната премиера в зала „Маестро Г. Атанасов” в Пазарджик (във версия за камерен оркестър), симфоничната поема „Генезис” от д-р Барух Берлинер ще бъде изпълнена от Софийската филхармония на празниците, свързани с Деня на независимостта на България.

Творбата отново ще бъде дирижирана от прочутия диригент от Виена - маестро Антъни Арморе. Ще имаме удоволствието да чуем и известният баритон Пламен Бейков.

Дата и място: 24 септември 2017 г. от 19:00 ч., зала „България”, Софийска филхармония.

Почетни гости на концерта са представители на Българската еврейска общност, посолството на Израел в България, както и дипломати и културни аташета от редица консулства в България.

Освен „Генезис”, програмата включва музикалните творби на Ернест Блох („Поеми от морето“, 1922 г.) и Густав Малер (Lieder eines fahrenden Gesellen/“Песни на пътешественика“).

Музикалните произведения на д-р Барух Берлинер са изпълнявани в САЩ (със специалното участие на братя Гутман, с Михаел Гутман диригент и Роналд Гутман – четец), Полша – на фестивала Хуберман, и Украйна на възпоменателните събития по повод 75-годишнината от погрома Баби Яр в Киев.

Симфоничната поема „Генезис” за четец и оркестър, обхваща седем ключови събития от първата книга на Библията: от сътворението на света и на мъжа и жената, тяхното изгонване от Рая; от първото убийство до бичуването на човечеството - Ной, потопа и Завета, подпечатан с дъгата.

Грехът, свързан с Дървото на познанието (третата част на поемата), историята на Каин и Авел (четвъртата част на поемата) и периодът преди потопа (петата част на поемата), изразяват универсалната борба между единението и разделението, която от онзи момент и до днес съпътства човечеството. Всъщност човекът, бидейки централна фигура в творението, изобщо не се е променил в чувствата, вътрешните борби и душевните си обрати. Той си остава такъв, какъвто винаги е бил.

Известният баритон Пламен Бейков изучава вокално пеене при изпълнители от световна величина като Борис Христов в Италия и преподавателите в Кралския колеж по музика в Лондон. Напоследък, той придоби известност в България като режисьор, който се представя еднакво добре както на оперната сцена, така и при изпълнението на рецитали в концертната зала. Репертоарът му включва творби на Бах, Хайдн, Моцарт, Верди, Бетовен и Брамс. Бейков е гастролирал в България, Руската федерация, САЩ, Великобритания, Испания, Португалия, Германия, Холандия и Гърция.

Диригентът Антъни Арморе е роден в италианско-американско семейство близо до Ню Йорк. Той изучава валдхорна, цигулка, пиано, дирижиране и теория на музиката в САЩ и Европа, преди да се установи да живее и да работи като симфоничен и оперен диригент в Централна и Източна Европа от 2001 г. .

Д-р Барух Берлинер е роден в Израел, завършва средно образование в Берлин, прави магистратура по теоретична физика и защитава докторат по математика в Университета в Цюрих, Швейцария. Работи като актюер за най-голямата в света застрахователна компания, Swiss Re. По-късно заема различни длъжности в Университета в Тел Авив: член е на Факултета по мениджмънт, става председател на Научния комитет на застрахователния център Ерхард, и също така работи като старши научен сътрудник.

Д-р Барух Берлинер изучава цигулка при Идън Партош и Нахум Слуцкер.

От 2002 г. насам д-р Берлинер композира седем леки музикални творби, а през 2004 г. симфонията „Сътворението на Света“, последвана от симфонията „Авраам“. Поемата „Генезис“ е изпълнявана в САЩ от братя Гутман, с Михаел Гутман диригент и Роналд Гутман – четец.

Успехът на музикалната творба се корени предимно и в универсалното послание на първата книга от Тора - „Генезис” (известна у нас под наименованието „Битие”), което винаги е лесно разбираемо, когато четецът чете текста на местния език.

>
14 август 2017 г.

Тагове

концерти

музикални събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти